Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

To so sestavine, ki upočasnijo staranje kože

Janja Šmid, dr. med., specialistka dermatovenerologije, vodja dermatologije in dermatološke estetike Janja Šmid, dr. med., specialistka dermatovenerologije, vodja dermatologije in dermatološke estetike

Verjetno ste že slišali za sestavine, kot so hialuronska kislina, niacinamid, retinol in arbutin. Vedno več kozmetičnih blagovnih znamk namreč prodaja prav same sestavine, s katerimi lahko nego kože zares prilagodimo svojim potrebam. Da bo vaša koža dobila to, kar najbolj potrebuje, preverite, katere sestavine so namenjene upočasnitvi staranja kože in kako nanjo delujejo. 

staranje kože, hialuronska kislina, retinol, vitamin C, zrela koža, anti-age
Različne sestavine so namenjene negi različnih znakov staranja

Zakaj se ljudje ne staramo enako hitro

Dejstvo je, da staranja kože ne moremo preprečiti. Lahko pa z ustrezno nego poskrbimo, da bo staranje potekalo nekoliko počasneje. Ko govorimo o staranju kože, vedno govorimo o individualnem procesu, ki je odvisen tako od genetike kot od zunanjih dejavnikov – prav to je razlog, da smo lahko ljudje enake starosti videti različno stari.

Na hitrost staranja vplivajo predvsem izpostavljenost UV-sevanju, vetru, mrazu, onesnaženemu zraku, pa tudi količina spanja, stresa, prehod v menopavzo pri ženskah ter andropavzo pri moških in tudi navade, kot je kajenje. Na splošno bi lahko rekli, da velja, da lahko za počasnejše staranje kože največ naredimo prav z ustreznim življenjskim slogom – tako da ne kadimo, pijemo dovolj vode (vsaj 35 ml na kilogram telesne teže dnevno), ne obiskujemo solarija, se ustrezno zaščitimo pred soncem, koži privoščimo dovolj spanja, gibanja na svežem zraku ter seveda ustrezno nego.

Kaj se zgodi s kožo, ki se stara

V starosti naše telo proizvaja večje količine stresnega hormona kortizola, ta pa vpliva na zmanjšanje količine maščob na koži, upočasni obnavljanje celic, zniža antioksidativno zaščito kože in povzroči, da naša koža proizvaja manjše količine kolagena, hialuronske kisline ter elastina. 

življenjski slog, staranje, staranje kože, zrela koža, anti-age
Kako hitro se bo starala naša koža, je odvisno od genetike, zunanjih dejavnikov in življenjskega sloga

Starajoča se koža postane ohlapna, suha, srbeča, brez leska in ima drobne gubice ter manjšo elastičnost. Zmanjša se tudi količina podkožnega maščevja, zato ljudem pri staranju upadejo lica, pojavijo se podočnjaki, pri nekaterih pa tudi viseče vrečke pod očmi ali pod spodnjo čeljustnico. Zaradi izpostavljenosti soncu se lahko pojavijo tudi temni madeži, neenakomerna obarvanost kože in razširjene žilice.  

Sestavine za hiperpigmentacije na koži

Če smo svojo kožo dobro ščitili pred škodljivimi UV-žarki, bomo dolgo v starosti imeli enakomeren ten kože brez žilic, starostnih lis, prekomerne izsušenosti in gubic. V primeru, da za kožo nismo skrbeli ali pa smo celo hodili v solarij, se bodo na naši koži v starosti pojavile hiperpigmentacije. Če so te prisotne tudi na vaši koži, izberite kozmetiko, ki je sestavljena iz posvetlitvenih sestavin, kot so hidrokinon, kojična kislina, arbutin, retinol, niacinamid oz. vitamin B3, inhibitor tirozinaze tiamidol in vitamin C.

Nasveti za zaščito kože pred UV-žarki

Če se izpostavljate soncu, poskrbite, da boste pred njim ustrezno zaščiteni. Tako za telo kot za obraz uporabljajte kreme z UVB-faktorjem vsaj 30 in UVA-zaščito. Kremo uporabite večkrat na dan in vedno, kadar je UV-indeks večji od 3.

