Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako se pripraviti na izlet z dojenčkom

Uredništvo portala Varuj zdravje Uredništvo portala Varuj zdravje

Vsak izlet z dojenčkom – še posebej, če se nanj odpravljate prvič – je za celo družino vznemirljivo doživetje. Ne glede na to, ali greste zgolj na obisk k babici, ali pa se odpravljate na daljše potovanje, je priprava lahko zelo stresna, saj si nikakor ne želite kar naenkrat ugotoviti, da ste doma pozabili cel kup stvari. Pred odhodom si je zato vedno dobro vzeti dovolj časa za pripravo. V nadaljevanju preberite, kaj lahko storite, da bosta odhod in tudi izlet sam čim manj stresna.

Istock 865049010
Se odpravljate na izlet z dojenčkom? Preverite, kako se lahko pripravite, da bosta odhod in sam izlet za vas in za otroka čim manj stresna.

Kdaj prvič na izlet z dojenčkom?

Prvih nekaj tednov po rojstvu otroka se starši najraje zadržujejo v varnem zavetju doma in njegovi okolici. Z odhodom na izlet z novorojenčkom je dobro še nekoliko počakati – vsaj na začetku povsem zadostuje že krajši sprehod, ki blagodejno deluje tako na otroka kot tudi na novopečene starše. Poleg tega so ti zaradi pomanjkanja časa predvsem takoj po rojstvu pogosto tako izčrpani, da jim že odhod v najbližjo trgovino predstavlja svojevrsten izlet.

Če se je tudi vam pridružil nov družinski član, se verjetno sprašujete, kdaj je najbolj primeren čas, da se odpravite na izlet ali potovanje z dojenčkom. Strokovnjaki predvsem v prvih treh mesecih po rojstvu odsvetujejo daljša potovanja, saj so malčki takrat najbolj dovzetni za okužbe z virusi in bakterijami[1]. Če daljšega izleta ali potovanja ne morete odložiti, se o tem predhodno posvetujte z otrokovim pediatrom – še posebej, če želite potovati z avtobusom, vlakom, ladjo ali letalom, kjer bo dojenček izpostavljen večji množici ljudi.

Kaj in kako spakirati?

Pakiranje je za večino ljudi neprijetno opravilo, potovanje z dojenčkom in sama priprava nanj pa za mnoge starše predstavlja še dodaten stres – ne glede na to, ali gre za eno- ali večdnevni izlet. Številni starši se pogosto čudijo, kako lahko prtljaga za najmlajšega člana družine zavzame največ prostora. Poleg stvari, ki jih tudi sicer prenašate v previjalni torbi, boste za izlet namreč potrebovali še kup dodatnih čistih oblačil, plenic, igrač, zdravil in drugih pripomočkov za svojega malčka.

Kaj vse boste potrebovali na izletu ali potovanju, je seveda odvisno od otrokove starosti, trajanja potovanja in destinacije same. Na srečo lahko skoraj kjerkoli najdete trgovino z živili in osnovnimi pripomočki, kot so plenice in adaptirano mleko, nakupite pa lahko tudi zdravila in dodatna oblačila. A ni nujno, da boste našli ravno stvari, ki jih potrebuje vaš otrok – hkrati pa lahko z iskanjem povsem zaman zapravljate čas.

Pred odhodom na izlet z dojenčkom si pripravite seznam

Da se potovanje z dojenčkom ne bo spremenilo v pravo živčno vojno, si vzemite dovolj časa za pripravo in pregled seznama, in to še preden se lotite samega pakiranja. Tako boste že vnaprej približno vedeli, koliko prostora bo zasedla vsa prtljaga, in hkrati pravočasno ugotovili, ali morate pred odhodom še kaj nakupiti.

Poleg previjalne torbe, oblačil in drugih zgoraj naštetih pripomočkov vzemite s sabo tudi voziček, ki vam bo olajšal potepanje z malčkom. Dobro je, da na voziček namestite tudi senčnik z UV zaščito, ki bo dojenčka varoval pred škodljivimi UV žarki – ne pozabite niti na izdelke za zaščito pred soncem. Če boste potovali z avtomobilom, pa imejte v mislih, da bo kar nekaj prostora zasedla tudi lupinica oziroma otroški sedež.

Katero prevozno sredstvo je najbolj priročno za potovanje z dojenčkom?

Najbolj fleksibilno prevozno sredstvo je avto, saj vaša pot in ritem potovanja nista odvisna od nikogar drugega, razen od vas samih. Lahko se namreč ustavite kjerkoli in kadarkoli ter se tako popolnoma prilagodite malčkovim potrebam. Na izlet se lahko odpravite tudi z avtobusom, a imejte v mislih, da ta ne bo mogel ustaviti, kadar bo napočil čas za hranjenje ali previjanje otroka.

Potujete lahko tudi z vlakom, a se pred tem za vsak slučaj odpravite na »testno« vožnjo, da ugotovite, kako jo bo vaš malček prenašal. Mnoge dojenčke namreč moti ropotanje vlakov, zato daljše poti, ki jih otroci večino časa prespijo, morda ne bodo prišle v poštev.

Kaj pa daljša potovanja?

Če boste z dojenčkom iz takšnih ali drugačnih razlogov potovali v bolj oddaljene kraje, je morda bolje, da se odpravite z ladjo ali letalom. Še posebej, če se odločite za križarjenje, bo za vašega dojenčka tam dobro poskrbljeno. Plavajoči hoteli namreč ponujajo vse, kar najdete tudi v običajnih hotelih, zato je lahko vožnja s križarko tudi na potovanju z dojenčkom zelo udobna. Tudi na letalih je za malčke dobro poskrbljeno, vendar pa se je o tem dobro predhodno posvetovati s pediatrom.

Pripravite se na nepričakovano

Ne glede na to, kako in kam se boste odpravili, imejte poleg hrane za dojenčka ves čas potovanja pri sebi previjalno torbo z dovolj hrane, napolnjeno stekleničko in dudo ali grizalo. Tudi plenice in podloga za menjavo plenic, otroška negovalna kozmetika, vlažilni robčki in razkužilo za roke vam bodo na izletu prišli še kako prav. Ne pozabite niti na dodatna oblačila in obutev ter otrokovo najljubšo igračko, ki jo bo med potovanjem lahko nežno stisnil k sebi. Ker otroci pogosto zbolijo pred ali med potovanjem, pa spakirajte tudi najosnovnejša zdravila in termometer.

Izleti in potovanja so za dojenčke povsem nova izkušnja, ki je lahko tako zanje kot tudi za starše izjemno sproščujoča. In bolj kot boste sproščeni vi, bolj bo sproščen tudi vaš malček. Z ustrezno predpripravo pa lahko celi družini omogočite čudovit oddih, na katerem boste skupaj ustvarili nepozabne spomine.

[1] https://www.empowher.com/media/reference/traveling-newborn-baby-car-or-train

Nazaj na Nasveti