Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Zdravstveno zavarovanje za tujino – ZDA

Združene države Amerike so ena tistih držav, ki popotnika ne pusti ravnodušnega. Dežela izjemnih naravnih parkov, dolgih road tripov, glasnih velemest, neštetih zabavišč, zanimivih ljudi ter velikih družbenih kontrastov, je priljubljena destinacija mnogih popotnikov. 

Toda preden se odpravite tja, preberite, kakšno zdravstveno zavarovanje za tujino potrebujete, da se izognete eni največjih nočnih mor, ki vas lahko doleti v ZDA. Govorimo seveda o astronomskih stroških zdravstvenih storitev, saj vas bo lahko že lažja bolezen ali poškodba močno udarila po žepu.

Istock 679486644

Vrtoglavi zneski bolnišničnih obravnav

Poglejmo le nekaj primerov. Operacija oziroma odstranitev slepiča v ameriških bolnišnicah v povprečju stane 33.000 dolarjev. Enostavnejši zlom kosti na roki, ki ne zahteva kirurškega posega – govorimo torej le o rentgenskem slikanju in mavcu – vas bo v ZDA stal od 2.500 dolarjev naprej. Če pa bo zlom zahteval tudi kirurški poseg, lahko računate na strošek 16.000 dolarjev ali več.

Zlom noge? Čaka vas strošek med 17.000 in 35.000 dolarji ali več. Če vas bodo ob tem sprejeli v urgentni ambulanti, dodajte h končnemu računu še tisočaka ali dva za urgentno zdravniško storitev in začasno imobilizacijo.

Poglejmo še povprečni strošek hospitalizacije po prometni nesreči. Dan zdravljenja v bolnišnici v povprečju stane 4.000 dolarjev, kar pomeni, da en teden, preživet v bolnišnici, pomeni račun v višini najmanj 28.000 dolarjev. Sicer pa statistični podatki kažejo, da bolnišnično zdravljenje poškodb pri žrtvah prometnih nesreč v povprečju stane 57.000 dolarjev.

Dragi reševalni prevozi

V Evropi smo vajeni, da v primeru hujših bolezenskih težav ali poškodbe pokličemo reševalce. Onkraj Atlantika to ni tako samoumevno, saj lahko že nekaj kilometrov dolga vožnja z reševalnim vozilom stane več sto dolarjev. Znan je denimo primer, ko je bolnik za 6,5-kilometra dolgo vožnjo z rešilcem prejel račun v znesku kar 3.660 dolarjev. 

Zato so razmeroma pogosti primeri, ko ljudje brez zdravstvenega zavarovanja kljub slabemu zdravstvenemu stanju ali hudi poškodbi za prevoz do bolnišnice raje pokličejo taksi ali prijatelja, da si ne bi naprtili še tega stroška. Še več – na spletu lahko najdemo posnetke, kjer so ljudje po nesreči pobegnili reševalcem, da bi se tako izognili dragemu prevozu z reševalnim vozilom.

Primer Slovenke, ki je v ZDA potrebovala zdravniško pomoč

Na blogu Travel with Anda lahko preberemo izkušnjo Slovenke, ki je zaradi alergijske reakcije poiskala zdravniško pomoč v bolnišnici Desert Springs v Južni Nevadi. Račun za kratek pregled pri zdravniku in predpisano mazilo je znašal 992 dolarjev.

Ker pa je imela popotnica sklenjeno Vzajemnino zdravstveno zavarovanje za tujino Multitrip, je bilo vse skupaj mnogo lažje. V klicnem centru Varuha zdravja, Vzajemne, so organizirali vse potrebno, da je obisk zdravnika potekal hitro in brez zapletov, zavarovalnica pa je tudi krila celoten strošek pregleda in predpisane terapije. Popotnici torej ni bilo treba odšteti niti dolarja in je lahko brezskrbno nadaljevala svoje raziskovanje zahodne obale ZDA.

Zdravstveno zavarovanje za potovanje v ZDA

Čeprav je zdravstveno zavarovanje za tujino postalo že tako rekoč samoumevno, je v primeru potovanja v ZDA vendarle treba opozoriti na nekatere posebnosti, ki izhajajo iz tamkajšnjih visokih cen zdravstvenih storitev.

Za ZDA izberite zdravstveno zavarovanje za tujino z najvišjo zavarovalno vsoto

V Evropi nismo vajeni in tudi težko razumemo, da lahko nekajminutni obisk pri zdravniku in zdravilo staneta skoraj tisoč dolarjev. Toda v ZDA je to vsakodnevna realnost – enako kot praksa nekaterih zdravstvenih ustanov, ki ob sprejemu bolnika najprej zahtevajo dokazilo, da bo račun poravnala zavarovalnica oziroma da ima oseba na svojem bančnem računu zadostna sredstva plačilo storitve.

Zaradi visokih cen zdravstvenih storitev in možnosti, da vas zdravnik sploh ne sprejme, če ne morete dokazati, da bo račun poravnala vaša zavarovalnica oziroma da ste zmožni storitev plačati sami, je pred potovanjem v ZDA pomembno dvoje:

  1. da sklenete zdravstveno zavarovanje za tujino, ki velja tudi v Združenih državah Amerike;
  2. da izberete paket zavarovanja z visoko zavarovalno vsoto – priporočljiva je izbira paketa Svet XXL-milijon z zavarovalno vsoto 1.000.000 evrov.

Pogosto potujete? Splača se vam izbrati celoletno zavarovanje Multitrip

Če potujete večkrat na leto – ne nujno samo v ZDA – se vam splača skleniti celoletno zdravstveno zavarovanje za tujino Multitrip, s katerim si zagotovite zavarovanje na vseh potovanjih do 90 dni, ki jih boste opravili v letu dni. 

Že pri dveh potovanjih v enem letu je lahko celoletno zavarovanje ugodnejše od sklenitve vsakokratnega zavarovanja, v primeru treh ali več potovanj na leto pa sploh ni smiselno izbrati karkoli drugega kot o celoletno zavarovanje Multitrip.

Zavarujte se pred skrbmi in visokimi stroški

Iskanje zdravniške pomoči v tujini je že samo po sebi stresno. Kam se obrniti, kolikšni bodo stroški, ali bom ustrezno obravnavan/-a? Zdravstveno zavarovanje za tujino Varuha zdravja, Vzajemne, vas reši ne samo skrbi glede plačila stroškov, temveč tudi čisto praktičnih, organizacijskih težav. 

Če na potovanju potrebujete zdravniško pomoč, preprosto pokličete številko asistenčnega centra in izkušeni operaterji vam bodo v najkrajšem možnem času organizirali vse potrebno – tudi medicinski prevoz, če ga boste potrebovali.

Naj bo vaše potovanje v ZDA brezskrbno in sproščeno. Kliknite in sklenite zdravstveno zavarovanje za tujino pri Varuhu zdravja, Vzajemni. In ne pozabite izbrati paketa Svet XXL-milijon z milijonsko zavarovalno vsoto, saj so zdravstvene storitve v ZDA med najdražjimi na svetu.

Nazaj na Nasveti