Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Česen – hrana z učinkom

Česen je zanimiva rastlina, saj ima značilen močan okus, pa tudi mnoge koristne učinke na zdravje. Lahko ga smatramo za zelenjavo, za začimbo ali pa za zdravilno rastlino. Na tržišču je na voljo cel v glavicah, pa tudi kapsuliran kot prehransko dopolnilo in zdravilo.

0039 Cesen Hrana Z Ucinkom

Vitamini in minerali v česnu

Česen vsebuje nekaj vitaminov, mineralov, elementov v sledovih (selen), najbolj pa so pri česnu pomembne žveplove spojine. Te dajejo česnu značilen okus, zaslužne pa so tudi za njegove zdravstvene učinke. V samem česnu se sicer nahajajo nehlapne žveplove snovi, ki nima vonja - predvsem aliin. Šele ko česen narežemo, stisnemo ali zgrizemo, pridejo te snovi v stik z encimi in se pretvorijo v hlapne snov z močnim vonjem - predvsem alicin. Te snovi po zaužitju preidejo iz črevesja v kri od tam pa v ostale dele telesa. Med drugim se izločajo tudi skozi kožo iz skozi pljuča. Zato se vonju po česnu ne moremo povsem izogniti, tudi če si po obroku česna dobro umijemo zobe.

Med zdravilnimi učinki je pri česnu najbolj zanimivo zmanjševanje koncentracije holesterola v krvi in zniževanje krvnega tlaka. Učinki sicer niso zelo veliki (zmanjšanje holesterola za 0,2 mmol/l in znižanje tlaka za 10 mm živega srebra), lahko pa vseeno koristno prispevajo k zmanjševanju tveganja za srčno-žilne zaplete. Dodatno lahko k zmanjševanju tega tveganja prispeva tudi to, da česen zmanjša strjevanje krvi (zlepljanje krvnih ploščic-trombocitov). V zvezi s tem pa morajo biti pazljivi ljudje, ki uporabljajo zdravila za zmanjševanje strjevanja krvi (varfarin, Marivarin, Marevan). Pri njih bi se lahko strjevanje krvi preveč zmanjšalo in bi prišlo do krvavitev.

Nekaj študij kaže, da redno uživanje česna zmanjša tudi verjetnost nastanka nekaterih vrst raka. Najmočnejši dokazi so za raka na debelem črevesju, želodcu in prostati, trend zmanjševanja pa se kaže tudi pri raku na dojki in požiralniku.

Česen ima tudi protimikrobni učinek. Njegove sestavine delujejo proti bakterijam, glivam in virusom, kar pa je bilo večinoma ugotovljeno le v laboratorijskih raziskavah. V klinični raziskavi pa so ugotovili, da uživanje česna zmanjša pogostost prehladov.

Farmacevti moramo pri vsaki stvari ki jo svetujemo, opozoriti tudi na možne težave. Pri česnu je še največja težava neprijeten telesni vonj. Kot smo že omenili, s česnom ne smejo pretiravati ljudje, ki uporabljajo zdravila za zmanjševanje strjevanja krvi, ker bi se učinek povečal. Obratno pa lahko česen zmanjša učinek nekaterih zdravil proti raku (docetaxel) in aidsu (sekvinavir). Taki bolniki naj se torej česnu izogibajo.

Česen je torej živilo (zelenjava in začimba) ima pa tudi zdravilne učinke. V primerni obliki (standardiziran pripravek v kapsulah) je lahko česen tudi zdravilo. Glede tega, kdaj so izdelki s česnom zdravilo in kdaj živilo, je pred kratkim potekal tudi zanimiv sodni spor, ki se je preko vseh stopenj sodišč končal šele na evropskem sodišču. Za izdelek, ki je v kapsulah vseboval v prah zmlete posušene česnove stroke je nemška agencija za zdravila trdila, da so zdravilo. Na ta način je želela agencija zagotoviti, da se bo izdelek proizvajal pod strogim nadzorom kvalitete, in da bodo na izdelku vsa potrebna opozorila in nič zavajajočih trditev, kot zakonodaja predvideva za zdravila. Proizvajalec je trdil, da je izdelek živilo, ker bi si tako močno poenostavil prihod na tržišče in znižal stroške proizvodnje. Sodišče Evropske unije je v primeru, ki ga je vodila slovenska generalna pravobranilka Verica Trstenjak razsodilo v prid proizvajalcu, torej da je česen kljub zdravilnim učinkom živilo, tudi če se nahaja v kapsulah.

Avtor: prof. dr. Samo Kreft, mag. farm.

Nazaj na Nasveti