Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Sedem glavnih razlogov za motnje erekcije in kako jih preprečiti

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. Urologije prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. Urologije
spolnost, erekcija, moški
Motnja erekcije je pri moških dokaj pogosta težava in se z nabiranjem let lahko stopnjuje. (Vir: Shutterstock)

Motnja erekcije je pri moških kar pogosta težava in se z nabiranjem let lahko stopnjuje. Erekcija je precej odvisna od splošnega zdravja, denimo od stabilnega krvnega pretoka, moči srčne mišice, ravni hormonov v telesu in optimalnega delovanja živcev ter aktivnosti možganov. Do motenj lahko tako pride zaradi fizičnih dejavnikov, kot so predhodni operacijski posegi, bolezni, kot je sladkorna bolezen, v ozadju pa se seveda lahko skrivajo tudi psihične težave, kot je stres ali depresivno stanje.

O težavah z erekcijo, njeni obravnavi in odnosu moških do te težave smo se pogovarjali s profesorjem Andrejem Kmetcem, dr. med., specialistom urologije, iz Medicinskega centra Barsos.

Vsak deseti moški ima težavo z erekcijo

Približno eden od desetih moških v določenem obdobju v življenju doživi težave z erekcijo, z leti pa se povečuje tveganje zanjo (približno deset odstotkov na desetletje). Raziskave so pokazale, da ima skoraj polovica moških po petdesetem letu večje ali manjše težave pri doseganju ustrezne erekcije.

Erektilna motnja je medicinsko opredeljena kot stalna ali ponavljajoča se nezmožnost doseganja ali vzdrževanja ustrezne erekcije, ki jo moški potrebuje za penetracijo pri spolnem odnosu.

Težave z erekcijo so lahko pokazatelj bolezni

zdravnik, pregled, težave
Kadar se težave z erekcijo pojavljajo pogosto in se stopnjujejo, je nujen obisk pri zdravniku, saj so lahko razlogi zanjo tudi nevarni. (Vir: Shutterstock)

Občasne težave z erekcijo niso nujno zaskrbljujoče. Lahko so posledica prekomernega uživanja alkohola, stresa, utrujenosti ali preprosto nesoglasja s partnerjem. Če pa se težave z erekcijo pojavljajo pogosto in se stopnjujejo, obstaja temeljna fiziološka ali psihološka težava. Zato je nujen obisk pri zdravniku, saj so lahko razlogi zanjo tudi nevarni. Med pogostimi razlogi za dolgotrajne motnje erekcije so lahko poškodba medenice, rak prostate, nevrološke ali srčno-žilne bolezni. Pogosto naletimo tudi na tako imenovani metabolni sindrom, ki se kaže kot debelost, zlasti trebušatost, visok holesterol, krvni pritisk, sladkorna bolezen in seveda pomanjkanje androgenov, zlasti testosterona. Pomanjkanje moškega spolnega hormona se kaže tudi kot prezgodaj nastali hipogonadizem, za katerega so različni vzroki. Od hormonskih motenj, izločanja hormonov pa do slabše prekrvljenosti mod. S pregledom pri zdravniku in na osnovi krvnih preiskav lahko ugotovimo natančnejše vzroke in postavimo ustrezno zdravljenje.

Razlog 1: Pitje alkohola, uporaba drog, protibolečinskih zdravil, in opiatov

Alkohol in nekatere droge sprva povečajo spolno poželenje, čez čas pa z večjo uporabo ta učinek izzveni. Težave z erekcijo v opitem stanju niso neobičajne in navadno po streznitvi izginejo, razen če se ta opitost kronično nadaljuje. Protibolečinska zdravila na ljudi delujejo različno, nekatera tudi stimulativno, vendar običajno prav ta povzročajo po daljšem času motnje v erekciji, zato so potrebne vedno večje količine. Rešitev za izboljšanje erekcije je takojšnje prenehanje uživanja drog in alkohola.

Razlog 2: Strah 

psihologija, spolnost, erekcija
Strah, da moški ne bo imel erekcije, lahko sčasoma privede to tega, da se to začne dogajati pogosteje. (Vir: Shutterstock)

Erektilna motnja se lahko pojavi tudi zaradi enkratnega neuspeha pri spolnem odnosu, pri čemer lahko pri moškem upade samozavest in je strah tisti, ki jo dejansko povzroči.

