Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Svoje telo razstrupite na naraven način

Doc. dr. Rado Janša, dr. med., specialist interne medicine in gastroenterologije Doc. dr. Rado Janša, dr. med., specialist interne medicine in gastroenterologije

»Sem na razstrupljevalni kuri,« je stavek, ki ga v zadnjih letih vedno pogosteje slišimo od mnogih posameznikov. Hiter tempo življenja nas vedno bolj vodi v uživanje predelane in neredne, predvsem pa neuravnotežene prehrane, ki vsebuje velike količine sladkorja in soli. Obenem konzumiramo vedno več kave, alkohola in nikotina, stres pa je tako ali tako stalni spremljevalec vsakdana. So torej razstrupljevalne kure resnično edina učinkovita rešitev, da svoje telo očistimo nepotrebnih in nevarnih sestavin?

Razstrupljanje, zeleni sokovi, naravno
Če uživate uravnoteženo prehrano, se vaše telo ves čas samo od sebe razstruplja (vir: Shutterstock)

Naše telo se razstruplja samo

Kljub vse večjemu porastu »detox« izdelkov, ki se pojavljajo na trgu in obljubljajo hitro ter učinkovito razstrupljanje ob minimalnih naporih, ljudje pogosto pozabimo, da je naše telo sposobno samorazstrupljanja. »Zavedati se moramo, da je razstrupljanje proces, ki se ne bo zgodil čez noč. Tudi en obrok nezdrave prehrane ob rednem uživanju zdravih jedi ne bo povzročil zakisanja telesa. Bistveno je torej, da je naše prehranjevanje čim bolj redno in uravnoteženo, predvsem pa, da vključuje prehrano, ki našemu telesu zagotovi vse potrebne vitamine in minerale. To posledično pomeni, da ima telo moč za obnavljanje energije,« razloži doc. dr. Rado Janša, specialist interne medicine in gasteroenterologije iz Medicinskega centra Barsos.

Kaj sploh pomeni razstrupljevalna kura

»Pravzaprav gre za osvobajanje telesa strupenih snovi. Ker ima naše telo zapleten sistem, ki skrbi za prečiščevanje, je tudi razstrupljanje dolgotrajni proces,« pravi specialist interne medicine in gasteroenterologije. Med pomembne organe tako štejemo jetra, ledvice, prebavni sistem, kožo in pljuča. Če so omenjeni, seveda pa tudi preostali organi, zdravi in v dobri kondiciji, bodo brez težav iz telesa odstranili škodljive snovi. Takoj ko postanejo preobremenjeni, pa svoje funkcije ne morejo več opravljati optimalno, zato lahko pride do težav s prebavo, zakisanosti telesa in posledično zdravstvenih težav. 

Razstrupljanje, jetra, ledvice, prebavni sistem, koža, pljuča
Z razstrupljanjem razbremenimo jetra, ledvice, prebavni sistem, kožo in pljuča (vir: Shutterstock)

S prehrano lahko telesu pomagamo pri razstrupljanju

Za uspešno razstrupljanje je najpomembneje, da se izogibamo škodljivim substancam, kot sta alkohol in nikotin, ki telesu otežujeta normalno delovanje. Z alkoholnim postom bomo tako razbremenili jetra in jim omogočili nekajdnevni počitek. »Obenem priporočam tudi kuhanje z zdravimi olji, kot sta recimo oljčno ali kokosovo olje, čim bolj pa se poskušajmo izogniti tudi belemu sladkorju in predelani hrani, saj to telesu preprečuje razstrupljanje. Nujno je treba dnevno zaužiti zadostne količine vode ali nesladkanega čaja. V poletnih mesecih poskrbite za dodatno hidracijo in posezite po čim več sadja ter zelenjave z veliko vsebnostjo vode. Priporočam paradižnike, kumare, solato, korenje in bučke, od sadja pa lubenico, melono, nektarine in slive. A vseeno moram opozoriti, da to ne more nadomestiti pitja tekočin,« nekaj nasvetov navede doc. dr. Janša, ki še enkrat opozori na pomen vnosa naravnih antioksidantov in zadostnega spanca ter rednega gibanja. 

Razstrupljanje, smuti
Razstrupljanje je proces, ki se ne zgodi čez noč (vir: Shutterstock)

Za koga je priporočljivo razstrupljanje in ali je lahko nevarno

Kot navaja doc. dr. Rado Janša, je razstrupljanje primerno praktično za vsakogar, ki meni, da so njegovi notranji organi preobremenjeni zaradi stresa in hitrega življenjskega tempa. »Poudarjam, da mora biti razstrupljevalna kura kakovostna. Hitre diete ali različne radikalne kure postenja lahko našemu telesu naredijo več škode kot koristi,« pove. In kdo naj se jih izogiba? »V času nosečnosti, dojenja ali določenih težjih obolenj, naj se oseba pred odločitvijo za »detox« kuro posvetuje z osebnim zdravnikom,« nadaljuje doc. dr. Janša. Obenem še izpostavi, da z zdravim načinom razstrupljanja ne more priti do pomanjkanja določenih snovi v telesu. »Če se odločite za kuro s sadnimi in zelenjavnimi sokovi, se bo vaše telo napolnilo z veliko količino vitaminov in rastlinskih encimov, ki s svojimi hranilnimi snovmi dobro oskrbijo naše celice. A paziti je treba, da s sadjem ne pretiravamo, saj vsebuje velike količine sladkorja. Raje izberimo sadje, ki ga ima manj, vključimo pa lahko več zelenjave,« še zaključi sogovornik iz Medicinskega centra Barsos. 

Doc. dr. Rado Janša, dr. med., specialist interne medicine in gastroenterologije, Medicinski center Barsos

Nazaj na Nasveti