Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Zasvojeni v odnosu

Ljudje smo že od rojstva odvisni od drugih, zato imamo potrebo po slišanosti in sprejetosti. Ne moremo biti popolnoma neodvisni, zato je ključnega pomena vzdrževati odnose, v katerih rastemo, tako da lahko zaživijo tudi drugi. Težava je, da nimamo znanja, kako zrasti in kako graditi odnose. V oddaji Zasvojeni v odnosu na televizijski platformi Neodvisen.TV o čustvih govori psihologinja Alenka Rebula, ki je predstavila metodo osebne rasti po modelu Vera vase Josipe Prebeg. Stalnica našega življenja so namreč odnosi. V njih lahko rastemo in gradimo, ali pa se izgubljamo in rušimo. Kateri odnos je temelj vseh drugih? Preverite v članku. Novo ustanovljeno televizijsko platformo je zagnala ekipa ustvarjalcev vseslovenskega družbeno odgovornega programa Neodvisen.si, katerega ponosen nacionalni podpornik je Varuh zdravja, Vzajemna.

Izdelek Brez Naslova 11

Bližina in ljubezen sta pomembna gradnika odnosa

Ena izmed zmot o tem, kako ohraniti odnos, je ta, da posameznika postavimo v center naše pozornosti, saj menimo, da je to jamstvo za ljubezen. Medtem ko imamo idejo, kako ustvariti bližino s posameznikom, dosežemo ravno obraten učinek –ko od drugega zahtevamo, da se podredi in ugaja našim pričakovanjem, ustvarimo razdaljo. Po besedah Josipe Prebeg (avtorica knjige Vera vase) ljudi napadamo, da bi bili ljubljeni. Nanje izvajamo pritisk, zahtevamo, da bi nas razumeli, spoštovali, upoštevali naše želje. Bližina pa se zares začne šele takrat, ko razumemo, kdaj napadamo in kaj točno to pomeni.

Življenje ni samo en odnos

V enem odnosu ne moremo najti vsega, kar potrebujemo, da bo naše življenje polno. Ena sama oseba ne more zadovoljiti vseh naših potreb, ker so te zelo specifične in individualne. Zato je tako pričakovanje zelo krivično. Dobro je premisliti in se pogovoriti, kaj lahko v odnosu damo in kaj dobimo, ter to spoštovati. Ne izsiljujmo drugega, niti se sami pretirano ne razdajajmo. Dobro je tudi premisliti, kaj nekdo od nas pričakuje in ali mu to lahko damo, saj je ravno to izraz ljubezni. Če nekomu več pomeni svoboda in to izrazi, je pomembno, da oseba na drugi strani to spoštuje.

Model Josipe Prebeg – metoda srečevanja

»Posluh in podpora drugega vabita v stik, ki je varen in zato lahko tudi iskren. Šele v stiku lahko zgradiva kaj, kar vzdrži,« je zapisala Josipa Prebeg. Šele ko človek postane sposoben biti v odnosu in je sposoben v polnosti izraziti samega sebe, takrat zares zaživi. 

Vsak ima svoj svet

Cilj je raziskati, kdo smo v odnosih. Dober pokazatelj zdravega odnosa je dobro počutje po pogovoru in srečanju z nekom. To je najverjetneje odnos, v katerem rastemo. Človek pa ugaša, ko je v odnosu z nekom, s komer nima ničesar skupnega, ko se ne zmore izraziti in biti avtentičen. Smisel medsebojnega srečanja je umirjanje, igranje, učenje, razvijanje, podpiranje. Osnova vseh odnosov je odnos do sebe.

Idealizacija nikoli ni dobra

Najslabša stvar v odnosih je idealiziranje. Namesto, da bi pred sabo videli človeka, npr. starš otroka, vidimo nekoga, ki ustreza našim merilom, vlogam. Naš značaj je lahko v nasprotju s pričakovanji drugih, saj ne moremo biti avtentični in posledično pritiskamo nase, da moramo biti idealni. Čustva se lahko resnično pretakajo le takrat, ko obstaja iskreno zanimanje o našem značaju. 

Ko razumemo, najdemo pot

»Poslušati pomeni predvsem, da se srce odpre za drugega. Ne za moje potrebe. Zanj. Šele ko to razumem, lahko najdem pot. Da povežem svoje potrebe in potrebe partnerja,« v svoji knjigi izpostavlja Josipa Prebeg. Ljudje smo zelo različni. Podpirati moramo svobodo drugega – to je ljubezen. 

Metoda osebnostne rasti Josipe Prebeg – Vera vase

Vera vase je sposobnost, da vsi rastemo – vsak mora verjeti vase. To nas žene, da bi živeli polno, vitalno in povezano z drugimi. Težava je, da imamo ljudje privzgojeno navado, da človeka spreminjamo. Prava motivacija za spremembo se zgodi, ko se počutimo sprejete takšne, kakršni smo in ko od nas ne zahtevajo ničesar, kar sami ne bi želeli. In to je tista prava sreča. Nazaj na Nasveti