Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Rehabilitacija pljuč po prebolelem covidu-19

Dipl. fiziot. Manca Grum Dipl. fiziot. Manca Grum

Okužba s covidom-19 lahko povzroči veliko različnih zdravstvenih težav, ena od njih je tudi oslabljeno delovanje pljuč. Gre za težavo, ki lahko posameznika zelo prestraši – samo predstavljajte si, da po bolezni ne bi mogli več polno zadihati – hkrati pa jo lahko učinkovito zdravimo kar v domačem okolju. Preverite, kako. 

covid-19, rehabilitacija pljuč, dihalne vaje
Z dihalnimi vajami lahko okrepimo pljuča in izboljšamo njihovo kapaciteto (vir: Shutterstock)

Rehabilitacija pljuč ima pomembno vlogo pri zdravljenju virusa SARS-CoV-19

Rehabilitacija pljuč je bila do sedaj ena glavnih intervencij pri zdravljenju različnih pljučnih bolezni, kot so KOPB, pljučna fibroza, astma in druge, danes pa ima pomembno vlogo tudi pri zdravljenju in rehabilitaciji po okužbi z virusom covid-19 – vključuje predvsem dihalne vaje, trening vzdržljivosti in moči, izobraževanje bolnika o njegovem stanju, prehransko svetovanje, psihološko podporo in relaksacijske tehnike. Cilji rehabilitacije pljuč so, poleg izboljšanja delovanja bolnikovih pljuč in telesne zmogljivosti, vplivati tudi na psihološki status in kakovost življenja posameznika.

Dihalne vaje okrepijo naša pljuča in izboljšajo pljučno kapaciteto

Dobra pljučna kapaciteta igra pomembno vlogo pri ohranjanju vašega zdravja – čim večja je, tem lažje se bodo vaša pljuča spopadla z različnimi boleznimi in obremenitvami. Za povečevanje pljučne kapacitete uporabljamo dihalne vaje. Te so v osnovni sestavljene iz počasnega globokega vdiha in počasnega maksimalnega izdiha. Izvajamo jih lahko s pripomočki ali brez njih pri rehabilitaciji in zdravljenju pljučnih bolezni ali pa v programih za krepitev zdravja. 

Namen dihalnih vaj je:

  • izboljšati predihanost pljuč,
  • preprečiti pljučne zaplete pri pljučnih boleznih,
  • povečati moč in vzdržljivost dihalnih mišic,
  • popraviti nepravilno dihanje,
  • doseči sprostitev,
  • ohranjati gibljivost prsnega koša,
  • olajšati izkašljevanje,
  • zmanjšati porabo energije za dihanje in
  • izboljšati kakovost življenja.
covid-19, rehabilitacija pljuč, dihalne vaje
Z dihalnimi vajami bomo med drugim dosegli tudi sprostitev (vir: Shutterstock)

Poznamo različne vrste dihanja

Dihalne vaje delimo glede na posamezne dele pljuč, ki jih vaja zajame. Strokovnjaki s specialnimi znanji respiratorne fizioterapije v prvi vrsti priporočajo obvladovanje trebušnega oziroma diafragmalnega dihanja – vpliv na srčno-žilni in respiratorni sistem je s takim načinom dihanja največji, ravno zato je najbolj primerno začeti s treningom prav tega načina dihanja.

Dihanje s pljučnimi vršički ali apikalno dihanje

Pri dihanju s pljučnimi vršički dihamo samo z zgornjim delom pljuč, zaradi česar v naša pljuča pride najmanj kisika. Takšno dihanje je zelo plitko in pospešeno, pri čemer se pri vdihu dviguje ramenski obroč. Na ta način običajno dihamo ob večjih naporih.

Prsno ali pljučno dihanje

Pri prsnem dihanju dihamo s srednjim delom pljuč, kar pomeni, da v pljuča pride več kisika kot pri dihanju s pljučnimi vršički. Za to dihanje je značilno, da se pri vdihu dvigne prsni koš z rebrnimi loki.

Trebušno ali diafragmalno dihanje

Trebušno dihanje je najbolj optimalno, saj takrat zares dihamo s celimi pljuči, hkrati pa telo zanj porabi najmanj energije. Trebušno dihanje pripomore k boljši sprostitvi, izboljša tudi prekrvavljenost in prehajanje plinov v pljučih. Pri takšnem dihanju se pri vdihu izboči zgornji del trebuha, zanimivo pa je, da na ta način dihamo že kot dojenčki.

Mešano dihanje

Pri tem načinu dihanja se dvigujeta trebuh in prsni koš hkrati ali pa trebuh, prsni koš in ramenski obroč hkrati.

Preverite, kako dihate

Da ugotovite tip dihanja, izvedite naslednjo vajo. Sedite na stol, eno roko položite na prsni koš, drugo pa na trebuh. Zaprite oči in normalno dihajte. Tista roka, ki se vam pri dihanju dviguje, tisti tip dihanja imate.

Naredite vaje za povečanje pljučnega volumna s tehniko trebušnega in prsnega dihanja

Da boste lahko hitro začeli z vajami za domačo rehabilitacijo, smo za vas pripravili video, s pomočjo katerega se lahko naučite dihati trebušno in prsno. Med izvajanjem vaj vdihujte skozi nos in izdihujte skozi usta, izdih pa naj bo enkrat daljši kot vdih. Pomagajte si z videom. 

Dipl. fiziot. Manca Grum, specialna znanja, vodja fizioterapije v ZD Grosuplje, članica strokovne skupine Froomcare

50% popusta na Rehabilitacijski in preventivni program z vajami Covid-19

Na voljo je 200 kod za 50 % popust na post-Covid rehabilitacijski program izvajalca FroomCare! Bodite med prvimi in si zagotovite eno izmed kod!

Nazaj na Nasveti