Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Ovseni datljevi kolački z vegansko karamelo

Datljevi sladki kolački so zelo pogosti v različnih kavarnicah na Novi Zelandiji, opisuje Tereza Poljanič, ki stoji za Tereza's Choice. Ko je živela tam, si jih je lahko privoščila vsakič kar za zajtrk in jih premazala z malo masla in medu. V Sloveniji jih dela z ovsenimi kosmiči in dodatkom veganske karamele, vi pa po želji karamelo zamenjajte z marmelado.

Datljevi kolački

Sestavine za kolačke

  • 120 ml sojinega mleka
  • 1 čajna žlička jabolčnega kisa
  • 100 g narezanih datljev
  • 80 g drobnih ovsenih kosmičev
  • 50 g kokosovega sladkorja
  • 120 g bele pirine moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • ½ čajne žličke soda bikarbone
  • ščepec soli
  • 100 g masla ali veganskega masla
  • 1 jajce (ali za vegansko različico 1 čajna žlička zmletih lanenih semen s 3 jedilnimi žlicami vode)
  • naribana lupinica ene pomaranče

Za vegansko karamelo

  • 8 medjool datljev
  • 2 jedilni žlici tahinija
  • 1 jedilna žlica kokosovega olja
  • ščep soli
  • kanček limoninega soka (po želji)

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač obložite s peki papirjem.

V manjši skledi zmešajte sojino mleko z jabolčnim kisom ter pustite stati 10 minut.

V posodi srednje velikosti zmešajte moko, ovsene kosmiče, narezane datlje, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol ter pomarančno lupinico. Maslo narežemo na majhne koščke in ga dodamo k suhim sestavinam. Gnetite s prsti, dokler se maslo ne porazdeli in nastane tekstura drobtin.

Jajce dodajte k sojinemu mleku in premešajte. Dodajte k suhim sestavinam in pregnetite. Testo prestavite na pekač in ga oblikujte v krog. Razrežite na osem enakih kosov. Postavite v zamrzovalnik za 30 minut.

Pred peko vrhove premažete s kančkom sojinega mleka in pečete 25 minut.  

Po želji lahko kruhke servirate z vegansko karamelo. Pripravite jo tako, da vse sestavine zmiksate v visoko zmogljivem mešalniku do gladkega (po potrebi dodajte vodo).

Dober tek!

V SODELOVANJU S TEREZA'S CHOICE

Nazaj na Nasveti