Antioksidanti proti oksidativnem stresu

Oksidativni stres povzroča hitrejše staranje kože. Ta je večji pri kadilcih, ljudeh, ki živijo v onesnaženih okoljih, in pri ljudeh, ki doživljajo ekstremne telesne napore (npr. pri maratonskih tekačih). Protiutež oksidativnemu stresu so antioksidanti, kot so kofein, izvlečki zelenega čaja, kurkumin, izvlečki granatnega jabolka, resveratrol, lutein, retinol, vitamin C, ester vitamina E in koencim Q10.

serum proti staranju, zrela koža, anti-age
Retinol in vitamin C sta najbolj znana antioksidanta

Sestavine za napeto mladostno kožo

Količina hialuronske kisline, kolagena in elastina, ki skrbijo za napeto kožo, z leti upada, saj z leti upada tudi nivo spolnih hormonov pri moških in ženskah. Za napeto kožo s čim manj gubicami je priporočljivo izbrati pripravke s kolagenom, hialuronsko kislino, fitoestrogeni oz. z izvlečki soje in peptidi.

Sestavine za vlaženje kože

Morda ste opazili, da je vaša koža s starostjo izgubila svoj lesk, postala suha in bolj srbeča. Za to so odgovorni spolni hormoni oz. njihov upad, kožo pa moramo zato v starosti dodatno vlažiti. Najbolje je, če svojo kožo umivate s sindeti in oljnimi sredstvi, ki kože ne izsušijo in vzdržujejo pH okoli 5,5. Na suhi koži uporabite negovalne kreme ali losjone, ki vsebujejo ceramide, hialuronsko kislino, sečnino in alfa hidroksi kisline, med katere spadajo glikolna, mlečna in mandljeva kislina.

Vsakodnevna nega kože po priporočilu dermatologinje

In kakšno nego za zrelo kožo priporoča dermatologinja? Obraz zjutraj in zvečer umijemo z nežnim čistilnim sredstvom ali micelarno raztopino. Po umivanju nanesemo tonik, ki poskrbi, da se vzpostavi ravnovesje pH ter da se koža navlaži. Nato nanesemo jutranjo negovalno kremo, ki naj poleti poleg hranilnih in pomlajevalnih učinkovin vsebuje tudi UV-zaščito. Če imate suho kožo, po večernem umivanju najprej nanesite serum, nato pa še hranljivo večerno kremo. Če imate na obrazu izrazite žilice, uporabite kreme, ki so namenjene za kožo, nagnjeno k rdečici, če se na vaši koži pojavljajo hiperpigmentacije, pa uporabljajte izdelke s sestavinami, ki kožne madeže zmanjšujejo.

staranje, staranje kože, zrela koža, anti-age
Naj skrb za kožo postane vaš jutranji in večerni ritual

Kaj pa pomlajevalni postopki pri dermatologu

Kadar so sledi staranja prevelike, da bi jih lahko omilili s kremami, svojim strankam ponudimo pomlajevalne postopke. Z laserji, radiofrekvenčno in fokusirano ultrazvočno tehnologijo pomladimo kožo. S temi napravami odstranimo starostne lise, razširjene žilice, zmanjšamo rdečino ter kožo spodbudimo k samopomlajevanju s tvorjenjem večjih količin kolagena in hialuronske kisline. Pri dermatologu lahko zmanjšate tudi pore, dosežete zatezanje kože na obrazu, vratu ali telesu. Če vas motijo globoke gube in upad volumna, dermatolog za to uporabi polnila iz hialuronske kisline, gubice na čelu in ob očeh pa pogladi z injekcijami botoksa. Za osvežitev kože nanesemo različne kemične pilinge, zelo suho kožo obraza, vratu, hrbtišča rok ali drugih predelov telesa pa rehidriramo z mezoterapijo.


Janja Šmid, dr. med., specialistka dermatovenerologije, vodja dermatologije in dermatološke estetike v Medical centru Rogaška

Nazaj na Nasveti