Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Osnove migrenskih glavobolov

Martin Kenda, dr. med., Medicinski center Barsos Martin Kenda, dr. med., Medicinski center Barsos

Je migrena pri vas stalnica ali nova obiskovalka? Ne glede na to, ali se z migrenami borite že več časa ali pa so se pri vas šele pojavile, je o njih dobro izvedeti čim več. Le tako lahko začnete z iskanjem vzrokov in posledično tudi rešitev za to hudo obliko glavobola, ki lahko popolnoma prevzame nadzor nad vašim življenjem. 

migrena, statistika, ženske, moški
Migrene se lahko začnejo že v zgodnji odrasli dobi, prizadenejo pa eno od petih žensk in enega od petnajstih moških (vir: Shutterstock)

Je migrena brez avre sploh migrena

Migrena je navadno zmeren ali hud glavobol, ki se občuti kot utripajoča bolečina na eni strani glave. Veliko ljudi lahko občuti dodatne simptome, kot so slabost in povečana občutljivost na svetlobo ali zvok. Razlikujemo med več vrstami migren, kot so migrena z avro, kjer se tik pred začetkom glavobola pojavijo specifični opozorilni znaki, migreno brez avre, ki je najpogostejša oblika, kjer se bolečina pojavi brez opozorilnih znakov, in migrensko avro ali tiho migreno – tu gre za zaznavanje migrenskih znakov, vendar se glavobol ne razvije. Nekateri ljudje se lahko s težavami spoprijemajo pogosto, vsak teden, medtem ko se pri drugih migrene pojavijo le redko, včasih med njimi mine tudi več let.

Stres in utrujenost sodita med najpogostejše sprožilce migrene

»Čeprav natančni vzroki pojava migren ostajajo neznani, sklepamo, da se pojavijo kot rezultat nenormalnih možganskih aktivnosti, ki začasno vplivajo na živčne signale, kemikalije in krvne žile v možganih,« razloži Martin Kenda, dr. med., iz Medicinskega centra Barsos. Približno polovica vseh ljudi, ki se spopada s tovrstnimi glavoboli, ima bližnje sorodnike z istimi težavami, kar lahko nakazuje na to, da vlogo pri tem lahko igrajo tudi geni. Vseeno se lahko migrene pojavijo z določenimi sprožilci, kot so stres, utrujenost, začetek menstruacije ali ob zaužitju določene hrane ali pijače.

Kaj, če preventivni ukrepi proti migrenam ne delujejo

»Pri sumu, da na migrene vplivajo zunanji dejavniki, se lahko sprožilcem, ki vodijo do simptomov, poskusite izogniti. V takem primeru velja vzdrževanje zdravega stila življenja z elementi, kot so zadostna količina spanca, redna vadba, zadosten vnos tekočine v telo ter omejeno uživanje alkohola in kofeina,« pojasni dr. Kenda.

migrene, zdravila, preventiva, akupunktura
Ne glede na to, ali poskusite s preventivnimi ukrepi ali kurativnimi, lahko traja več tednov, preden pride do izboljšanja simptomov (vir: Shutterstock)

Če se kljub preventivnim ukrepom migrene nadaljujejo oziroma so simptomi še vedno prisotni, lahko osebni zdravnik predpiše zdravila, ki pomagajo preprečiti nadaljnje pojave. Zdravila, ki se uporabljajo za preprečitev glavobola, so med drugim protibolečinske tablete, zdravila, ki se uporabljajo za zaustavitev napadov, propranolol, ki se navadno predpiše za zdravljenje visokega krvnega tlaka, in druga zdravila ali njihove kombinacije, ki jih predpiše osebni zdravnik. V nekaterih primerih lahko pomaga tudi akupunktura.

Migrenski dnevnik lahko zdravnikom pomaga odkriti vzrok za migrene

Učinkovit način za pomoč pri pravilni diagnozi je lahko dnevnik migrenskih glavobolov, ki ga je treba beležiti vsaj nekaj tednov. Pri pisanju dnevnika se zabeleži datum glavobola, čas, dejavnost, ob kateri se je pojavil, trajanje napada, točne simptome, ki so se pojavili in trajanje napada. Pri tem upoštevajte tudi morebitna zdravila, ki ste jih zaužili. Vse naštete dejavnike je treba zabeležiti čim bolj natančno, saj to lahko zdravnikom pomaga pri odkrivanju vzrokov, ki vam povzročajo težave.

migrene, avra, migrenski dnevnik, simptomi
V migrenski dnevnik natančno zapišite vse simptome, tudi prisotnost ali odsotnost avre (vir: Shutterstock)

V redkih primerih, ko je diagnoza migrene nejasna, posameznik doživlja kronične migrene ali pa zdravljenje ni učinkovito, vas lahko osebni zdravnik napoti k specialistom za nadaljnjo oceno in zdravljenje.  

Migrene so lahko povezane tudi z menstruacijo

Ženske, ki se spoprijemajo s tovrstnimi težavami, morajo biti še posebej pozorne na obdobje pojava migren, saj se te lahko pojavijo tudi v času menstruacije ali pred njo. V tem primeru gre za menstrualno migreno, ki je posledica hormonskih sprememb. Pojav nastopi zaradi zniževanja ravni estrogena pred začetkom menstruacije, drugi možen povzročitelj je prostaglandin, ki se sprošča ob začetku menstruacije. Zdravljenje menstrualne migrene poteka z različnimi zdravili, kot so določene vrste tablet, kontracepcija ali hormonski nadomestki, predpiše pa jih zdravnik.

 

Martin Kenda, dr. med., Medicinski center Barsos

Nazaj na Nasveti