Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Veste, pred čim vse je poleti treba zaščititi oči

dr. med. Irena Irman Grčar, specialistka oftalmologije dr. med. Irena Irman Grčar, specialistka oftalmologije

Kaj se nam lahko zgodi, če oči pred UV-svetlobo ne zaščitimo dovolj? So sončna očala, kupljena v trafiki, res slabša kot tista dražja? Je klima škodljiva očem? Imamo med potapljanjem lahko odprte oči? To je le nekaj vprašanj, ki jih Ireni Irman, dr. med., specialistki oftalmologije FEBO iz Očesnega centra Irman, dnevno zastavljajo njeni pacienti. 

Sončna očala in UV žarki.
Preverite, kako zaščiti oči pred soncem. vir: Shutterstock

Kako svoje oči zaščitimo pred soncem

Vedeti moramo, da je sončna svetloba nujna za normalen razvoj vida, a vsebuje tudi spekter svetlobe (UV), ki lahko oči poškoduje ali celo povzroči slepoto. Upoštevanje naslednjih sedmih nasvetov vas bo zaščitilo pred poškodbami oči, ki jih povzročajo UV-žarki.

 1.  Nikoli ne opazujte sonca z golim očesom, saj lahko pride do trajnih poškodb očesnega ozadja in nepopravljivega poslabšanja vida.
 2. Izogibajte se soncu med 10. in 16. uro, ko je to najvišje na nebu in UV-sevanje najmočnejše.
 3. Izberite zaščitna sončna očala iz kakovostnih, netoksičnih materialov in 100-odstotno UV-zaščito. 
 4. Nosite zaščitna pokrivala z dolgimi krajci, ki zasenčijo predel oči.
 5. Sončna očala nosite v času najvišje izpostavljenosti UV-svetlobi, tudi v oblačnem vremenu, v senci, saj se UV-svetloba odbija od površin in lahko prav tako poškoduje očesna tkiva.
 6. Z višanjem nadmorske višine se poveča izpostavljenost UV-svetlobi, zato se je v visokogorju treba še posebej skrbno zaščititi. Nujno upoštevajte prvih pet točk.
 7. Upoštevajte, da izvor škodljive UV-svetlobe ni le sonce, temveč tudi solariji, laserski žarek in varjenje. Če se jim ne morete izogniti, se primerno zaščitite.

Ali so sončna očala, ki jih kupimo v trgovini ali trafiki, res slabša

Velikokrat me pacienti vprašajo, ali so ustrezna tudi očala, ki se jih kupi v trafiki, trgovini. Sončna očala niso le modni dodatek, ampak je njihova glavna naloga zaščita oči pred soncem. Če res ustrezajo standardom CE in UV 400, je njihova nošnja s stališča zaščite pred soncem varna. Pogosto pa so stekla in okvirji slabše kakovosti in se hitreje poškodujejo, povzročajo ukrivljanje slike, glavobole, slabosti ali celo vrtoglavico. Zato bolj priporočam, da se za nakup očal odločijo v optiki. Tam bodo deležni strokovnega nasveta glede oblike, prileganja okvirja in vrste stekel.

Izbor Soncnih Ocal V Optiki
Glavna vloga sončnih očal je zaščita pred soncem, zato naj ustrezajo standardom CE in UV 400. vir: Shutterstock

Kako kupujemo sončna očala za otroke

Pri otrocih, pri katerih se vid šele razvija, njihova tkiva pa bolj prepuščajo UV-svetlobo, je pomembno, da so očala iz kakovostnega materiala, da se lepo prilegajo obrazu in ostajajo stabilna tudi med gibanjem in otroško igro. Svetujejo se stekla, ki oči 100-odstotno zaščitijo pred UV-svetlobo in so iz polikarbonata, ki se ne razbije.

Sončna očala poleg pokrivala priporočamo tudi dojenčkom, ko jih drugače ne moremo dovolj učinkovito zaščititi, npr. na kolesu, na plaži, na sprehodu poleti med 10. in 16. uro.

Kdaj je treba sončna očala zamenjati

Trenutno ni znanstvenega dokaza, da UV zaščita stekel izgubi učinek s časom. Se pa z uporabo na steklih pojavijo mehanske poškodbe (praske, razpoke ipd.), ki lahko pomembno vplivajo na prehod sončnih žarkov. Zaradi nepravilnega prehoda svetlobe so oči bolj obremenjene, občutljive, motena je ostrina vida. Svetuje se, da se sončna očala zamenja ob poškodbah stekel ali okvirjev.

