Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako upočasniti upadanje testosterona

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. Urologije prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. Urologije

Utrujenost, manjša spolna sla, izpadanje las in zmanjšanje mišične mase so lahko simptomi pomanjkanja testosterona pri moških. Nivo moškega hormona se začne nižati že kmalu po 30. letu, a lahko z zdravim življenjskim slogom njegovo upadanje upočasnimo. Preverite, kako. 

testosteron, moški, upadanje testosterona
Nivo testosterona se začne nižati po 30. letu.

Testosteron ne skrbi le za spolno funkcijo

Čeprav imajo določeno količino testosterona v telesu tudi ženske, je testosteron hormon, ki prevladuje pri moških. Testosteron pri moških ne skrbi le za plodnost in mišično maso, ampak tudi za ustrezno spolno funkcijo, izražanje moških spolnih značilnosti in uravnavo razlik med spoloma. Testosteron skrbi za rast in trdnost kosti, poglabljanje glasu, rast las, povečan libido in razvoj moškega spolovila, mod ter proizvodnjo sperme, velik pa je tudi njegov vpliv na psiho in kognitivne funkcije moškega. Kaj se torej zgodi, ko pride do upadanja testosterona?

Po 30. letu začne količina testosterona upadati

»Testosteron se začne pri moških naravno zniževati po 30. letu starosti. Govorimo o približno enem odstotku upadanja količine na leto, vendar pa ostaja pri zdravem moškem koncentracija hormona lahko še v poznih letih vsaj na spodnji meji normalnih vrednosti. Optimalna raven testosterona je od 1000 do 1200 nanogramov na deciliter. Če vrednost pade pod 300 nanogramov, pa lahko govorimo o moškem hipogonadizmu,« razloži prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., specialist urologije v Medicinskem centru Barsos. 

testosteron, debelost, prekomerna teža, upad testosterona
Prekomerna telesna teža je pogost razlog za prezgodnji upad testosterona

Pri tem je pomembno opozoriti na to, da staranje ni edini razlog za upadanje testosterona. Predčasno znižanje hormona pod normalne vrednosti lahko sprožijo tudi nekatera bolezenska stanja. Med pogostejše razloge štejemo tudi prekomerno telesno težo, saj je bilo po do sedaj znanih podatkih pomanjkanje testosterona odkrito pri kar 30 odstotkih debelejših, zlasti trebušastih moških, v skupino, ki tvega prezgodnji upad hormona, pa štejemo tudi diabetike.

Kakšni so simptomi moškega hipogonadizma

Ker je starost najpogostejši vzrok za omenjeno bolezen, se le-ta pojavi pri okoli dveh odstotkih moških srednje starosti. Pri starejših od 80 let je ta številka precej višja, saj dosega kar 50 odstotkov moških. Specialist iz Medicinskega centra Barsos zato razloži, kateri so simptomi, ki nakazujejo na to, da je nivo testosterona nižji. »Med pomembne simptome štejemo zmanjšano spolno željo in težave z erekcijo. Seveda pa na erektilno motnjo lahko vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so previsok holesterol, visok krvni tlak, stres, tesnoba in uživanje alkohola ter kajenje. Opozorilni znaki hipogonadizma so tudi depresija, emocionalna nihanja, utrujenost, razdražljivost, težave z motivacijo in slabitev kognitivnih sposobnosti. Simptomi so lahko tudi zunanji fizični znaki, kot je zmanjšanje mišične mase, debelost oz. večja vsebnost maščob, povečanje prsi in izpadanje las,« pove specialist urologije. Pomembno je torej, da čim prej spoznamo težave, saj pomanjkanje hormona vodi v povečano smrtnost, povečan nastanek rakavih bolezni in bolezni srčno-žilnega sistema.

Upadanje testosterona lahko upočasnimo na naraven način in z medicinsko pomočjo

Ko govorimo o naravnih metodah za upočasnitev upadanja testosterona, pravzaprav govorimo o zdravem življenjskem slogu. Najpomembnejše je ohranjanje optimalne telesne teže, ki jo najlažje vzdržujemo z zdravo prehrano, rednim gibanjem, zadostno količino spanja in izogibanjem stresu. »Naj poudarim, da je pri prehrani zelo pomembno, da v telo vnesemo zadostno, predvsem pa uravnoteženo količino beljakovin, ogljikovih hidratov in zdravih maščob. Tudi omega-3-maščobne kisline, cink ter stročnice in oreški lahko pripomorejo k proizvodnji testosterona. Zelo pomemben je tudi magnezij. Največ ga najdemo v avokadu, brokoliju, čičeriki, špinači, grahu, ovsu, dolgozrnatem rjavem rižu, zelju, mandljih, indijskih oreščkih in sončničnih semenih. Pri telovadbi svetujem učinkovite vrste gibanja, še posebej treninge za pridobivanje telesne moči in krepitev mišic. Obenem so priporočljive tudi zapletene vaje ali vaje z utežmi,« pojasni prof. dr. Kmetec, ki omeni še pomen izogibanja alkoholu, kajenju in stresu. 

trening za moč, krepitev mišic, testosteron
Trening za moč je naravni način za upočasnitev upadanja testosterona

»Za proizvodnjo testosterona skrbijo hipofiza, ki izloča pospeševalce izločanja hormona, nadledvična žleza in moda, ki so medsebojno povezani v biološko zanko, na katero lahko delujejo številni negativni dejavniki. To so od alkohola pa vse do opojnih snovi, tudi nekatera zdravila in ne nazadnje stres. Dejstvo je, da se v stresnih situacijah v našem telesu poveča raven kortizola, ki skrbi za presnovo in imunost. Obenem tudi povečuje apetit, kar lahko vodi v povečanje telesne teže, predvsem nastanek maščobnih oblog, ki močno vplivajo na raven testosterona,« še pove urolog. Poudariti je treba tudi pomen spanja, ki pripomore ne le k zboljšanju imunskega stanja, ampak tudi vpliva na ustrezno izločanje in uravnavo nivoja hormona.

Lahko upadanje testosterona upočasnimo s pomočjo prehranskih dodatkov

»Čeprav zmerna in pravilna uporaba prehranskih dopolnil lahko blagodejno vpliva na zdravje, predvsem pa počutje našega telesa, prehranska dopolnila nimajo kakšnega odločilnega vpliva na izločanje hormona in njegovo uravnavo v telesu. Še vedno pa poudarjam, da je zelo pomembna kombinacija zdravega načina prehranjevanja, gibanja, spanja in izogibanja nezdravim razvadam. Samo tako bomo namreč lahko učinkovito upočasnili upadanje testosterona,« še zaključi prof. dr. Andrej Kmetec iz Medicinskega centra Barsos. Če se kljub vsemu odločite za uporabo prehranskih dodatkov, dr. Kmetec priporoča predvsem dodatke, ki vsebujejo magnezij, vitamin D, cink ali omega-3-maščobne kisline.

 

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. urologije, Medicinski center Barsos

Nazaj na Nasveti