Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Multipla skleroza – njeni simptomi in kako si pomagati

Multipla skleroza je neozdravljiva kronična vnetna avtoimunska bolezen osrednjega živčnega sistema, ki nastane kot posledica propadanja ovojnic živčnih vlaken, ki ščitijo nevrone v hrbtenjači in možganih. Osebe, ki zbolijo za to boleznijo, imajo zato lahko med drugim težave z vidom, ravnotežjem in gibljivostjo. Preberite si nekaj nasvetov, kako si pomagati v primeru, da zanjo zbolite vi ali kdo od vaših najbližjih.

Istock 1398514550

Za multiplo sklerozo najpogosteje zbolijo mladi

Multipla skleroza je najpogostejša nevroimunska bolezen mladih odraslih med 20. in 40. letom, ki lahko vodi v invalidnost. Ženske v primerjavi z moškimi zbolevajo 3-krat pogosteje, saj so v rodni dobi dovzetnejše za avtoimunske bolezni[1]. Najbolj ogroženi so tudi tisti, ki živijo na zmerni zemljepisni širini, kjer se nahaja tudi Slovenija.

Vzrok za njen nastanek še ni znan, povezujejo pa jo s pomanjkanjem vitamina D v telesu. Pri ljudeh, ki živijo v ekvatorialnem pasu – na območjih z več sonca – je namreč pojavnost te bolezni precej redkejša kot v geografskih pasovih z manj sonca. Na njen nastanek lahko vplivajo tudi spremenjen dedni zapis, vplivi iz okolja, nezdrava prehrana in kajenje; najnovejši izsledki raziskav pa nastanek te bolezni povezujejo z virusom Epstein-Barr, s katerim je okuženih kar 95 % odraslih[2].

Kakšni so njeni simptomi?

Pri multipli sklerozi gre za vnetno stanje, ki uničuje zaščitno maščobno ovojnico, ki obdaja živčna vlakna; to vnetje pa lahko izzove številne simptome[3]:

  • motnje občutenja,
  • motnje vida,
  • vrtoglavico,
  • težave z ravnotežjem in koordinacijo.

Ti simptomi so hkrati običajno tudi njeni prvi znaki, ki pa se lahko sčasoma začnejo ponavljati in bolnika tudi funkcionalno onesposobijo. Drugi simptomi, ki pogosto spremljajo to bolezen, so kronična utrujenost, bolečine, težave pri hoji in požiranju, tresenje rok ob začetku hotenega giba, spastičnost, težave z odvajanjem vode in zaprtje, kognitivne motnje in motnje razpoloženja, občutljivost na toploto ali mraz, motnje sluha in spanja, težave na področju spolnosti ter depresija in anksioznost.

Kako se spopasti z boleznijo tisočerih obrazov?

Ker na vsakega posameznika vpliva drugače, pa tudi njen potek je različen, multipli sklerozi pravijo tudi bolezen tisočerih obrazov. Življenje z njo je tako za bolnike kot njihove svojce zahtevno, saj lahko simptomi močno vplivajo na kakovost življenja. Čeprav zaenkrat še ni ozdravljiva, pa je spremljajoče simptome na srečo mogoče obvladovati in upočasniti njeno napredovanje.

Nasveti za obvladovanje multiple skleroze

K večji kakovosti življenja bolnikov lahko poleg nekaterih zdravil, ki jih predpiše zdravnik, prispevajo tudi spremembe življenjskega sloga.

1) Zdravo prehranjevanje

Hrana, bogata z vitamini in vlakninami ter z nizko vsebnostjo maščob lahko pripomore pri lajšanju težav z odvajanjem vode in zaprtjem, pomaga pa tudi kot preventiva pred drugimi zdravstvenimi težavami. Tudi t. i. »zdravi« ogljikovi hidrati pozitivno vplivajo na splošno počutje. Na krožniku naj se poleg sadja in zelenjave čim večkrat znajdejo polnozrnata žita – npr. rjav riž, ajda, pira, rž, oves in ječmen – jedilnik pa je priporočljivo obogatiti tudi z viri zdravih maščob, kot so oreščki, avokado in ekstra deviško oljčno olje.

