Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kaj morate vedeti o holesterolu

0046 Vodic Kaj Morate Vedeti O Holesterolu

Kaj je holesterol in ali holesterol škoduje organizmu?

Holesterol je nujno potrebna snov, ki je prisotna v vseh celicah našega organizma, saj je del membran in omogoča celicam večjo prožnost. Torej je pravzaprav holesterol do določene mere koristen in nujen, saj je poleg funkcije gradnika celičnih membran tudi predhodnik večine človeških steroidnih hormonov. V grobem ga delimo v dve skupini, na HDL holesterol ali »dobri« holesterol. Ta pomaga ohranjati optimalno raven holesterola v žilah in odstranjuje presežek iz žilnih sten. Z odvzemanjem maščob se počasi spreminja iz dobrega (HDL) v slabega (LDL) holesterol. Ta se vrača v jetra, kjer se s pomočjo jetrnih encimov zopet spremeni v dobrega (HDL) holesterol.

Od kod holesterol v telesu?

Holesterol nastaja na dva načina: 70-75 odstotkov ga encimsko nastane v jetrih in temu pravimo notranji ali endogeni holesterol, 25-30 odstotkov pa ga zaužijemo s hrano. Ker je topen v maščobah, ga prav z mastno hrano živalskega izvora zaužijemo največ.

Kakšne so priporočene vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi?

Prizadevati si moramo, da je raven dobrega (HDL) holesterola čin višja, slabega LDL pa čim nižja. Razmerje med dobrim in slabim naj bo vsaj 0,4.

Priporočene vrednosti (meja holesterola):

 • Celokupni holesterol: pod 6,22 mmol/L
 • LDL (slabi) holesterol: pod 3,37 mmol/L
 • HDL (dobri) holesterol: nad 1,40 mmol/L

Kaj so bistveni povzročitelji previsokega holesterola v krvi?

 • nezdrava prehrana, predvsem preveč nasičenih maščob, ki so bogate s holesterolom,
 • previsok krvi tlak in/ali sladkorna bolezen tipa 2,
 • kajenje,
 • srčno-žilne bolezni (tudi med družinskimi člani),
 • družinska hiperholesterolemija.

Kdaj si morate izmeriti vrednost holesterola v krvi?

 • Če imate več kot 40 let.
 • Če imate težave s srčno-žilnimi boleznimi (nenadni srčni dogodek, kap, periferna arterijska bolezen).
 • Če imate v ožji družini bolnike s srčno-žilnimi boleznimi.
 • Če imate v ožji družini člana, ki ima povišano vrednost holesterola v krvi.
 • Če ste pretežki (BMI nad 26).
 • Če imate visok krvni tlak ali sladkorno bolezen tipa 2.
 • Če imate hipotireozo (manjše delovanje ščitnice od povprečja).

Kako lahko znižate raven holesterola?

Prvi in najpomembnejši korak je začeti uživati zdravo, dietno prehrano. Če imamo previsoko težo, moramo začeti uživati nizkokalorično prehrano s čim več vlakninami, zelenjavo, polnozrnatimi izdelki in sadjem. Znano je, da oljčno olje in pripravki česna znižujejo vrednost slabega in povečujejo vrednost dobrega holesterola. Izogibati se moramo nasičenim maščobam živalskega izvora, sladkorju in sladkim pijačam, mastnem mesu, mehkužcem. Obenem je zelo priporočljivo redno gibanje, vsaj pol ure hitre hoje vsak dan oziroma druga primerna športna dejavnost, ki obenem preventivno preprečuje tudi negativni vpliv stresorjev iz okolja. Če kadite, poskušajte takoj nehati ali vsaj bistveno omejiti število cigaret.

V kolikor našteti ukrepi ne pomagajo, je potrebno poseči po zdravilih za zmanjšanje previsokega holesterola.

Katera zdravila obstajajo za znižanje vrednosti holesterola?

Največja in najučinkovitejša so zdravila iz skupine statinov, ki delujejo kot zaviralci encimov v jetrih, kjer nastaja holesterol. Torej so to zdravila, ki zavirajo nastanek notranjega (endogenega) holesterola. Ta zdravila se uporabljajo daleč najpogosteje, imamo pa več predstavnikov te skupine: simvastatin, lovastatin, pravastatin, rosuvastatin, atorvastatin, in drugi. Statini obstajajo v različnih jakostih, od 5 miligramov do 80 miligramov. Jakost in vrsto statinov nam predpiše zdravnik.

Manjšo skupino predstavljajo zdravila iz skupine fibratov. Ti so že dolgo v uporabi. Nivo holesterola znižajo za približno 10 odstotkov, delujejo pa na mehanizme v transformaciji in tudi sintezi holesterola. Pomožna zdravila so lahko tudi rastlinski steroli, ki jih dodajajo tudi funkcionalni prehrani in vezalci žolčnih kislin v prebavilih. Ta skupina zdravil pa zmanjšuje vnos holesterola v telo iz hrane in tako se zmanjša razpoložljivost holesterola iz prebavil.

Kaj je družinska hiperholesterolemija?

Pri nekaterih posameznikih oziroma družinah se kljub zelo zdravemu načinu prehranjevanja pojavlja visok nivo holesterola, predvsem LDL holesterola v krvi, pri čemer je vrednost maščob (trigliceridov) velikokrat v mejah normale. Družinska hiperholesterolemija je dedna bolezen, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Gre za mutacijo v genih, ki so odgovorni za nastanek beljakovin, ki omogočajo »čiščenje« LDL holesterola. Posledica je visoka vsebnost LDL holesterola v krvi in večja verjetnost nastanka bolezni srca in ožilja. V Evropi je heterozigotna oblika bolezni kar pogosta, saj ima v povprečju 1 od 600 ljudi mutacijo v omenjenih genih. Stanje zdravimo običajno s statini, v hujših primerih pa tudi s LDL aferezo.

Avtor: Fakulteta za farmacijo

Nazaj na Nasveti