Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Najpogostejše nesreče na morju

Najpogostejše nesreče pri najemu jadrnice ali čolna lahko nastanejo kot posledica pomanjkanja znanja in izkušenj posadke, zato jih je z ustrezno pripravo mogoče preprečiti. Preverite, na kaj morate biti pozorni, da boste lahko varno izkusili vse radosti, ki jih ponuja plovba.

Istock 1177457189

Dejavniki, ki vplivajo na varnost plovbe 

Najpogostejše nesreče pri plovbi se največkrat zgodijo zaradi nepozornosti, zato jih je mogoče tudi preprečiti. Pri tem je dobro, da poznate vse dejavnike tveganja, povezane s plovbo, in ustrezno načrtujete svoje potovanje. 

1) Vremenske razmere in vremenska napoved

Vremenske razmere so eden izmed ključnih dejavnikov, ki vplivajo na varnost plovbe. Potovanje zato vedno načrtujte v skladu z vremensko napovedjo za predvideno območje plovbe. 

Vremensko napoved pa je priporočljivo redno spremljati tudi med samo plovbo. Pri tem bodite pozorni, da spremljate napoved za navtike. Le-ta se namreč nekoliko razlikuje od običajne vremenske napovedi, podala pa vam bo več relevantnih informacij za plovbo po morju. Spremljate jo lahko prek VHF radijske postaje na plovilu. 

2) Območje plovbe

Drugi ključni dejavnik tveganja, na katerega lahko vplivate še pred potovanjem, je območje plovbe. Glede na izkušnje posadke lahko izberete bolj ali manj zahtevna območja. Pomembno je tudi, da ste dodobra seznanjeni s pravili plovbe na danem območju. V različnih državah lahko veljajo različni zakoni, zato se z njimi seznanite, še preden se odpravite na pot. 

Prav tako se vseskozi zavedajte, da niste sami na morju. Ohranjajte varno distanco do drugih plovil in plavalcev, sploh, če plujete blizu obale. Plavalcem je namenjen 150-metrski pas ob naravnih plažah. 

3) Najpogostejše nesreče so lahko posledica pomanjkljivega znanja posadke 

Pomanjkljivo znanje posadke je verjetno največji dejavnik tveganja za nezgodo na morju. Pomanjkanje znanja posadke se odraža predvsem v nezadostnem načrtovanju in nepripravljenosti. To med drugim vključuje nepoznavanje plovila in opreme, slabo načrtovanje plovne poti in zanemarjanje vremenskih napovedi. 

Nepripravljenost posadke lahko v veliki meri odpravi dober voditelj čolna, ki mora biti dovolj izkušen v samostojni plovbi. Voditelj čolna je odgovoren tako za plovilo kot tudi za ostale člane posadke. To pomeni, da jih mora seznaniti z osnovnimi znanji in varnostnimi postopki na plovilu.

Najpogostejše nesreče na morju

Čeprav obstajajo določene smernice in nasveti za varno plovbo, nezgode ni vedno mogoče preprečiti. V nadaljevanju preberite, katere so najpogostejše nesreče na morju in zakaj pride do njih.

Padec človeka v morje

Med najpogostejšimi nesrečami na morju je padec človeka v morje. Do tega največkrat pride zaradi nepravilnega gibanja potnikov na krovu. Ti lahko, glede na vrsto plovila in resnost padca, utrpijo lažje ali težje fizične poškodbe, kot so poškodbe glave in vratu, raztrganine zaradi stika s propelerjem, zlom kosti, podhladitev ali utopitev.

Utopitev

Analize najpogostejših nesreč s čolni kažejo, da je več kot 70 % smrtnih žrtev posledica utopitve (od teh kar 85 % žrtev ob padcu v vodo ni imelo oblečenega rešilnega jopiča). Uporaba rešilnega jopiča in varnostnega pasu (v primeru, da ste sami na plovilu ali da se vremenske razmere poslabšajo) je zato zelo pomembna.

