Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako okrepimo imunski sistem

Imunski sistem v telesu nenehno išče tujke in povzročitelje bolezni ter jih odstranjuje. Oslabljen imunski sistem je »len« ali pa »slep«. V prvem primeru tujkov ne odstranjuje dovolj učinkovito, v drugem primeru pa napada celice lastnega telesa. Na slabo delovanje imunskega sistema lahko pomislimo, če imamo več kot en prehlad ali gripo letno, se nam rane počasi celijo, imamo alergijo, astmo, artritis in smo kronično utrujeni. Kakovost delovanja imunskega sistema je odvisna od številnih dejavnikov, med drugim tudi takih, na katere lahko sami vplivamo: ustrezna prehrana, dobra fizična kondicija in primerno psihično stanje.

0042 Kako Okrepimo Imunski Sistem

Hrana

Imunski sistem, tako kot drugi sistemi v našem telesu, za svoje delovanje potrebuje gradbene elemente in energijo. Najpomembnejši gradbeni elementi za imunski sistem so aminokisline, esencialne maščobne kisline ter vitamini in minerali (predvsem cink). Vse te sestavine vnašamo v telo s hrano. Hrana pa je za delovanje imunskega sistema pomembna tudi iz drugega razloga: velik del celic imunskega sistema (okoli 80 odstotkov) se namreč nahaja prav v črevesni steni. Naša črevesna sluznica meri okoli 300 kvadratnih metrov, kar predstavlja veliko površino, preko katere bi v telo lahko vdrle bakterije. Zato je delovanje imunskih celic v črevesju tako pomembno. Njihova aktivnost je odvisna od sestave črevesne vsebine, predvsem od prisotnosti zdrave črevesne bakterijske flore, vlaknin (neprebavljivih ogljikovih hidratov) in ustrezne kislosti. Vse to vnesemo v telo, če uživamo zdravo raznovrstno prehrano z veliko sadja in zelenjave ter s fermentiranimi mlečnimi izdelki.

Pijača

Popiti moramo dovolj tekočine, ki je potrebna za delovanje celotnega telesa. Za imunsko odpornost je tekočina še posebno pomembna, saj omogoča ustrezno za vlažnost sluznic dihalnih poti in s tem delovanje imunskega sistema, ki preprečuje vdor mikrobov po teh poti. Najbolj priporočljiva je voda ali nesladkan čaj.

Stres

Kronični stres je eden najmočnejših zaviralcev imunskega sistema. Laično govorimo o psihičnem in fizičnem stresu. Pri prvem imamo v mislih čustvene obremenitve in travme, pri drugem pa fizikalne dražljaje, kot so mraz, vročina in mišični napor. V sodobni družbi nam imunski sistem slabi predvsem zaradi kroničnega psihičnega stresa, torej takega, ki traja dlje časa neprekinjeno. Ta stres lahko preprečimo tako, da se izogibamo čustvenim obremenitvam, ali pa da te obremenitve prekinjamo s sproščanjem, da stres ne postane kroničen. Sproščanje je lahko pasivno (meditacija, masaža) ali aktivno (ukvarjanje s športom).

Gibanje

Človek se je tekom evolucijskega razvoja nenehno gibal. Tako ni čudno, da je naše telo prilagojeno takemu aktivnemu načinu življenja, ne pa sedenju za računalnikom ali tekočim trakom. Fizična aktivnost je potrebna za delovanje vseh organskih sistemov. Najbolj so poznani koristni učinki rekreacije na delovanje srca in ožilja, metabolizma ter hormonskih žlez. Direktni koristni vplivi gibanja na delovanje imunskega sistema so morda res bolj slabo raziskani, vsekakor pa vemo, da je za dobro delovanje imunskega sistema potrebno tudi delovanje vseh ostalih organskih sistemov, torej dobra prekrvavitev, preskrbljenost s hranili in ustrezno hormonsko ravnotežje.

Če sklenemo, so za ustrezno delovanje imunskega sistema potrebni prav taki ukrepi, ki so hkrati ugodni tudi za delovanje ostalega organizma: raznovrstna prehrana, gibanje in upravljanje s stresom.

Nazaj na Nasveti