Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Klopni meningoencefalitis je za vedno spremenil njegovo življenje

Uredništvo portala Varuj zdravje Uredništvo portala Varuj zdravje

Klopni meningoencefalitis (KME) je virusno vnetje osrednjega živčevja, ki lahko pusti trajne posledice. Virus z ugrizom prenašajo okuženi klopi. Obolevnost v Sloveniji je med najvišjimi v Evropi, saj naša država velja za eno od žarišč KME. Po podatkih NIJZ je samo v letošnjem letu do novembra zbolelo že 108 oseb*.

Od simptomov gripe do kome

Bolezen poteka v dveh fazah. Simptomi v prvi fazi spominjajo na simptome gripe. Po približno treh tednih zatišja bolezen preide v drugo fazo, v kateri se pojavijo visoka vročina, močan glavobol, otrdel vrat, bolečine v vratu, vrtoglavica, slabost in bruhanje. V nekaterih primerih se tem simptomom lahko pridružijo še tresenje, težave z zbranostjo in mišljenjem, motnje zavesti ter celo koma.

Hudo obliko KME je na lastni koži izkusil tudi Peter Prebil, ki nam je v intervjuju zaupal svojo zgodbo in dolgo pot do okrevanja.

KME bolniku pogosto pusti trajne posledice, edina učinkovita zaščita pred to boleznijo pa je cepljenje. Zdaj je najboljši čas, da se cepite, saj je za vzpostavitev zaščite potrebnih več odmerkov.

Sumite, da imate klopni meningoencefalitis?

Nikar ne odlašajte in hitro obiščite zdravnika! Z zavarovanjem Zdravstvena polica do obiska specialista, ko ga potrebujete. Do specialistične obravnave že v nekaj dneh.

Nazaj na Nasveti