Telesne poškodbe

Do telesnih poškodb največkrat pride zaradi nepravilnega gibanja potnikov na plovilu, nepravilne uporabe palubne opreme in trkov z drugimi plovili ali objekti med manevriranjem v pristanišču ali na morju.

Pri jadranju lahko pride do telesnih poškodb med ovijanjem vrvi okoli rok ali nog, nepravilne uporabe vitlov, udarca debla, zdrsov na palubi in podobno.

Opekline

Do opeklin lahko pride zaradi požara na plovilu, ki lahko nastane v kuhinji ali v motornem delu plovila. Do požara največkrat pride zaradi dotrajane električne napeljave na plovilu, vžiga nečistoč v motorju plovila, prižiganja ognja na plovilu, neprimernega skladiščenja goriva, kajenja in podobno.

Kako se izogniti najpogostejšim nesrečam na morju?

Ker so najpogostejše nesreče na plovilu posledica človeške napake, se jim lahko izognete tako, da se pred potovanjem udeležite ustreznih tečajev, na katerih boste pridobili dovolj teoretičnega in praktičnega znanja za samostojno plovbo. Lahko pa najamete tudi profesionalnega skiperja, ki bo poskrbel, da bo vaša morska dogodivščina kar najbolj brezskrbna.

Tečaj za voditelja čolna, tečaj za upravljanje radijske postaje VHF in praktični tečaji 

Osnovna teoretična znanja za plovbo lahko pridobite na tečaju za voditelja čolna in tečaju za upravljanje z radijsko postajo VHF. Teoretična znanja je nato smiselno nadgraditi še z udeležbo na raznih praktičnih tečajih na jadrnicah ali motornih čolnih.

Na praktičnih tečajih se v živo podrobno seznanite s plovilom in njegovim varnim upravljanjem. Takrat se s pomočjo seznama opravil pred izplutjem spoznate tudi z varnostno in drugo opremo na plovilu, z osnovnimi varnostnimi in drugimi pravili ter potencialnimi tveganji. 

Istock 940945814

Najem plovila s skiperjem

Če nihče od članov posadke nima dovolj izkušenj, je najvarneje najeti plovilo s profesionalnim skiperjem. Izkušen skiper pozna vsa tveganja, zna varno upravljati plovilo in varnostno opremo ter lahko prilagodi pot v primeru slabih vremenskih razmer. Pozna tudi varnostne protokole in vé, kako ravnati v primeru nesreče.

Kako lahko v primeru nesreče ukrepate sami?

V primeru pomorske nesreče se je treba odzvati hitro in zanesljivo. Med obvezno varnostno opremo se zato na plovilih praviloma nahaja tudi komplet prve pomoči, ki ga lahko uporabite po potrebi. Če imate na voljo VHF postajo, lahko v primeru resnejših težav, ko potrebujete takojšnjo pomoč, oddate tudi klic v stiski. Najpomembneje pa je, da vseskozi ostanete mirni in razsodni. Le tako boste lahko sprejeli prave odločitve za varnost vseh na plovilu.

Pred odhodom se zavarujte pri Varuhu zdravja, Vzajemni

Najpogostejše nesreče na plovilu so posledica nepazljivosti članov posadke in se lahko zgodijo v trenutku, ne glede na to, koliko izkušenj imate. Zato se pripravite na nepredvidljivo in pred odhodom zaščitite svojo finančno varnost in varnost svojih najbližjih za primer nezgode. 

Sklenite Nezgodno zavarovanje po meri, kjer lahko paket v celoti prilagodite svojim potrebam in življenjskemu stilu. 

Če pa vas bo pot zanesla izven meja naše države, pa je priporočljivo, da imate urejeno Zavarovanje za tujino. Tako boste lahko ne glede na to, kam se boste odpravili, v plovbi uživali brez skrbi in izkusili prav vse radosti morja.

Pripravil: Gregor Jeretič, spinaker.si

Nazaj na Nasveti