Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Golf: vse o igri golfa na enem mestu

Istock 1319208308

Golf je igra, ki na prvi pogled lahko deluje dolgočasna ter komplicirana zaradi zapletenih pravil in neznanih izrazov. Vendar pa ta šport tistim, ki mu dajo priložnost, ponuja veliko. Če boste med njimi tudi vi, preverite, kaj vse morate vedeti, preden prvič stopite na igrišče. 

Golf je igra, primerna za vse

Igra golfa se je razvila nekje v 15. stoletju. O njenem izvoru obstaja več teorij, dejstvo pa je, da vse do sredine 19. stoletja golf ni doživel množične priljubljenosti. Pred tem so ga namreč večinoma igrali le premožnejši ljudje in plemiči, ki so si to edini lahko privoščili. 

Ali je golf draga igra?

Izvor golfa je v ljudeh vzbudil prepričanje, da gre za drag šport, namenjen le bogatim ljudem. Vendar to že dolgo ne drži več, saj je igra golfa danes dostopnejša kot kadarkoli prej. Vso opremo, ki jo potrebujete za igranje, si namreč lahko izposodite na igrišču, z nakupom pa počakate, dokler ne boste prepričani, da se boste s to aktivnostjo ukvarjali pogosteje.


Golf igrišča ponujajo tudi pakete in letna članstva, ki so cenovno ugodnejši od posameznih iger.

Ali stereotip, da je golf igra za starejše, drži?

Mnogi še danes menijo, da je golf igra za starejše, vendar ta stereotip že dolgo ne drži več. Po zaslugi medijskega zanimanja, turnirjev velikih formatov in golfistov z zvezdniškim statusom, kot je na primer Tiger Woods, je golf postal eden izmed najbolj igranih individualnih športov na svetu. 

Igranje golfa uri telesno pripravljenost, koordinacijo in um. Je idealna kombinacija telesnega in miselnega treninga za vse starostne skupine. Igra golfa koristi tudi mladim, saj jim omogoča, da skozi igro odraščajo v gibanju in razvijajo različne sposobnosti. 


Golf zahteva veliko mero natančnosti, koncentracije, ustvarjalnosti, telesne pripravljenosti in moči. Ker med igro golfa mimogrede prehodite tudi do 10 kilometrov, je golf idealna rekreacija za vse, ki v vsakdanjem življenju veliko sedite.


Če bi prednosti te igre radi izkusili tudi sami, v nadaljevanju preverite, kako pričeti s tem edinstvenim športom.

Kako začeti z igranjem golfa?

Golf se nepoznavalcem lahko zdi zelo zapleten, saj ima številna pravila, poseben žargon in zahteva uporabo posebne opreme. Vendar brez skrbi – vse potrebne informacije za uspešno igro boste dobili na tečaju, ki ga morate tako ali tako opraviti za pridobitev dovoljenja za igro

Dovoljenje za igranje golfa

Postopek pridobivanja dovoljenja je enostaven. Včlaniti se morate v klub, ki je član GZS-ja (Golf zveze Slovenije), sodelovati na 4-urnem predavanju o pravilih in etiki na igrišču ter opraviti 8 ur praktičnega izobraževanja o tehnikah golfa. To omogočajo prav vsi klubi, ki so člani GZS-ja. Na uvodnem tečaju boste izvedeli tudi vse o ustrezni opremi, ki jo potrebujete za igro golfa.

Oprema za igranje golfa

Med opremo, ki jo za igranje golfa nujno potrebujete, so čevlji za golf, palice, žogice in stojala za žogice. Posebej velja omeniti čevlje in palice, ki imajo kar nekaj posebnosti. 

Čevlji za golf

Za golf potrebujete posebne čevlje z gumijastimi žebljički. Čevlji so zasnovani tako, da nudijo oprijem in igralcu pomagajo ohranjati ravnotežje med zamahom. Na uvodnem tečaju imate lahko obute navadne športne čevlje, po opravljenem tečaju pa boste za igro na igrišču potrebovali čevlje za golf. 

Palice

Igralec med igro običajno nosi več palic, vendar ne več kot štirinajst. To je namreč zgornja meja, ki jo določajo pravila. Poznamo tri glavne vrste palic: lesene, železne in bližalke. Lesene palice so namenjene daljšim udarcem, železne natančnejšim, bližalke pa krajšim. Začetnikom se priporoča nakup rabljenih palic, saj so precej ugodnejše, a enako učinkovite kot nove.

Še nekaj zanimivih dejstev o golfu

Golf je še posebej zanimiv zato, ker je tako drugačen v primerjavi z drugimi športi. V nadaljevanju si preberite nekaj zanimivih dejstev, ki bodo zagotovo zbudili vaše zanimanje za to igro.

Golf je bil prva igra, igrana na Luni

Leta 1971 je član posadke Apolla 14 in ljubitelj golfa Alan Shepard na Luni dvakrat zamahnil z improvizirano palico. Prvič je žogico zgrešil, drugič pa jo je zadel in po njegovih besedah naj bi letela več kilometrov. Golf se je tako v zgodovino zapisal kot prva igra, ki je bila igrana na Luni. 

Golf je bil prepovedan kar trikrat v zgodovini 

Na Škotskem je bil golf med letoma 1457 in 1744 prepovedan ne le enkrat, temveč kar trikrat. V zgodnjih časih golfa so ga namreč igralci igrali javno, na primer na ulicah ali na poslovnih zemljiščih. Vlada je menila, da to ovira vojaško urjenje, zato je igro v tem času zakonsko prepovedala. 

Vsako golf igrišče je unikatno

Golf je eden izmed redkih športov, ki nima predpisanih mer za igrišča. Arhitekti lahko zato vsako igrišče prilagodijo okolici in jo čim bolj izkoristijo. Tako v Sloveniji kot drugje po svetu tako lahko najdete krasna igrišča, ki že sama po sebi predstavljajo pravo znamenitost.


Če bi tudi sami radi izkusili ne le veličastna igrišča in krasne zelenice, temveč tudi golf kot tak, poiščite vam najbližji klub in se dogovorite za poskusno igro. Golf je šport, ki nudi ogromno tako v smislu rekreacije kot tudi socializacije. Ni presenetljivo torej, da je v zadnjih letih vedno bolj priljubljen. Ne bo vam žal, če mu date priložnost tudi vi!Pripravil: Jure Čoh, predsednik PGA Slovenija

Nazaj na Nasveti