Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Išias – kako ga preprečiti in kaj narediti, če nas zgrabi v križu

Doc. dr. Maja Frangež, dr. med., specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, Fascial Fitness Advanced Trainer Doc. dr. Maja Frangež, dr. med., specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, Fascial Fitness Advanced Trainer

Bolečine v križu vsaj enkrat v življenju doletijo skoraj vsakogar, pogosteje pa se dogajajo večkrat in nekaterim korenito spremenijo življenje. Kako uspešno je zdravljenje, je odvisno od tega, ali prepoznamo pravi vzrok in izberemo pravilno zdravljenje. Preverite, kako preprečiti, da vas uščipne v križu, in kaj storiti, če že imate težave.

išias, bolečine v križu
Skoraj vsakdo se bo vsaj enkrat v življenju srečal z bolečinami v križu (vir: Shutterstock)

Bolečine v križu so pogost vzrok za odsotnost od dela

Moderen način življenja nam prinaša številna udobja – sedenje, delo za računalnikom, sproščanje pred TV-ekranom, hitra prehrana – ki pa lahko vodijo v težave z mišično-kostnim sistemom. Ker postaja sedenje in mirovanje način našega življenja, moramo najti ravnovesje gibanja in počitka, ki nam bo v korist. Tudi različni poklici pogosto zahtevajo izpostavljenost različnim obremenitvam in prisilnim držam, ki jih telesno nepripravljeni težko obvladujemo ter lahko vodijo v težave s mišično-kostnim sistemom in različne bolečinske sindrome. Bolečine v križu so ena najpogostejših težav mišično-kostnega sistema, zaradi katerega obiščemo zdravnika in moramo pogosto tudi na bolniško.

Bolečine v križu so lahko zelo različne

Najpogostejše težave, s katerimi se srečujemo v fiziatrični ambulanti, so prav bolečine v predelu ledvenega in križnega predela. Bolečina v križu je lahko po naravi zelo različna. Lahko je ostra, topa, zbadajoča, lahko se širi v področje spodnjih udov in se poslabša ob sklanjanju, dviganju, pri stanju ali hoji. Pri nekaterih napenjanje, kot sta na primer kašljanje ali kihanje, poveča jakost bolečine, prav tako pa se ob bolečinah lahko pojavlja tudi mravljinčenje. Če boste ob bolečinah v križu obiskali zdravnika, vas bo ta povprašal tudi o težavah pri odvajanju vode ali blata, popuščanju mišične moči in pridruženih boleznih.

Za učinkovito zdravljenje je treba prepoznati vzrok bolečin

Vzroki za bolečine v križu so različni in številni. Najpogosteje gre za enostavno bolečino v križu, ki nastane zaradi mehanske okvare struktur v hrbtenici, oslabelih mišic in pomanjkanja redne telesne vadbe. Te bolečine so seveda najenostavnejše za reševanje. 

zdravnik, bolečine v križu, išias
Za uspešno zdravljenje mora zdravnik ugotoviti, kakšen je vzrok za vaše bolečine v križu (vir: Shutterstock)

Na drugi strani lahko bolečine povzročijo tudi zdrs medvretenčne ploščice, nestabilnost v ledveno-križnem predelu in zoženje hrbteničnega kanala. Bolečina se lahko na križ prenese s področja rodil ali sečil, lahko pa je tudi posledica vnetja. Drugi vzroki za bolečino so lahko tudi akutne poškodbe, degenerativne bolezni medvretenčne ploščice, maligni tumorji in zasevki ter kompresijski zlomi vretenc.

Nekateri ljudje so bolj dovzetni za bolečine v križu

Ali se boste z bolečinami v križu srečali ali ne, je odvisno tudi od dejavnikov tveganja. Verjetnost, da vas bo uščipnilo v križu, se povečuje s starostjo in življenjskim slogom, s premalo ali preveč telesne vadbe. Na bolečine v križu lahko vplivajo tudi določene bolezni, depresija, tesnoba in tudi kajenje.  

