Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

7 razlogov, da nujno obiščete ginekologa

Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Pregled pri ginekologu skoraj vsaki ženski predstavlja stres. Dejstvo, da neznanec pod drobnogled vzame najintimnejše aspekte vašega življenja in telesa, gotovo ni prijetno, a zdravje je treba kljub nelagodju postaviti na prvo mesto. Sploh, ko pride do težav, ki so lahko znak resnejše bolezni. Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, izpostavlja 7 primerov, v katerih morate nujno obiskati ginekologa ali pa kar urgenco. 

pregled pri ginekologu
Če do 16. leta še niste dobili menstruacije, nujno obiščite ginekologa (vir: Shutterstock)

Preden oz. ko postanete spolno aktivni

Za obisk pri ginekologu ni treba čakati, da se pojavijo težave. Obiščite ga, ko postanete spolno aktivni, vsekakor pa po 20. letu starosti. Če do 16. leta še niste dobili menstruacije, lahko to nakazuje težave, zato se takrat nujno oglasite pri ginekologu. 

Da boste med pregledom čim bolj sproščeni, izberite ginekologa, za katerega mislite, da mu boste lahko zaupali, pri čemer lahko seveda upoštevate tudi njegov spol in starost. Ikona za citat

(Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva)

Če še niste imeli spolnih odnosov, bo obisk potekal brez pregleda, sicer pa zdravnik običajno opravi tudi kratek pregled. Ginekolog bo prvič vprašal za datum prve menstruacije, vedno pa povpraša tudi po prvem dnevu zadnje menstruacije in dolžini trajanja cikla. Ta podatek mu pomaga bolje razumeti vaše morebitne težave.

Izostanek menstruacije

Izostanek menstruacije pri ženski v rodnem obdobju običajno pomeni nosečnost. V takem primeru je smiselno opraviti test za nosečnost in se naročiti za pregled. Medicinska sestra bo določila termin za potrditev nosečnosti. Če ni posebnih težav, si ne želite prekiniti nosečnosti in ni drugih posebnosti, boste termin za potrditev nosečnosti dobili nekaj tednov po zadnji menstruaciji. 

Krvavitev v menopavzi

Za obdobje prehoda v menopavzo (t. i. perimenopavzno obdobje) so značilne neredne menstruacije, ki so praviloma vse redkejše. Če se po tem obdobju krvavitev iz nožnice ponovno pojavi, je nujno potreben pregled pri ginekologu. Čeprav je lahko vzrok za krvavitev povsem nenevarni atrofični vaginitis ali enostavno vnetje nožnice, pa mora ginekolog nujno izključiti stanja, ki bi lahko bila posledica rakavih bolezni ali pa bi vodila v njihov nastanek.

Boleče in močne menstruacije

Če imate boleče in/ali močne menstruacije, to močno vpliva tudi na kakovost vašega življenja. Ginekolog bo ob obisku preveril, kakšni so razlogi za vaše težave, in vam predpisal ustrezno zdravljenje, ki bo kvaliteto vašega življenja izboljšalo. Te težave običajno rešujemo s hormonsko kontracepcijo.


bolečine in močna menstruacija
V primeru boleče in močne menstruacije je dobro obiskati ginekologa (vir: Shutterstock)

Vnetje ali sum na spolno prenosljive bolezni

Če se vam pojavi smrdeč, obilen, gnojav izcedek oziroma izcedek, ki ga ne prepoznate kot običajni beli tok, bo potreben pregled. Ginekolog vam bo po potrebi predpisal lokalno terapijo v obliki vaginalnih svečk ali krem oziroma sistemsko antibiotično terapijo.

V primeru novonastalih težav, ki so povezane z nosečnostjo, hudih bolečin v spodnjem delu trebuha, hudih krvavitev in drugih večjih težavah ne čakajte na pregled pri ginekologu, ampak obiščite urgentno ginekološko ambulanto regionalne bolnišnice. Ikona za citat

(Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva)

Spremembe na dojkah

Dojke so sestavljene iz mlečnih žlez, maščevja in veziva, zato tkivo dojke na otip ni enakomerno, kar marsikatero žensko hitro prestraši. Da boste lažje opazili spremembe na dojkah, je priporočljivo, da dojke pregledate vsak mesec – najbolje pod tušem, ko so namiljene, vedno v istem času cikla, običajno takoj po koncu menstruacije, ko so najmanjše. 

Nasprotno od prepričanja, bulice, ki se med ciklom spreminjajo, načeloma niso nevarne. Takojšen obisk ginekologa ali izbranega osebnega zdravnika pa je potreben ob t. i. znakih alarma – če se pojavi izcedek iz bradavice, opazite uvihano bradavico, pomarančno kožo nad spremembo ali kot kamen trdo, čvrsto, nepremakljivo zatrdlino.

03 Ginekolog
Izcedek iz bradavice, uvihana bradavica, pomarančna koža nad spremembo ali kot kamen trda, čvrsta, nepremakljiva zatrdlina so znaki za alarm (vir: Shutterstock)

Ponavljajoča se glivična vnetja

Večina žensk se vsaj enkrat v življenju sreča z glivičnim vnetjem nožnice. Vnetje običajno nakazujeta srbečica in skutast izcedek, glivice pa najpogosteje nastanejo zaradi stresa, umivanja z intimnimi mili in uporabe higienskih vložkov.  

Za zdravljenje glivičnih vnetij lahko v lekarni brez recepta kupite antimikotično mazilo ali svečke – ob povečanem izcedku in težavah v nožnici bodo učinkovitejše svečke, ob težavah s srbenjem in pekočino zunanjega splovila pa svetujemo kremo. Če težave ne minejo ali pa se vnetja ponavljajo, je treba obiskati ginekologa, saj se vzrok verjetno skriva drugje.

Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, Aristotel, Zdravstveni center

Nazaj na Nasveti