Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

4 predlogi za Euro(road)tripe »on a budget«

Obožuješ potovanja, odkrivanje novih mest, kultur in spoznavanje novih ljudi, vendar te pri tem pogosto zadržijo finančne omejitve? Brez skrbi – super potovanje si lahko pričaraš tudi z omejenimi financami, le znajti se moraš! Na potovanje se odpravi kar z avtom – v njem lahko z nekaj iznajdljivosti tudi spiš, poleg tega, da je to pogosto mnogo cenejša izbira, pa ti potovanje z avtomobilom nudi tudi mnogo več svobode. 

Beri dalje in preveri štiri predloge za roadtripe po Evropi, ki so res enkratni, hkrati pa ti ne bodo izpraznili denarnice!

potovanje, izlet, roadtrip
Za bolj svobodno in pogosto tudi mnogo cenejše potovanje, izbiraj med številnimi možnostmi roadtripa v bližnje evropske države. (Vir: Shutterstock)

Balkan trip 

Preveč pogosto se neodkriti biseri skrivajo čisto blizu nas! Potovanje po Balkanu zagotovo šteje mednje. Balkan trip je nedvomno nekaj, kar ti bo v spominu ostalo za vedno! 

Načrtuješ ga lahko čisto po svojem okusu – glede na to, koliko budgeta in dopusta imaš, ga lahko po želji podaljšaš vse do Grčije, ali pa krog zaključiš že mnogo prej. Iz Slovenije se tako lahko najprej odpraviš do Črne gore in njene čudovite Budve, na poti pa se ustaviš v Splitu in Dubrovniku. Ob povratku nikakor ne smeš izpustiti Bosne in Hercegovine, ki te bo navdušila s svojo gostoljubnostjo, naravnimi lepotami in drugimi znamenitostmi. Obiščeš lahko znameniti most v Mostarju, čudovit slap v Jajcu, se sprehodiš po centru Sarajeva in uživaš v njihovi prijaznosti in kulinariki. Ustaviš se lahko tudi v Hrvaških Plitvičkih jezerih, ali pa si po želji podaljšuješ ali krajšaš ta izlet. Možnosti je res ogromno! 

potovanje, izlet, roadtrip, Bosna, Sarajevo, Balkan
Na roadtripu po Balkanu se sprehodi po slikovitem centru Sarajeva. (Vir: Shutterstock)

Gremo na morje! 

Je tvoj roadtrip v poletnih mesecih in te mika obisk morja? Ob omembi morja se nam v misli pogosto prikrade Hrvaška obala, a možnosti imaš poleg Hrvaške še ogromno! Če ti ni predaleč, se na roadtrip lahko odpraviš vse do Grčije in se tam ustaviš za nekaj dni. Priporočamo ti čudovit otok Lefkas, ki je pri Slovencih zaradi svojih sanjskih plaž precej priljubljena destinacija. Potovanje tja je dolgo dobrih 1.500 kilometrov, pot pa te vodi mimo Bosne, Srbije, Kosova in Severne Makedonije – države, polne naravnih lepot in znamenitosti. 

Je Grčija vseeno malo prevelik zalogaj? Obišči italijanske plaže in spoznaj pomen besed »La Dolce Vita!« Odkrij plaže kot so Lignano Sabbiadore, obišči Caorle, se sprehodi čez idilična obalna mesteca kot je Portopiccolo in enostavno: uživaj! 

potovanje, izlet, roadtrip, morje, Grčija, Lefkas, plaža, obala
Z avtom se lahko odpraviš vse do Grčije in obiščeš čudoviti otok in plaže na Lefkasu. (Vir: Shutterstock)

Dolomiti 

Imaš raje gore kot morje? Potem moraš obiskati Dolomite! Čeprav ta čudovita italijanska gorska veriga velja za precej drago destinacijo, pa ni treba, da je temu tako. Odloči se za kampiranje ali spanje v avtu – v Dolomitih je le malo krajev, ki bi izrecno prepovedovali kampiranje oziroma spanje v kombiju ali avtodomu. Tako boš prihranil ogromno denarja, saj so tam nastanitve zelo drage. V Dolomitih si lahko iz Ljubljane v dobrih treh urah, torej so primerni tudi za krajši izlet, možnosti pa so neskončne. Ogledaš si lahko čudovite gorske prelaze, se podaš na treking okoli ikoničnih Tre Cime di Lavaredo, se ustaviš pri čudovitih jezerih Misurina, Sorapis in Braies, se odpraviš na magično Secedo, ali pa se po tej slikoviti pokrajini le sprehajaš! Raj za vse, ki imate po izletu radi tudi spomine v obliki idiličnih fotografij – teh vam v Dolomitih zagotovo ne bo zmanjkalo.

potovanje, izlet, roadtrip, gore, Dolomiti, Italija, jezero Braies
Za slike, ki ti jih bodo zagotovo zavidali tudi vsi tvoji Instagram sledilci, se odpravi v Dolomite. (Vir: Shutterstock)

Francoska Provansa

Z avtom je dosegljiva tudi sanjska francoska Provansa. Ena izmed najbolj slavnih francoskih pokrajin te bo prepričala s prelepo Azurno obalo, karizmatičnimi vasicami, slastnimi kulinaričnimi doživetji in seveda – slikovitimi nasadi sivke. 

Ker so prenočišča tam nekoliko dražja, ti svetujemo kampiranje ali spanje v avtomobilu, če le imaš to možnost. Tako boš prihranil denar za užitke ob ogledovanju njihovih znamenitosti – mi pa smo mnenja, da so najlepši kotički tam tako ali tako brezplačni. Govorimo o odmaknjenih vasicah na strmih pobočjih, sprehodu mimo tipičnih provansalskih hišk, fotogeničnih ulicah, simpatičnih starinarnicah … Ja, čudovit jug Francije te zagotovo ne bo razočaral!

Najpomembnejše na vsakem potovanju? Družba, seveda! 

Tako kot pri ostalih potovanjih pa je tudi pri roadtripih tako, da so stroški navzgor neomejeni. Največ te bo stalo prehranjevanje v restavracijah in spanje v hotelih, toda če se lahko temu izogneš, boš zagotovo lahko veliko prihranil. Upoštevaj tudi cene goriv v različnih državah in izračunaj stroške, ki bodo na poti neizogibni – le tako boš dobil občutek o tem, koliko te bo določen roadtrip tudi zares stal. 

Zapomni pa si, da je ne glede na to, kam boš odpotoval, na potovanjih vedno najpomembnejša ena stvar – s kom potuješ!

Pred potovanjem sklenite zavarovanje za tujino kar prek spleta

Ne glede na to, ali se v tujino odpravljate čez nekaj tednov, mesecev ali že jutri, vam ob sklenitvi in plačilu zavarovanja za tujino to začne veljati takoj naslednji dan, od polnoči dalje. Za sklenitev celoletnega zavarovanja za tujino Multitrip pridobite zavarovalno polico po svoji meri ali pa Zavarovanje za tujino sklenite za toliko dni, kot ga potrebujete.

Nazaj na Nasveti