Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Supanje: kako pričeti s supanjem?

Supanje ali stoječe veslanje na deski, kot bi lahko prevedli angleški izraz Stand Up Paddling (SUP), je vodni šport, ki je v zadnjih dveh desetletjih navdušil svet. Idealen je za vse, ki uživajo v vodi in radi aktivno preživljajo svoj prosti čas. Če supanje mika tudi vas, preverite, kakšno opremo potrebujete in kako pričeti s to vodno aktivnostjo. 

Istock 1335853297

Kaj vse potrebujete za supanje?

Preden se odpravite na prvi sup izlet, je dobro, da poskrbite za ustrezno opremo. Za supanje na srečo potrebujete le nekaj kosov osnovne opreme. Je pa danes ponudba zelo obširna, zato je lahko izbira – sploh za začetnike – zelo težka. V nadaljevanju preverite, kako izbrati ustrezno opremo glede na vaše potrebe.

Sup deska

Prvi korak je izbira primerne sup deske. Pri deski bodite pozorni predvsem na namembnost in velikost. 

Namembnost

Glede na namembnost v splošnem ločimo:

-        vsestranske sup deske, 

-        touring sup deske in 

-        hitre sup deske. 


Za začetnike so najprimernejše vsestranske sup deske. Te so na obeh koncih zaobljene in skozi celotno dolžino ohranjajo podobno širino. Zaradi oblike so sicer nekoliko počasnejše, a med vsemi sup deskami so najbolj stabilne.


Touring sup deske so namenjene nekoliko bolj izkušenim suparjem, ki si želijo daljših izletov (tj. 2 km ali več). Imajo ošiljen nos in oglat rep, zato so nekoliko hitrejše, a manj stabilne od vsestranskih. 

 

Najmanj stabilne – a prav zato najhitrejše – pa so hitre sup deske. Te so ošiljene na obeh koncih in namenjene bolj izkušenim suparjem, ki si želijo intenzivnejše vadbe in izziva.

Velikost

Poleg oblike je pomembna tudi velikost deske. Na prevelikem supu boste namreč težko veslali, na premajhnem pa boste imeli težave z ravnotežjem. Primerna velikost supa je odvisna tudi od vaše teže; če bo desko večino časa uporabljalo več oseb, morate upoštevati skupno težo vseh. 

Veslo za supanje

Drugi korak je, da izberete primerno veslo za supanje. Pri izbiri vesla morate biti pozorni predvsem na njegovo dolžino – naj bo okoli 25 cm daljše od vaše višine. Če bo isto veslo uporabljalo več ljudi, izberite veslo s prilagodljivo dolžino. 


Izbirate lahko tudi med lažjimi in težjimi vesli. Lažja so prviloma nekoliko dražja, a so  primernejša za daljše izlete, saj boste z njimi lažje veslali. 

Varnostna oprema

Da bo supanje potekalo varno, morate poskrbeti tudi za ustrezno varnostno opremo. Najpomembnejši del varnostne opreme za supanje je varnostna vrvica, ki skrbi, da sup v primeru padca ostane blizu vas in ga veter, valovi ali vodni tok ne odnesejo. Z varnostno vrvico lahko desko hitro in enostavno potegnete nazaj k sebi in se dvignete nazaj na njo. Pri izbiri vrvice bodite pozorni na to, da je kvalitetno izdelana in dovolj močna, da se med uporabo ne bo strgala. 


Tako kot pri vseh vodnih športih je tudi pri supanju priporočljiva uporaba rešilnega jopiča. Pomembno je, da je dobro vidljiv in udoben ter da vas ne ovira pri veslanju.


Z desko, veslom in varnostno opremo ste že opremljeni za vaš prvi izlet s supom, vendar pa oprema ni vse. Znati jo morate namreč tudi uporabljati.

Istock 996496086

Kako pričeti s supanjem: nasveti za začetnike

Supanje je šport, ki na začetku zahteva veliko potrpežljivosti, saj morate najprej dobiti občutek za ravnotežje na supu. Da bi se izognili najpogostejšim začetniškim napakam, si skrbno preberite nasvete v nadaljevanju. 

1.  Začnite kleče

Najpogostejša napaka začetnikov je, da prehitro poskusijo vstati. Bolj smiselno je, da se z desko spoznate kleče. Ko boste kleče na deski stabilni, postavite eno nogo na desko. V tem položaju nekajkrat zaveslajte, nato zamenjajte nogi in ponovite vajo. Šele nato poskusite vstati.

2.  Pravilna drža je pri supanju ključna

Ni vseeno, kako stojite na supu. Pravilna telesna drža vam bo pomagala tako pri ohranjanju ravnotežja kot tudi pri veslanju. Stojte vzravnano in rahlo pokrčite kolena. Hrbet naj bo vseskozi v nevtralnem položaju, trebušne mišice pa aktivirane. Stopala naj bodo sproščena in v širini ramen. Pomembno je tudi, da stojite na sredini deske.

3.  Veslajte čim bolj ob deski

Ko boste stabilno stali na supu, je čas, da začnete z veslanjem. Kot že rečeno, mora biti veslo okoli 25 cm daljše od vaše višine. List vesla mora biti obrnjen naprej. Veslo držite sproščeno in ga v vodo vstavljajte pod čim bolj pravim kotom. Na začetku veslajte čim bližje deski; z robom vesla se lahko deske tudi rahlo dotikate. Najpomembneje je, da na začetku veslate počasi in s premori, saj boste tako najhitreje usvojili tehniko.

4.  Veslajte s pomočjo osrednjega dela telesa

Najbolj učinkovito boste veslali s pomočjo trebušnih mišic, saj vam bo aktivacija teh omogočala močnejše zamahe in hitrejše veslanje.

5.  Pomembno je, kako padete 

Padci so neizogiben del supanja. Ker so lahko padci na desko precej boleči in celo nevarni, je pomembno, da v primeru padca poskusite pristati čim dlje stran od deske. Če bo deska na vas privezana z varnostno vrvico, boste lahko brez skrbi, da bi vam pri tem ušla. 

6.  Izberite začetnikom prijazno lokacijo za supanje

Ena najboljših lokacij za začetnike so jezera, saj je vodna gladina mirna in vam omogoča, da enostavno lovite ravnotežje. Če boste supali na morju, pa prej preverite vremenske razmere in se zadržujte v bližini obale. Kjerkoli že supate, pa bodite pozorni tudi na druga plovila in plavalce. 

Čas je za praktični preizkus!

Zdaj ste dodobra opremljeni s teoretičnim znanjem in se lahko samozavestno odpravite na prvi izlet s supom. Ne glede na to, koliko izkušenj imate, kam se odpravljate na izlet in kakšno opremo ste izbrali – supanje je vodni šport, ki vas bo zagotovo očaral. Uživali boste v naravi in hkrati naredili nekaj dobrega za svoje telo. 

 Ob upoštevanju zgornjih nasvetov pa boste hitro pridobili dovolj izkušenj, da začetniško desko zamenjate za ožjo in odkrijete vse užitke supanja.


Pripravil: Miha Varga, recharge.si

Nazaj na Nasveti