Strah, da moški ne bo imel erekcije, lahko sčasoma privede do tega, da se to začne dogajati pogosteje. Vsaka vrsta strahu ali tesnobe sproži sproščanje adrenalina, hormona nadledvičnice, ki preprečuje ustrezno, daljšo in trdnejšo erekcijo. Do motenj pride tudi zaradi strahu pred prezgodnjo ejakulacijo, strahu pred odnosom z novim partnerjem ali pa strahu zaradi neuspešnih poskusov spočetja otroka. V tem primeru pomaga pogovor s partnerjem, če to ni dovolj, pa je priporočljiv obisk terapevta.

Razlog 3: Čustveno neujemanje s partnerjem

Če se partnerja čustveno ne povežeta in v odnosu moški ne prejme ustrezne podpore, potrditve in tudi naklonjenosti, lahko pride tudi do motenj erekcije. Podobno kot pri opisu v prejšnji točki se lahko pojavijo psihološki razlogi, ki preprečujejo trdno erekcijo. V tem primeru je smiselno, da partnerja poiščeta pomoč pri družinskem terapevtu in skušata rešiti to težavo.

Razlog 4: Stres in utrujenost

počitek, hormoni, spolnost
Večino moških, ki ima spalno apnejo, pestijo tudi težave z erekcijo. (Vir: Shutterstock)

Stres in utrujenost sta najpogostejša vzroka erektilne disfunkcije, ki ju mnogi moški zanemarjajo. Kronični stres sprošča adrenalin. Tudi slab spanec zmanjšuje proizvodnjo moškega spolnega hormona testosterona, saj ima skoraj 70 odstotkov moških s spalno apnejo tudi težave z erekcijo. Moški, ki si želijo izboljšati svojo spolno uspešnost, morajo dobro poskrbeti tudi za svoje življenjske navade; da spijo dovolj časa, se gibajo in pravilno prehranjujejo.

Razlog 5: Zdravila

Vzrok za neustrezno erekcijo, ki jo moški pogosto spregledajo, zlasti tisti v kasnejšem življenjskem obdobju, so zdravila, ki jih jemljejo že dalj časa. Obstaja več vrst zdravil, pri katerih so motnje z erekcijo omenjene kot stranski učinek. To so diuretiki, zdravila za povišan krvni tlak, antihistaminiki, antidepresivi, zdravila proti aritmiji in tudi zdravila za zdravljenje povečane prostate. Če opazite, da so se težave z erekcijo pojavile ob jemanju določenih zdravil, se posvetujte s svojim zdravnikom. Pretehtati je treba koristi, ki jih ima posameznik od jemanja zdravil, in težave z erekcijo, ki se ob tem pojavljajo. Če nekdo ne more prenehati z jemanjem zdravil, je smiselno, da mu zdravnik predpiše zdravila za izboljšanje erekcije.

Razlog 6: Depresija in antidepresivi

psihologija, depresija, erekcija
Eden od razlogov za težave z erekcijo je tudi depresija. (Vir: Shutterstock)

Na spolno življenje lahko vplivajo tudi različna psihološka stanja, denimo apatija, frustracija in nizka samopodoba. Kot smo že omenili, običajni antidepresivi, ki se jih jemlje dalj časa, lahko poslabšajo težave z erekcijo. O jemanju teh se posvetujte s svojim zdravnikom in poskušajte najti rešitev za težave z erekcijo. Pri apatiji, frustraciji in nizki samopodobi je smiseln obisk terapevta, če erektilno motnjo povzročajo zdravila, pa bo zdravnik ocenil, če lahko erekcijo zdravite z zdravili. 

Razlog 7: Bolezni

Sladkorna bolezen je lahko, ker prizadene žile in živce, tudi tihi pospeševalec erektilne motnje. Čeprav je bolezen ustrezno zdravljena in nadzorovana, se v daljšem časovnem obdobju pokažejo poleg drugih zapletov tudi težave z erekcijo. Za rešitev težav z erektilno motnjo svetujemo obisk pri zdravniku, ki se na podlagi zdravstvenega stanja pacienta odloči o obliki zdravljenja erektilne motnje.

Dolgotrajne težave z erekcijo so lahko pokazatelj zdravja srčno-žilnega sistema. Študije kažejo, da se simptomi pojavijo kar tri do pet let pred simptomi koronarne srčne bolezni in so lahko eden od prvih opozorilnih simptomov za morebitne prihodnje resne srčno-žilne zaplete, kot sta srčni infarkt in angina pektoris. Zato je pomembno, da moški ob nastopu dolgotrajnih  težav z erekcijo zaupa izbranemu zdravniku in ga ta napoti na dodatne preiskave. Na podlagi rezultatov se bo zdravnik odločil za ustrezno nadaljnje zdravljenje.

 

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., spec. urologije, Medicinski center Barsos

Nazaj na Nasveti