Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Je ključ do življenja brez zadaha le kakovostna ustna higiena?

Anton Ogulin, dr. dent. med. Anton Ogulin, dr. dent. med.

Slab zadah nam lahko kar precej zagreni življenje in negativno vpliva na našo samozavest, lahko pa nakazuje, da nas pesti zdravstvena težava, ki se ji moramo posvetiti. Včasih je stranski učinek zdravil, včasih pa le znak, da moramo čisto zares prevetriti in izboljšati svojo ustno higieno.

zadah, higiena, ščetkanje
S kakovostno ustno higieno poskrbimo, da naš zadah ni moteč in neprijeten (vir: Shutterstock)

Kakšna je razlika med jutranjim zadahom in slabim zadahom

Slab zadah ali strokovno halitoza se šteje za neprijeten vonj izdihanega zraka ne glede na izvor nastanka. Veliko ljudi se srečuje s slabim jutranjim zadahom, ki nastane zaradi zmanjšanja pretoka sline med spanjem. Jutranji zadah odpravijo že hrana, pijača ali pa ustna vodica. Problematičen je zadah, ki se ohranja čez dan. Moramo se zavedati, da prikrivanje slabega zadaha ni rešitev in da moramo raziskati vzrok. Poznamo tudi namišljen smrad iz ust, ki se imenuje halitofobija, kjer je vzrok psihološki. Študije so pokazale, da so za 90 % slabega zadaha kriva usta (intraoralni vzrok), le v 10 % pa je vzrok izven ust (ekstraoralni vzrok).

Zadah, ki nastaja v naših ustih

Ustni zadah povzročajo anaerobne bakterije, ki tvorijo žveplove spojine. Takšne bakterije se pojavljajo pri parodontalni bolezni (parodontitis), pri kateri gre za vnetje obzobnih tkiv, kot sta dlesen in kost. Parodontitis je najpogostejši vzrok slabega ustnega zadaha in pospešuje nastanek snovi, ki povzročajo ustni zadah, in obratno te vplivajo na napredovanje bolezni, ker pospešujejo razgradnjo tkiva. Pogost izvor zadaha je tudi jezik, kjer se nabirajo bakterije, ostanki hrane in odluščene celice. Jezik bolnika s parodontitsom je šestkrat bolj obložen ter tako pripomore k slabemu ustnemu zadahu. 

zob, osmica, evolucija
Modrostni zobje lahko povzročajo težave, predvsem zato, ker imamo v ustih vedno manj prostora (vir: Shutterstock)

Ustni zadah lahko najdemo tudi pri osebah z veliko zobne gnilobe, pri čemer prihaja do propadanja zobnih tkiv.

Ustni zadah je lahko tudi posledica zmanjšanega pretoka sline, ki je lahko posledica sindromov (Sjogrenov sindrom), različnih zdravil in staranja.

Včasih je zadah znak, da nujno potrebujemo obisk zobozdravnika

Ker ima ustni zadah največkrat izvor v ustni votlini, je zato pri težavah z dolgotrajnim zadahom nujno obiskati zobozdravnika, ki bo pregledal ustno votlino in preveril zdravje vaših dlesni. Če je vzrok ustnega zadaha parodontalna bolezen, bo ta po zdravljenju dlesni izginil. Pomembno se je zavedati, da parodontalna bolezen ne nastane sama od sebe in da je posledica slabe ustne higiene. Tako lahko z dobro ustno higieno, ki vključuje zobno ščetko, medzobno nitko ali medzobno ščetko in strgalo za jezik, preprečite ustni zadah. 

zobozdravnik, zadah, zdravljenje
Ob vztrajnem zadahu je obisk zobozdravnika nujen in zelo koristen, saj lahko hitro vidi, ali se je pojavila kakšna paradontalna bolezen (vir: Shutterstock)

Če so vzrok za zadah suha usta je potrebno pospešiti pretok sline. To lahko dosežemo z žvečenjem žvečilnega gumija.

Začasno lahko pri maskiranju ustnega zadaha pomagajo ustne vodice ali zobne kreme, ki vsebujejo cink ali triklosan. Slabše učinkoviti so bomboni in žvečilni gumiji z okusom minta.

Razlog za slab zadah je lahko drugje kot v ustih

Ekstraoralni vzrok je v obnosnih votlinah (kronični sinuzitis), nosu (nosna obstrukcija, ozena), žrelu in grlu (kronični faringitis, nazofaringealni absces, karcinom grla), pljučih (kronični bronhitis, bronhiektazije, pljučni absces, karcinom pljuč), požiralniku ter želodcu (Zenkerjev divertikel, refluksna bolezen). 

zadah, sinusi, diagnoza
Razlog za slab zadah je lahko tudi kje drugje, včasih pa ga povzročajo celo določena zdravila (vir: Shutterstock)

Poznani so tudi vzroki, pri katerih spojine, ki povzročajo slab zadah, iz krvi preidejo v pljuča in jih potem izdihamo. Med takšne vzroke štejemo sistemske in metabolne bolezni, zdravila ter hrano. Pri sistemskih boleznih jeter, ledvic in trebušne slinavke se lahko pojavi slab zadah, ki kaže na poslabšanje že obstoječe bolezni. Tako lahko pri sladkorni bolezni zavohamo vonj po acetonu, pri jetrni cirozi pa vonj po amonijaku. Nekatera zdravila, kot npr. disulfiram, ki se uporablja pri odvajanju od alkohola, lahko direktno povzročajo slab zadah. Določena zdravila pa lahko vplivajo na slab zadah posredno preko zmanjšanega izločanja sline.

Pri ekstraoralnih vzrokih slabega zadaha je po izključitvi intraoralnih vzrokov potrebno obiskati specialiste različnih strok, najpogosteje so to specialist za ušesa, nos in grlo ter specialisti s področja interne medicine.

Anton Ogulin, dr. dent. med., Dentalni center Varuh zdravja

Preventivna oskrba v boju proti zadahu

Slab zadah je največkrat rezultat slabe higiene. Ena od rešitev je tudi daljši posvet pri ustnem higieniku, ki vam bo razložil in pokazal, kako si zares temeljito očistiti zobe. Poleg tega pa priporočamo redne preglede pri zobozdravniku, ki bo takoj opazil vse spremembe na zobeh in v ustni votlini. Zdravje zob pa podprite tudi z zavarovanjem Dental, ki je prijazno do vaših zob in vašega žepa. Storitve iz naslova zavarovanja izkoristite v Dentalnem centru Varuh zdravja.

Nazaj na Nasveti