Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako se znebiti hemoroidov

Tomislav Hećimović, dr. med, specialist splošne kirurgije Tomislav Hećimović, dr. med, specialist splošne kirurgije

Povečani hemoroidi in težave, povezane z njimi, so posledica modernega načina življenja in lahko močno vplivajo na kakovost življenja. Kljub temu obstajajo načini, s katerimi si lahko olajšamo in rešimo težave. 

hemoroidi, bolečina, srbečica
Povečani hemoroidi so posledica modernega načina življenja. (Vir: Shutterstock)

Vsi se rodimo s hemoroidi

Hemoroidi so otekle vene, podobne varikozno spremenjenim venam na nogah, ki nastanejo v predelu spodnjega rektuma. Takrat jih imenujemo notranji hemoroidi. Kadar pa nastanejo pod kožo okoli anusa, jih imenujemo zunanji hemoroidi.

Vsi se rodimo s hemoroidi, ki pa nam ne delajo težav, dokler ne postanejo povečani in otečeni.

Težave s hemoroidi imajo lahko vsi, že od najstnikov naprej. Z leti so težave pogostejše. Približno polovica ljudi nad 50 let ima občasno tovrstne težave. Današnji hiter tempo življenja s pogosto neurejeno prehrano, nezadostnim uživanjem tekočine ter tudi stresom zelo vpliva na vse pogostejše težave s hemoroidi.

Kaj lahko vpliva na pojav hemoroidov

Na pogostejše težave s hemoroidi vpliva več dejavnikov:

  • nosečnost,
  • kronična zaprtost ali kronične driske,
  • napenjanje pri odvajanju blata,
  • dolgo sedenje na straniščni školjki,
  • redno dvigovanje težjih bremen,
  • hrana z nizko stopnjo vlaknin,
  • družinska anamneza.
hemoroidi, dejavniki, sedenje
Na pogostejše težave s hemoroidi vpliva več dejavnikov. (Vir: Shutterstock)

Poznamo notranje in zunanje hemoroide 

Notranji hemoroidi ne bolijo. Običajno se pokažejo s krvavitvijo ob odvajanju blata. Krvavitve so lahko samo na papirju, lahko pa tudi v školjki ali blatu. Zaradi krvi so bolniki prestrašeni, saj to pogosto povezujejo z rakavim obolenjem debelega črevesa. 

Povečani zunanji hemoroidi običajno srbijo in bolijo, občasno tudi krvavijo. Lahko tudi trombozirajo. Takrat postanejo otečeni, trdi. Ob tem tudi bolijo. Bolniki se tega ustrašijo, vendar to ni nevarno. 

Tako zunanji kot notranji hemoroidi lahko prolabirajo skozi anus (pogledajo skozi anus navzven). Takrat običajno bolijo in krvavijo.

Krvavitev pa ni nujno povezana samo s hemoroidi ali rakavim obolenjem debelega črevesa. Vzroki so lahko od fisur oziroma razjed analnega kanala do različnih vnetnih obolenj črevesja, kot so na primer različne oblike kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (npr. Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis in druge ). Zato ob večjih krvavitvah svetujem še kolonoskopijo za izključitev naštetega.

hemoroidi, notranji, zunanji
Poznamo notranje in zunanje hemoroide. (Vir: Shutterstock)

Kdaj k zdravniku 

Pri vsakem opažanju krvi na blatu je treba obiskati zdravnika, ki se nato glede na obsežnost in pogostost krvavitve ter pridružene težave odloči za ustrezno diagnostiko.

Proktološki pregled, pri katerem potrdimo povečane hemoroide, je sestavljen iz digitorektalnega pregleda, pri katerem s prstom potipamo analni kanal ter del debelega črevesa, ki je na dosegu prsta. Nato opravimo še proktoskopijo ali rektoskopijo, s katerima si še vizualno prikažemo analni kanal in zadnji del debelega črevesa. Pri omenjenih preiskavah lahko opravimo tudi manjše operativne posege. Kadar želimo videti celotno sliko debelega črevesa, pa moramo opraviti kolonoskopijo. Preiskavo običajno opravimo, če ne moremo pojasniti vzroka krvavitev oziroma drugih težav.

Pripomore lahko preventiva  

Preventiva je pomembna v izogib težavam, ni pa jamstvo, da se težave kljub temu ne bodo pojavile. Pri kroničnih težavah z odvajanjem blata je pogosto težko uravnati način odvajanja blata.

