Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Laneno seme - med hrano in zdravilom

Lan je vsestransko uporabna rastlina. O tem nam priča že njegovo latinsko ime: Linum usisatissimum; usitatissimum namreč po latinsko pomeni uporaben. Njegova stebla se že več kot 10.000 let uporabljajo za izdelavo lanene preje, in iz nje lanene vrvi in platno. Lanena semena pa lahko uporabljamo v prehrani, lahko pa tudi kot zdravilno rastlino. Kot bomo videli v tem prispevku, meja med tema dvema namenoma uporabe ni čisto ostra. Najprej pa si poglejmo nekaj dejstev o sami rastlini.

0044 Laneno Seme Med Hrano In Zdravilom

Lan je enoletnica, s pokončnim steblom visokim od 30 do 90 cm, ki se na vrhu tudi razveja. Na koncu vsake vejice je okoli centimeter velik moder cvet. Iz cvetov se razvijejo suhe plodne glavice, v katerih so okoli milimeter velika ovalna sploščena rjava semena. S prehranskega in terapevtskega stališča so v semenih najbolj zanimivi dve sestavini: sluzi in olje bogato z alfa linolensko kislino. V nadaljevanju si bomo pogledali koristne prehranske in zdravilne učinke obeh sestavin.

Sluzi so po kemijski zgradbi polisaharidi, kar pomeni v verige povezane molekule sladkorja. Tudi škrob je polisaharid, vendar pa se sluzi razlikujejo od škroba po tem, da jih encimi v naših prebavilih ne morejo razgraditi na posamezne sladkorje in zato ne morejo prehajati v kri. Od škroba se sluzi razlikujejo tudi po tem, da vežejo velike količine vode, pri tem nabrekajo in tvorijo sluznato raztopino, po kateri so dobile te snovi tudi ime. Polisaharidom, ki jih naši prebavni encimi ne morejo razgraditi (ne glede na to ali nabrekajo ali ne) rečemo tudi vlaknine.

Če lan zaužijemo v prehrani, bodo njegove sluzi omogočale zadrževanje vode v črevesni vsebini in s tem normalno iztrebljanje blata. Če pa lan zaužijemo, kadar imamo težave z iztrebljanjem (smo zaprti), si z njim lahko odpravimo zaprtost. V tem primeru je laneno seme že zdravilo, meja med hrano in zdravilom pa je, kot vidimo, res tanka. Nekatere raziskave kažejo, da lanena sluz tudi stimulira razvoj koristnih črevesnih bakterij. Temu učinku rečemo prebiotični učinek. Beseda prebiotik torej pomeni izdelek (npr. hrano), ki vsebuje snovi, ki stimulirajo razvoj koristnih črevesnih bakterij. Podobna je besedi probiotik, ki pa pomeni izdelek, ki vsebuje žive koristne črevesne bakterije.

Raziskave kažejo, da uživanje lanenih semen ne vpliva samo na prebavo, ampak tudi na dejavnike tveganja za srčno žilne bolezni. V eni od takih raziskav je 15 prostovoljcev s povečanim holesterolom v krvi, vsak dan uživalo kruh z dodanimi lanenimi semeni, tako da so dnevno zaužili 15 gramov semen (Bierenbaum et al. J Am Coll Nutr. 1993;12: 501-504). Po treh mesecih se jim je pomembno znižala količina tako celokupnega holesterola v krvi, kot tudi količina LDL holesterola (slabega), med tem, ko se količina HDL holesterola (dobrega) ni spremenila. Prav tako se je nekoliko zmanjšala sposobnost agregacije trombocitov (strjevanje krvi), kar je lahko koristno pri ljudeh, ki imajo povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov in s tem srčno žilnih zapletov. Po drugi strani pa moramo opozoriti, da zmanjšanje agregacije trombocitov lahko (še posebno pri ljudeh, ki uporabljajo zdravila za zmanjševanje strjevanja krvi) poveča nevarnost krvavitve.

Druga prehransko in zdravstveno koristna sestavina lanenih semen je olje bogato z alfa linolensko kislino. Alfa linolenska kislina je večkrat nenasičena maščobna kislina, ki spada v skupino tako imenovanih omega-3 maščobnih kislin. Te so za naše telo nujno potrebne in nam jih pogosto primanjkuje. Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin je še posebno izrazito takrat, kadar uživamo veliko omega-6 maščobnih kislin. Za naše telo je namreč pomembno, da so oboje omega-6 in omega-3 maščobne kisline v ravnovesju. V primeru njihovega pomanjkanja pride do motenj v delovanju cele vrste organskih sistemov kot na primer: srce in ožilje, imunski sistem in centralni živčni sistem.

Zaradi velike količine večkrat nenasičenih maščobnih kislin se laneno olje hitro kvari. Pri tem se strdi, kar je posebnost med olji. To »kvarjenje« s strjevanjem pa lahko koristno uporabijo slikarji, saj je pri njih strjevanje oljnih barv zaželeno.

Nenazadnje moramo farmacevti pri vsakem zdravilu opozoriti tudi na nevarnosti: laneno seme vsebuje majhne količine tako imenovanih cianogenih glikozidov iz katerih se med prebavo sprošča strup vodikov cianid. Količine teh glikozidov so res majhne, tako da nam tudi vsakodnevna uporaba večjih količin (do 50 g) lanenega semena ne bo škodila.

prof. dr. Samo Kreft, mag. farm.

Nazaj na Nasveti