Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kdo bo najboljši mladi voznik ali voznica v Sloveniji?

Vzajemna zdravstvena zavarovalnica se je priključila projektu Najboljši za volanom, v okviru katerega bodo v sodelovanju z Avto-moto zvezo Slovenije in drugimi partnerji izbrali najboljšega mladega voznika ali voznico v Sloveniji. Gre za preventivno-izobraževalni projekt, v katerem bodo s serijo izbirnih teoretičnih testov in praktičnih tekmovanj na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem naziv Najboljši za volanom junija podelili tistemu mlademu vozniku oziroma voznici, ki bo poleg znanja cestnoprometnih pravil in poznavanja avtomobilizma ter avtomobilske tehnike pokazal tudi največ znanja, spretnosti in talenta pri varni vožnji avtomobila, ukrepanju v primeru prometne nesreče in poznavanju postopkov izvajanja prve pomoči.

Predstavitev izbora Najboljši za volanom
V prvi fazi izbora, ki bo potekala do 31. marca 2017, vabijo mlade do vključno 24. leta starosti z opravljenim programom dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, da opravijo test oziroma preskus znanja na www.najboljsizavolanom.si. Test vključuje poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila. Najboljših 100 udeležencev spletnega preskusa bodo povabili v AMZS Center varne vožnje na Vranskem, kjer se bodo v kvalifikacijah, ki bodo aprila in maja, pomerili v najrazličnejših spretnostnih in vozniških preskušnjah. Zmagovalci posamičnih kvalifikacij bodo postali finalisti: ti se bodo junija pomerili še v finalnem tekmovanju. Finalisti, še posebej pa zmagovalec, bodo postali mladi ambasadorji varne vožnje.

Resizedimage699466 Pav 1764

"Z izborom Najboljši za volanom želimo v Avto-moto zvezi Slovenije mlade voznike in voznice spodbuditi, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo nevarnosti in pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim. Radi bi jih tudi spodbudili, da bodo svoje znanje prenašali naprej in ozaveščali svoje vrstnike. Z izborom želimo izboljšati vozniško in tehnično kulturo med mladimi – in tudi tako v prihodnosti zagotoviti varnejše slovenske ceste," je ob začetku izbora izpostavil generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije Robert Štaba, ki je še poudaril, da je ta projekt del širše in globalne zaveze FIA, ki spodbuja številne preventivno izobraževalne projekte avtomobilskih klubov, ki so usmerjeni v zagotavljanje aktivnosti za večjo varnost ranljivejših udeležencev v prometu in doseganju skupnega cilja – večje varnosti svetovnih, evropskih in nacionalnih cest. Aktivnosti so tudi del programa "Desetletje za večjo varnost cest 2010–2020", ki potekajo pod okriljem Organizacije združenih narodov.

Ker je izbor namenjen mladim, sta na predstavitvi spregovorila tudi dva voznika mlajše generacije, Tim Omejc in Eva Brišnik, ki sta predstavila pogled mladih na prometno varnost, pri tem pa poudarila, da za to, da si dober voznik, ni pomembna starost, temveč predvsem to, da voziš z glavo in brez motečih dejavnikov, kot je na primer mobilni telefon.

Resizedimage699466 Pav 1994

Dober voznik pa mora poleg poznavanja cestnoprometnih predpisov in spretnosti pri vožnji obvladati tudi znanje prve pomoči. V Rdečem križu Slovenije ugotavljajo, da je še vedno zelo majhen delež ljudi pripravljen nuditi prvo pomoč (zgolj dobrih 30 odstotkov). Znanje prve pomoči bodo morali pokazati tudi sodelujoči v izboru Najboljši za volanom.

Resizedimage699466 Pav 1818

Znanje in veščine najboljšega bodo bogato nagrajene
Naslov "Najboljši mladi voznik ali voznica Slovenije" je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. Nenazadnje se bo lahko zmagovalec oziroma zmagovalka upravičeno pohvalil, da je "najboljši mladi voznik pri nas". Z naslovom "Najboljši mladi voznik ali voznica Slovenije" bo postal tudi mladi ambasador varne vožnje AMZS in Avto-moto zvezi Slovenije pomagal pri osveščanju mladih o pasteh in nevarnostih vožnje avtomobila.

A kot najboljši si za svoj trud zasluži še več. Zato se bo lahko leto dni brezplačno vozil z avtom VW up! beats, a tudi drugi udeleženci finalnega tekmovanja ne bodo odšli domov praznih rok. Na pogumne mlade voznike in voznice čakajo še številne zanimive nagrade – na primer celoletno zavarovanje za tujino Vzajemne, Garminova akcijska kamera ali pametna zapestnica z GPS in merjenjem srčnega utripa na zapestju, Petrolova klub kartica z bogatimi ugodnostmi, AMZS nagradni bon in še kaj … Da naši vozniki in voznice ne bodo žejni, pa bo poskrbela Radenska, uradna voda izbora.

Nazaj na Izjave