Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Jadranje na deski

Jadranje na deski, znano tudi pod angleškim izrazom windsurfing, je izjemno priljubljen vodni šport. Primeren je za vse, ki radi aktivno preživljajo počitnice, ne glede na starost in telesno pripravljenost. Na lokacijah z mirnimi vodami in ob brezvetrju se ga lahko nauči vsak. Preverite, kako se ga lahko lotite kar najbolj varno in učinkovito.

Istock 493919335

Kaj sploh je jadranje na deski? 

Ta šport ima značilnosti klasičnega deskanja in jadranja na jadrnici. Izvaja se na posebni jadralni deski, s katero jadralec lovi veter in drsi po vodi. Z njim se lahko ukvarjate tako rekreativno kot tudi profesionalno – v obeh primerih ima številne koristi za telo, saj krepi moč in vzdržljivost. 

Vrste jadranja na deski

Glede na vaše izkušnje in želje lahko izbirate med več vrstami. Najbolj razširjena in preprosta vrsta rekreativnega jadranja na deski je križarjenje. Ta ne zahteva veliko vaje in ker je oprema cenovno ugodna, se zanj odloči največ začetnikov. Druge vrste, ki so primernejše za bolj izkušene jadralce, pa so prosti slog, slalom, jadranje v močnejšem vetru in jadranje na valovih. Za različne vrste aktivnosti se uporabljajo različne vrste jadralnih desk. V nadaljevanju preverite, kakšno opremo potrebujete.

Osnovna oprema

Z razvojem tehnologije v zadnjih desetletjih se je izboljšala tudi oprema za windsurfing. Predvsem je postala cenovno dostopnejša, kar je omogočilo, da se je ta šport razširil po vsem svetu. V osnovi potrebujete desko, jadro, jambor, lok, zglob in smernik. Začetnikom največ težav povzroča izbira deske, zato preverite, na kaj morate biti pozorni. 

Jadralne deske

Deska je najpomembnejši del opreme. Glede na stopnjo izkušenosti in pogoje, v katerih jo želite uporabljati, lahko izbirate med različnimi vrstami desk. Obstajajo deske za začetnike, hitre deske, deske za jadranje na valovih, tekmovalne deske in še bi lahko naštevali.

 

Jadralne deske se merijo po dolžini, širini in prostornini. Za začetnike sta najpomembnejši metriki širina in prostornina

Širina deske

Širša kot je deska, bolj je stabilna in lažje pridobiva hitrost v šibkejših vetrovih, kar je odlično za začetnike in srednje izkušene jadralce. Za začetnike je najbolj primerna širina med 75 in 95 cm. 

Prostornina deske

Prostornina določa plovnost deske. Večja kot je prostornina, bolj je deska plovna. Za začetnike in srednje izkušene jadralce so primernejše deske z večjo prostornino. Za odrasle začetnike je to ponavadi nekje med 160 in 210 litrov, odvisno od teže jadralca. 

Nasveti za začetnike

Z ustrezno opremo in v ustreznih pogojih se je jadranja na deski relativno enostavno naučiti. Kot pri vsakem športu pa je tudi tu treba upoštevati nekaj osnovnih smernic. 

Ustrezni pogoji za jadranje na deski

Težko se ga boste naučili, če boste prvič jadrali v močnem vetru in na visokih valovih. Idealen scenarij za začetnika so vetrovi med 6 in 12 vozli in mirna voda – to pomeni, da ni preveč valovita. Bolj kot so razmere mirne, lažje se boste osredotočili na krmiljenje in tako jadranje hitreje osvojili. 

Kako napredovati?

Pri jadranju na deski boste težko preskočili posamezne korake, ne da bi ogrozili varnost sebe in drugih. Za nadgradnjo znanja je pomembno, da težavnost razmer stopnjujete počasi in premišljeno. To pa ni edina varnostna smernica, ki jo je treba upoštevati pri tem športu.

Istock 152171385

Varnost pri jadranju na deski

Windsurfing je razmeroma varen šport in nesreče na srečo niso pogoste. Vendar pa zaradi pogostih srečanj z drugimi plovili in spreminjajočih se razmer previdnost nikoli ni odveč. Preverite, na kaj morate biti pozorni za ohranjanje varnosti.

Predhodna priprava

Še pred odhodom preverite, ali je vaša oprema popolna in v dobrem stanju. Preverite tudi vremensko napoved, vetrovne značilnosti kraja, kjer boste jadrali, in morski tok. Nikoli ne precenjujte svojih sposobnosti in ne podcenjujte razmer na vodi. Če med jadranjem opazite nizke in temne oblake, se čim prej vrnite na obalo. 

Prav tako vedno sporočite nekomu, da se odpravljate na vodo, kam točno se odpravljate in kdaj se nameravate vrniti. 

Varnostna in zaščitna oprema

Priporočljivo je, da imate na sebi tudi varnostno in zaščitno opremo. Med zaščitno opremo velja posebej izpostaviti zaščitne jopiče – ti so namenjeni zaščiti prsnega koša v primeru padca ali trka z drugim plovilom. Za dodatno varnost imejte tudi čelado, GPS lokator, piščalko in mobitel v vodotesni torbi. 

Kako ravnati v primeru nesreče?

Tudi če dosledno sledite vsem smernicam, lahko pride do nesreče. V takšnem primeru je najbolj bistveno, da ostanete mirni, in če to ni absolutno nujno, ne zapustite jadralne deske. Ta je namreč nepotopljiva in lahko v primeru nesreče deluje kot rešilni čoln. 

Če se v nesreči poškodujete in ocenite, da se ne boste mogli varno vrniti na obalo, uporabite mednarodni klic na pomoč. Ta se izvaja tako, da na deski kleče ali stoje mahate z iztegnjenimi rokami. Poleg mahanja jasno in glasno kličite na pomoč in uporabite piščalko.

Vodnim dogodivščinam naproti

Če boste upoštevali vse varnostne smernice in nasvete za začetnike, se boste jadranja na deski hitro naučili in kar je najpomembneje, v njem tudi uživali. Ta vodni šport je namreč izredno vznemirljiv in zanimiv, saj učinkovito trenira telo in prijetno sprošča um. Če si želite aktivnih počitnic na morju, je to zagotovo odlična izbira.

Nazaj na Nasveti