Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Vsak glavobol še ni migrena

Martin Kenda, dr. med., Medicinski center Barsos Martin Kenda, dr. med., Medicinski center Barsos

Glavoboli so pogosta težava, s katero se je spopadel že vsakdo izmed nas. Čeprav so večinoma nenevarni, pa lahko močno vplivajo na kvaliteto našega življenja. Preverite, kakšni so najpogostejši vzroki za tako imenovane nenevarne glavobole in zaradi katerih glavobolov je priporočljivo obiskati zdravnika.

glavobol, migrena, tenzijski glavobol
Najpogostejši je tenzijski glavobol, ki ga občutimo kot pritisk na obeh straneh glave (vir: Shutterstock)

Glavobol ali migrena?

Glavoboli spadajo med najpogostejše zdravstvene težave, kot ste verjetno že izkusili, pa so izjemno neprijetni, saj lahko trajajo več ur in se ponavljajo iz dneva v dan. Več kot 60 % oseb, ki trpijo za glavobolom, pa pravi, da ob glavobolu težje delajo in komunicirajo z drugo osebo. Migrena in tenzijski glavobol spadata med primarne oz. idiopatske glavobole, torej glavobole, ki jih ne povzročijo druge zdravstvene težave. Med primarne glavobole sodi tudi glavobol v skupkih. »Gre za hude napade bolečine le na enem predelu glave, pogosto je to za očesom. Pojavljajo se v skupkih in trajajo po mesec ali dva naenkrat ob istem letnem času,« poudarja dr. Martin Kenda.

Tenzijski glavobol

Tenzijski glavobol je najpogostejša vrsta primarnih glavobolov, s katerim se letno sreča kar 78 % ljudi. Če vas muči tenzijski glavobol, občutite bolečino kot pritisk na obeh straneh glave, zanimivo pa je, da ta glavobol, čeprav se pojavlja v vseh starostih, najpogosteje prizadene ženske med 30. in 39. letom starosti. 


migrena, glavobol
Migrena je hujša oblika glavobola, pri kateri prihaja tudi do slabosti ter občutljivosti na svetlobo in zvok (vir: Shutterstock)

Migrena

Migrene so manj pogoste od tenzijskih glavobolov, so pa zelo močen glavobol, ki ga spremljata tudi slabost, občutljivost na svetlobo in/ali zvok. Večina ljudi sama uspešno zdravi migrene z zdravili, ki so na voljo brez recepta. Za odpravo njihovih hudih oblik pa so potrebna močnejša zdravila, ki so ciljno namenjena zdravljenju migrene in so dostopna zgolj na recept.

Glavoboli so večinoma nenevarni

Čeprav velja glavobol za eno najpogostejših zdravstvenih težav po vsem svetu, največkrat ni nevaren. Zavedati pa se je treba, da glavoboli lahko opozarjajo na hujše zdravstvene težave, posebno, če se težave kljub ukrepanju ne izboljšajo ali se celo poslabšajo. »V večini primerov glavobol ni vzročno povezan z drugimi boleznimi. V redkih primerih pa se lahko odkrije določen bolezenski proces, ki povzroča glavobol; najpogosteje je to okužba, redkeje znotrajlobanjska krvavitev ali tumor. Tedaj govorimo o sekundarnem ali simptomatičnem glavobolu,« je opisal Martin Kenda, dr. med., iz Medicinskega centra Barsos.

Najpogostejši vzroki za glavobole

Med najpogostejše vzroke za glavobol sodi stres – tako fizični kot psihični. Poleg njega so glavni »krivci« za glavobol tudi nepravilno prehranjevanje (nezdrava prehrana, izpuščanje obrokov), čezmerno uživanje kave in drugih pijač, ki vsebujejo veliko kofeina ali pa nenadno prenehanje njihovega uživanja, dehidracija (premalo popite tekočine), motnje spanja (nespečnost, premalo ur spanja), zmanjšana ali neprimerna telesna dejavnost (premalo ali preveč ukvarjanja s športom), menstruacija ter hormonska nadomestila.

kava, glavobol, kofein
Prekomerno uživanje kofeina ali nenadno prenehanje njegovega uživanja je lahko vzrok za glavobol (vir: Shutterstock)

Nekatere glavobole lahko povzročajo druge bolezni

Približno 8 % vseh glavobolov je sekundarnih glavobolov, ki jih povzročajo zunanji dejavniki, lahko tudi bolezen. Povezani so s patološkimi vzroki, kot so okužbe, tumorji, žilne bolezni, uporaba različnih zdravil, življenje ogrožajoča stanja itd. »Gre za glavobol, ki se razlikuje od običajnega in ima znake sekundarnega glavobola. Bolnike s tovrstnimi glavoboli se v teh primerih napoti k ustreznemu specialistu,« je opisal Martin Kenda, dr. med., iz Medicinskega centra Barsos.

Kdaj zaradi glavobola obiskati zdravnika

Pri sekundarnih glavobolih je priporočljivo, da takoj obiščemo zdravnika, prav tako pa je obisk nujen, kadar:  

  • glavobol nastopi nenadoma in hitro postaja intenzivnejši (bolečina se povečuje v nekaj sekundah ali minutah),
  • se poleg močnega glavobola pojavita tudi povišana telesna temperatura in otrdelost vratu,
  • glavobol spremljajo tudi krči, spremembe vedenja, zmedenost, izguba zavesti,
  • se glavobol pojavi nenadoma po naporni vadbi ali manjši poškodbi ter kadar glavobol spremljajo tudi oslabelost, otrplost ali težave z vidom.


Martin Kenda, dr. med., Medicinski center Barsos

Nazaj na Nasveti