2) Redno gibanje

Kljub temu, da bolnike pogosto spremljajo utrujenost in bolečine, lahko telesna vadba – v skladu z zmožnostmi vsakega posameznika – močno pripomore k boljšemu počutju, obenem pa izboljša tudi moč, ravnotežje, vzdržljivost in prožnost. Še posebej se priporoča ukvarjanje z jogo, Tai Chijem in vadbo v vodi, skupaj z zadostno količino počitka in sprostitve.

3) Izogibanje dejavnikom, ki lahko poslabšajo počutje

Ker se znaki in simptomi pogosto poslabšajo ob povišanju telesne temperature oziroma pregrevanju telesa, se je priporočljivo izogibati sončenju, vročim vodnim kopelim in obiskovanju savne. Tudi stres, pomanjkanje spanja, razne bakterije in virusi lahko povzročijo začasno poslabšanje simptomov. Priporoča se tudi izogibanje alkoholu, saj lahko ta še poveča težave s koordinacijo in povzroči dodatna vnetja v telesu.

Zavarujte se pred dodatnimi skrbmi in stresom

Življenje z multiplo sklerozo je precej nepredvidljivo, kar bolnike pogosto pahne v hudo stisko. Dodatnim skrbem – tudi finančnim – se lahko izognete z Zavarovanjem za težje bolezni, ki je namenjeno kritju stroškov povečanih potreb, s katerimi se soočite, če zbolite za to boleznijo. Zavarovalnica vam skladno z zavarovalnimi pogoji izplača 75 % zavarovalne vsote, ki jo lahko porabite za:

  • nakup zdravil ali tehničnih pripomočkov,
  • kakovostnejše terapije in nego na domu,
  • okrevanje v zdravilišču ter
  • alternativno zdravljenje,
  • ali pa z izplačano zavarovalnino nadomestite morebitni izpad prihodkov zaradi bolniške odsotnosti.

Zavarovanju lahko priključite tudi dodatna kritja, ki dopolnjujejo osnovno zavarovanje za težje bolezni.

Dodatno kritje za primer bolnišničnega zdravljenja

V primeru namestitve in zdravljenja zavarovane osebe v bolnišnici zaradi težje bolezni zavarovalnica izplača zavarovalnino za vsako nočitev v bolnišnici in največ za 180 nočitev po vseh zavarovalnih primerih skupaj.

Dodatno kritje nadomestila za primer bolniške odsotnosti z dela zaradi bolezni ali nezgode

Zavarovalnica izplača nadomestilo zaradi bolniške odsotnosti za vsak dan odsotnosti z dela in največ 365 dni za posamezni zavarovalni primer..

Nezgodna smrt

Zavarovalnica izplača zavarovalnino v primeru nezgodne smrti zavarovane osebe.

Nezgodna renta

V primeru, da je skupna invalidnost zavarovane osebe kot posledica nezgod v času jamstva, stopnje, večja od 50 %, zavarovalnica izplača mesečno rento za obdobje 5 let.

Sklenite Zavarovanje za težje bolezni Varuh zdravja, Vzajemna

Omogočite si boljšo kakovost življenja – tudi v primeru, da zbolite za multiplo sklerozo. Zavarovanje za težje bolezni vam lahko olajša privajanje na drugačen vsakdan in vam pomaga kljubovati novim izzivom, ki se pojavijo zaradi zdravstvenih težav.

Za vsa dodatna vprašanja v zvezi z zavarovanjem se lahko obrnete na naše svetovalce, ki bodo stopili v stik z vami in vam pomagali poiskati najboljšo rešitev za vas.

[1] https://www.multipla-skleroza.net/simptomi

[2] https://www.science.org/doi/full/10.1126/science.abj8222

[3] https://www.multipla-skleroza.net/simptomi

Nazaj na Nasveti