Šolsko nezgodno zavarovanje – ga vaš otrok potrebuje?

Včasih, ko je bilo oglaševanje v šolah še dovoljeno, so otroci prve dni novega šolskega leta običajno prinesli domov letake zavarovalnic, starši pa so jih nato primerjali in izbrali po njihovem mnenju najboljše zavarovanje za njihovega šolarja. Zdelo se je, da je nezgodno zavarovanje otroka nekakšna obveza, zato se je tovrstnih zavarovanj prijel izraz šolsko nezgodno zavarovanje – četudi sama po sebi nimajo kakšne posebne zveze s šolo.

Kakorkoli, začetek novega šolskega leta je še vedno tisti čas, ko starši pogosteje pomislijo na to, da nesreča, še posebej pri otrocih, nikoli ne počiva. Preberite, kaj je dobro vedeti, ko izbirate nezgodno zavarovanje za svojega šolarja.

Vz Zot 1500x1500px
Zavarovanje nezgod ne more preprečiti, lahko pa pomaga pokriti nepričakovane stroške, ki v takšnih primerih nastanejo.

Bodite pozorni na podrobnosti

Na prvi pogled se morda zdi, da je zavarovanje pač – zavarovanje. A v resnici še zdaleč ni tako. Med različnimi ponudniki in paketi nezgodnih zavarovanj obstajajo pomembne razlike tako v obsegu kritij kot v višini zavarovalnine. Z drugimi besedami: ni nujno, da bo pri vseh zavarovalnicah vaš šolar enako zavarovan. Zato pred izbiro natančno preverite, kaj določeno zavarovanje krije.

‘Šolsko’ nezgodno zavarovanje Vzajemne

Nezgodno zavarovanje otrok Varuha zdravja, Vzajemne, nudi kritje v primerih, če se vašemu otroku pripeti nezgoda, ki ima za posledico:

  • zlom kosti, izpah ali opekline,
  • prehodno celodnevno odsotnost od rednega izobraževalnega procesa
  • bivanje v bolnišnici,
  • invalidnost,
  • nezgodno smrt.

Kaj to pomeni? Poglejmo nekaj konkretnih primerov.

Otrok si zlomi kost

Če ste za svojega otroka izbrali paket nezgodnega zavarovanja Vzajemne za otroke, bo zavarovalnica v primeru zloma kosti izplačala zavarovalnino v enkratnem znesku, kot je to določeno v splošnih pogojih in tabeli zlomov kosti.

Če vas zanimajo konkretne številke in primeri, si lahko branje splošnih pogojev prihranite tako, da vse, kar vas zanima, vprašate svetovalca na brezplačni telefonski številki Vzajemne 080 20 60.

Dnevno nadomestilo in nadomestilo za bolnišnično zdravljenje

Še eno kritje, ki ga pogosto vsebujejo ‘šolska’ nezgodna zavarovanja. A poglejmo najprej, kaj točno pomeni ‘dnevno nadomestilo’ in kaj ‘nadomestilo za bolnišnično zdravljenje’.

Dnevno nadomestilo zavarovalnica izplača za vsak dan aktivnega zdravljenja poškodbe zaradi nezgode, ko otrok ni mogel biti prisoten v izobraževalnem procesu.

Primer: otrok si med igro zlomi roko, s katero piše. Za vsak dan aktivnega zdravljenja, ko ni mogel biti prisoten v učnem procesu, bo zavarovalnica izplačala dnevno nadomestilo.

Če je zdravljenje trajalo 21 dni, sklenjeno nezgodno zavarovanje pa določa dnevno nadomestilo v višini 2 evrov, bo zavarovalnica po zaključenem zdravljenju izplačala skupno 42 evrov dnevnega nadomestila.

Dnevno nadomestilo za bolnišnično zdravljenje zavarovalnica izplača za vsako nočitev v bolnišnici zaradi zdravljenja poškodbe.

Primer: otrok zaradi padca s kolesom utrpi težjo poškodbo kolenskega sklepa, zaradi česar potrebuje operativni poseg in bolnišnično zdravljenje. V tem primeru bo zavarovalnica za vse nočitve v bolnišnici zdravljenja izplačala dogovorjeno dnevno nadomestilo za bolnišnično zdravljenje.

Če je hospitalizacija trajala 14 dni, sklenjeno nezgodno zavarovanje pa določa dnevno nadomestilo v višini 10 evrov za vsak dan bolnišničnega zdravljenja poškodbe, bo zavarovalnica iz tega naslova po zaključenem zdravljenju izplačala 140 evrov.

Možna je seveda tudi kombinacija obojega. Če se je otrok najprej 14 dni zdravil v bolnišnici, nato pa zaradi zdravljenja in rehabilitacije še dodatnih 14 dni ni mogel biti prisoten pri učnem procesu, bo zavarovalnica izplačala tako dnevno nadomestilo za 14 dni bolnišničnega zdravljenja kot tudi dnevno nadomestilo za 14 dni aktivnega zdravljenja doma, skupaj torej dnevno nadomestilo za vseh 28 dni zdravljenja.

Ali vaš otrok potrebuje ‘šolsko’ nezgodno zavarovanje?

Zgoraj smo si ogledali nekaj konkretnih primerov ter opozorili, na kaj morate biti starši pozorni, ko izbirate ‘šolsko’ nezgodno zavarovanje, zdaj pa še odgovor na najpomembnejše vprašanje – ali vaš otrok takšno zavarovanje sploh potrebuje?

Glede na izjemno ugodne letne premije nezgodnih zavarovanj za otroke – te se pri Vzajemni odvisno od starosti otroka in izbranega paketa zavarovanja gibljejo od 10,20 do 38,70 evra – pravzaprav ni niti enega samega prepričljivega argumenta, zakaj ne bi na tako preprost način poskrbeli za brezskrbnejše otroštvo svojega šolarja.

Poškodbe so nujen del odraščanja

Argumenti, zakaj otrok potrebuje nezgodno zavarovanje, so na drugi strani številni. Prvi je ta, da nesreča, sploh pri otrocih in mladostnikih, nikoli ne počiva. Neroden korak, trenutek neprevidnosti pri igri, zdrs na snegu ali ledu, malce prevelika hitrost na skiroju ali kolesu … ni treba veliko, da pride do nezgode.

Lahko bi tudi dejali, da so poškodbe del odraščanja, del preizkušanja zmogljivosti in mej telesa, del učenja za življenje in zdrave osebne rasti. Zavarovanje nezgod ne more preprečiti, lahko pa pomaga pokriti nepričakovane stroške, ki v takšnih primerih nastanejo.

Kje skleniti ‘šolsko nezgodno zavarovanje’

Najlažje in najhitreje kar na spleti strani za nezgodno zavarovanje otrok. Pri Varuhu zdravja, Vzajemni, si na ta način zagotovite 10-odstotni popust ter popolno udobje sklenitve iz domačega naslonjača.

Tam boste našli tudi celovit pregled ponudbe in različnih paketov ‘šolskih’ nezgodnih zavarovanj, kar vam bo dodatno olajšalo izbiro in omogočilo sklenitev optimalnega zavarovanja za vašega šolarja.

Razmišljate, da bi bilo pametno poskrbeti za nezgodno zavarovanje vseh družinskih članov? To je vsekakor pametna odločitev. V tem primeru preverite družinsko nezgodno zavarovanje Vzajemne, s katerim boste poskrbeli za brezskrbnost vseh članov družine, hkrati pa še dodatno prihranili.

Nazaj na Nasveti