Kako popravimo škodo na očeh, ki je nastala zaradi UV-žarkov

Ne moremo je. Škoda, ki nastane zaradi pretirane izpostavljenosti UV-žarkom, se sešteva oz. akumulira in je ireverzibilna. Do 20. leta starosti prejmemo večino UV-sevanja v življenju. Škoda, ki zato nastane, se sešteva in se po navadi pokaže šele kasneje v življenju. Zato je izrednega pomena, da se zavedamo pomena zaščite pred sončnimi žarki in jo začnemo izvajati že od zgodnjega otroštva dalje. Tako kot UV-svetloba pospeši staranje kože, pospeši tudi degenerativne spremembe v očesu. Prej pride do raznih bolezni, kot so siva mrena, degeneracija makule, pterigij in podobno.

Ali klimatske naprave škodujejo očem

Poleti smo poleg škodljivih spektrov sončne svetlobe izpostavljeni tudi očem neugodnim okoljskim pogojem, ki jih povzročajo klimatske naprave. Pojavi se občutek tujka ali peska v očeh. Oči so pordele, utrujene. Zaradi teh težav pacienti pogosto obiščejo našo ambulanto. Gre za sindrom suhega očesa, ki je še bolj izrazit ob delu na ekranih ali prašnem okolju. Pacientom svetujem, da si poskusijo prilagoditi okolje tako, da je prepiha čim manj, da je v okolju zadosti vlage, da med delom pogosto zaprejo oči za nekaj sekund, pogledajo v daljavo, da se oči spočijejo. Pogosto je treba predpisati umetne solze, s katerimi se očem dovaja dovolj potrebne vlage za normalno funkcijo. Umetne solze morajo biti brez konzervansa in jih je treba kapati dovolj pogosto.

Skrb za zdravje oči
Okolje prilagodite tako, da bo zadosti vlage in čim manj prepiha. Oči pogosto zaprite za nekaj sekund in se zazrite v daljavo ter tako dovolite.. vir: Shutters

Ali je gledanje pod vodo v morju varno

V poletnem času se pogosto odločimo za osvežitev v morju, bazenu ali jezeru. Tako me pacienti pogosto sprašujejo o tem, ali je gledanje pod vodo v morju varno. Čista morska voda očem sama po sebi ne škoduje, povzroča pa draženje zaradi manj ustreznega ravnovesja soli na očesni površini. Še slabše na očesno površino vplivajo bazeni, saj poleg tega na oči dražeče vpliva tudi klor, večja je tudi možnost okužbe. Ob težavah svetujem uporabo umetnih solz brez konzervansa. Kadar pa se pojavi gnojav izcedek, svetujem obisk osebnega zdravnika (po njegovi presoji oftalmologa) za predpis ustreznega zdravila. Kontaktnih leč v bazenih, jezerih, morski vodi naj ne bi nosili, saj je možnost okužb oči takrat bistveno višja. Če v takem primeru pride do vnetja, je treba prenehati z nošnjo kontaktnih leč in čim prej obiskati oftalmologa.

Kaj še ogroža naše oči poleti

Na koncu naj še spomnim na zaščito oči pred mehanskimi poškodbami. Poleti se pogosteje lotimo dela na vrtu, okoli hiše, zato v tem času v očesnih ambulantah pogosteje zdravimo paciente z različnimi mehanskimi poškodbami oči, od manjših tujkov do zelo hudih poškodb oči, ki se lahko končajo tudi z izgubo očesa. Pri košenju trave, zlasti pri uporabi kosilnice na nitko, obvezno nosimo ustrezno zaščitno obleko in očala. Delo opravljamo sami in ne dovolimo, da je kdor koli v bližini. Zaščita oči je nujna tudi pri varjenju, klesanju kamnov ali drugih materialov, delu s kemikalijami. 

zaščitna očala
Poskrbite za ustrezno zaščito oči pred mehanskimi poškodbami. vir: Shutterstock

Katere so najpogostejše poškodbe oči zaradi sonca

S pretirano izpostavljenostjo UV-svetlobi lahko pričakujemo :

 1. Akutne poškodbe oči v obliki opekline površine očesa – fotokeratitis, fotokonjunktivitis, snežna slepota. Gre za zelo boleče stanje, ki pa se praviloma zaceli brez posledic s pomočjo hladnih obkladkov, mazil, umetnih solz in počitka.
 2. Kronične poškodbe oči zaradi dolgotrajne izpostavljenosti UV-svetlobi se kažejo kot:
 • spremembe na površini oči: kožni rak (5–10 % vseh kožnih rakov se razvije na področju oči), spremembe veznice (pingvekula – rumenkasta zadebelitev veznice; pterigij – vraščanje veznice na roženico),
 • spremembe v globini oči: siva mrena (motnost očesne leče), starostna degeneracija rumene pege (nepovratna okvara centralnega dela vida).

Piše

Irena Irman Grčar, dr. med., specialistka oftalmologije FEBO, Očesni center Irman

Nazaj na Nasveti