Kako preprečiti bolečine v križu

Neravnovesje med povrhnjimi in globokimi mišicami v predelu trebuha in hrbtenice (mišični steznik) pogosto vodijo k težavam hrbtenice. Bolečine lahko zato preprečujemo predvsem z redno telesno vadbo, ki mora zajemati pravilno razmerje razteznih vaj in vaj za krepitev naših globokih trebušnih, obhrbteničnih mišic in mišic medeničnega dna, pri vsem tem pa je pomemben tudi pravilen način dihanja. 

bolečine v križu, dihanje, vadba
Pri vsaki vadbi je pomembno tudi pravilno dihanje (vir: Shutterstock)

Najnovejše raziskave potrjujejo, da je v naše gibanje treba vključiti čim več variabilnosti, igrivosti, vizualizacij, pomembne pa so tudi vaje osredotočenja in čutenja. Da bi preprečili bolečine v križu, se moramo torej naučiti koordiniranega gibanja in dihanja, ki bo poskrbelo za povezano delovanje mišic in vezivnega tkiva.

Moderen pristop se težav z bolečinami v hrbtu loteva holistično

Modernejši pristopi obravnave bolečin v predelu hrbtenice vključujejo obravnavo telesa kot celote in ne le seštevka njegovih posameznih delov. Predel hrbtenice je pogosto le najšibkejši člen, kjer se bolečina najprej pojavi, vzroki pa so lahko na drugem področju telesa. Prav zato je pomembno, da prepoznamo napetosti in prikrajšave v področju miofascialnih linij telesa, identificiramo neustrezne gibalne vzorce in neustrezno telesno držo. Starejši koncepti vadbe so v ospredje postavljali vaje za pridobivanje moči in vzdržljivosti posameznih mišic, novejši koncepti za zdravje hrbtenice pa so usmerjeni v trening in krepitev mišic ter vezivnega tkiva naše notranje enote telesa.

Kaj storiti, ko je bolečina že prisotna

Če imate bolečine v križu, se najprej odpravite do osebnega zdravnika, ki bo opravil pregled in se odločil glede diagnostike ter zdravljenja. Glede na tip bolečine pa se lahko zdravnik odloči tudi za predpis protibolečinskih zdravil, v določenih primerih pa je potrebno tudi kirurško zdravljenje.

Pomemben način obravnave pri bolečinah v križu predstavljajo tudi različni načini fizikalne terapije, manualne terapije, akupunktura, pa tudi prilagoditev delovnega mesta in predvsem odločitev za bolj zdrav življenjski slog. Ko bolečina nekoliko popusti, pa je ključno, da se naučimo pravilnega izvajanja vaj. 

Z vajami začnite postopno in poslušajte svoje telo

Za začetek vsake oblike vadbe je ključno, da z njo začnemo postopno, tako v smislu intenzivnosti kot tudi pogostosti vadbe. Najboljša vadba je vadba, ki vključuje raznovrstne gibe in igrivo gibanje ter v kateri uživamo. 

bolečine v križu, vadba, plavanje
Izberite vadbo, s katero boste krepili mišice in kondicijo (vir: Shutterstock)

Včasih vsega ne dobimo z eno samo vadbo, zato je pomembno, da poiščemo različne vadbe, s katerimi bomo dosegli ravnovesje med kardiovaskularnimi zmogljivostmi, močjo in vzdržljivostjo, dobro koordinacijo ter prožnostjo in fleksibilnostjo svojega telesa. Ne glede na to, kakšno vadbo izberemo, pa je pomembno tudi to, da poslušamo, kako se naše telo odziva na vadbo, in mu privoščimo dovolj časa za regeneracijo. 


Doc. dr. Maja Frangež, dr. med., specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, Fascial Fitness Advanced Trainer, SERENUS zdravje d.o.o.

Nazaj na Nasveti