Uživanje tekočine in vlaknin

Kot prva je pomembna skrb za redno in mehko odvajanje blata. Svojim pacientom svetujem zaužitje zadostne količine tekočine. Ob tem je pomemben zadosten vnos vlaknin – svetuje se vsaj nekje od 20 do 35 gramov vlaknin dnevno.

hemoroidi, črevo, vlaknine, probiotiki
Pri preprečevanju težav s hemoroidi pomaga tudi uživanje vlaknin in probiotikov. (Vir: Shutterstock)

Vnos probiotikov

Pomembno je tudi jemanje probiotikov, o katerih se v zadnjem času veliko piše. Ti so zelo pomembni v uravnavanju naše prebave. V zadnjem času se veliko govori tudi o makrobioti. To so mikroorganizmi, v glavnem bakterije, ki so prisotni v našem črevesju in imajo zelo pomembno vlogo pri uravnavanju naše prebave, razgradnji hrane ter celo v delovanju našega imunskega sistema.

Ustrezna higiena

Svetujem tudi higieno predela ob anusu. Če se le da, se oprhajte po odvajanju blata. Pogosto svetujem tudi mazanje predela analnega kanala z medicinskim olivnim oljem (z uporabo rokavice si namažemo analni kanal nekje do višine drugega členka). Če je koža okoli anusa občutljiva, jo lahko namažemo s hidratantno kremo. Pri negi se izogibamo agresivnim milom.

Kako si lahko sami lajšamo težave  

Če ima oseba že znane hemoroide oziroma je z diagnostiko izključila druge vzroke krvavitev pri odvajanju blata in bolečin v analnem predelu, si lahko z nekaterimi ukrepi pomaga tudi sama. 

Za začetek se lahko uporabijo mazila ali svečke za zdravljenje hemoroidov, ki jih dobimo praktično v vsaki lekarni. Običajno gre za učinkovine, ki hladijo oziroma pomirjajo bolečino ali srbečico v kombinaciji z maslenimi učinkovinami, ki impregnirajo sluznico in jo s tem zaščitijo pred delovanjem sluzi ali blata. 

Pri dosedanjem delu s pacienti ugotavljam, da jim pomagajo tudi tablete z diosminom, ki se kupijo v lekarni brez recepta. Priporočam, da se držijo načina jemanja, ki se svetuje za zdravljenje akutnega hemoroidalnega sindroma. Vzdrževalno terapijo pa lahko nato nadaljujejo po potrebi. Vzdrževalno terapijo, ki znaša dvakrat po eno tableto 500 mg dnevno, pogosto svetujem v poletnih, vročih časih. V poštev pridejo tudi tople kopeli – od 10 do 20 minut dnevno.

hemoroidi, zdravljenje, svečke
Obstaja več možnosti zdravljenja, ki so odvisne od vrste težav. (Vir: Shutterstock)

Zdravljenje

Obstaja več možnosti zdravljenja. Nekateri moji bolniki se neradi odločajo za operativno zdravljenje povečanih hemoroidov, zato v dogovoru z njimi prilagodim terapijo. 

Ob samo občasnih težavah se običajno dogovorimo za konzervativno terapijo, kar pomeni, da poleg vseh navedenih metod začnemo terapijo še z mazili oziroma svečkami, ki jih predpišem na recept. Ob tem pogosto v terapijo uvedem še diosmin v tabletah. Pri manjših hemoroidih se težave po tej terapiji pogosto umirijo. Ob hujših težavah, ki jih običajno povzročajo večji hemoroidi, pa priporočam operativno terapijo.

Od manjših posegov so danes najpogostejše ligatura notranjih hemoroidov ali sklerozacija teh. Pri tem poskušamo postopoma, v več posegih, eliminirati povečane hemoroide. Večjih bolečin po omenjenih posegih običajno ni. Oba posega sicer lahko opravimo že pri navadnem proktološkem pregledu (ambulantno), vendar le pri razmeroma manjših hemoroidih. 

Pri povečanih notranjih hemoroidih pogosto svetujem tudi laserski operativni poseg, pri katerem v posamezne hemoroide s sondo apliciram energijo, katere namen je koagulacija v krvnih žilah in postopno zmanjšanje hemoroidov. Gre za razmeroma novo metodo, ki jo opravim v lokalni anesteziji. Princip je podoben operaciji krčnih žil na nogah. Poseg, ki je razmeroma hiter in po katerem gre bolnik lahko domov, je primeren za zdravljenje vseh povečanih notranjih hemoroidov.  

Klasična operativna metoda po Milligan-Morganu ali Fergusonu je metoda, ki obstaja že vrsto let in je standardna metoda za operacijo povečanih zunanjih ter tudi notranjih hemoroidov. Poseg se opravi v regionalni ali splošni anesteziji. Pooperativni potek je boleč in zahteva nekoliko daljši čas okrevanja.

Tomislav Hećimović, dr. med, specialist splošne kirurgije, ARISTOTEL, zdravstveni center d.o.o.

Čim prej k zdravniku!

Ali imate težave zaradi povečanih hemoroidov? Nikar ne odlašajte in hitro obiščite zdravnika! Z zavarovanjem Zdravstvena polica do obiska specialista, ko ga potrebujete. Do specialistične obravnave že v nekaj dneh.

Nazaj na Nasveti