Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Modna oblačila si lahko izdelate tudi sami

Kako pogosto kupujete nova modna oblačila? Si prizadevate, da bi jih nosili čim dlje, ali prenovite svojo garderobno omaro vsako sezono? Študije so pokazale, da v razvitem svetu letno kupimo povprečno 50 novih kosov oblačil, od tega nekatere izmed njih nosimo le desetkrat. Kljub temu, da so oblačila običajno narejena tako, da so primerna za od 100 do 200 nošenj, pa jih le malo dočaka tako visoko številko, kar predstavlja veliko obremenitev za okolje. Zakaj bi kar naprej kupovali nove kose, ko pa si lahko modna oblačila izdelamo sami?

Istock 1276723736

Zakaj so nekatera modna oblačila problematična za okolje?

V sodobnem svetu, kjer prevladuje hitra moda, so modna oblačila pogosto izdelana v velikih količinah. Načela hitre mode sledijo smernicam najnovejših modnih trendov na račun hitre proizvodnje in poceni delovne sile v revnejših državah, zato so ta oblačila pogosto tudi slabe kakovosti. Na ta račun se hitreje obrabijo, potrošniki pa jih slej ko prej zamenjamo z novimi.

Z vidika trajnosti množična proizvodnja oblačil slabše kakovosti negativno vpliva na okolje – modna industrija naj bi bila odgovorna za kar 10 odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov letno, do leta 2030 pa naj bi se ta številka povečala za kar 50 odstotkov.

Kaj lahko storite sami?

Svoj okoljski odtis lahko zmanjšate že s tem, da oblačila nosite, dokler niso popolnoma obrabljena. Oblačila, ki niso več v modi ali pa kažejo znake obrabe, lahko tudi sami predelate in jim vdahnete novo življenje v skladu z načelom 3R: Reduce-Reuse-Recycle (zmanjšaj potrošnjo, ponovno uporabi, recikliraj). Pristop 3R nas spodbuja, da omejimo željo po potrošnji in v največji meri izkoristimo obstoječa modna oblačila:

  • REDUCE – zmanjšanje potrošnje

Uprite se želji po nenehnem nakupovanju novih modnih oblačil in namesto tega oblikujte trajnostno garderobo, ki bo sestavljena iz manjšega števila kakovostnih in vam ljubih kosov, ki jih boste lahko nosili vedno znova. Kupujte oblačila iz trajnostnih tkanin, vključno z recikliranim ali certificiranim organskim bombažem, organskim lanom in konopljo ter reciklirano volno. Izberete pa lahko tudi materiale, ki imajo lastnosti, čim bolj podobne naravnim materialom, kot je na primer tencel.

  • REUSE – ponovna uporaba

Če ste opazili, da so v vaši omari oblačila, ki jih zaradi takšnih ali drugačnih razlogov že dlje časa ne nosite, jih nikar ne zavrzite. Raje jih podarite komu, ki bi jih z veseljem uporabljal namesto vas. Izročite jih lahko sorodnikom, prijateljem ali dobrodelnim organizacijam, ali pa jih nesite v najbližji zabojnik za oblačila

Vas navdihuje ustvarjalnost? Potrebujete le šivalni stroj in iz starih oblačil lahko izdelate nove predmete – blazine, odeje in copate – ali pa greste še korak dlje in izdelate nova modna oblačila in dodatke. Če imate spretne roke, odrežite rokave na stari majici in jo spremenite v modno poletno majico brez rokavov. Ali pa nad koleni odrežite dolge hlače, zarobite blago in popestrite garderobo s krajšim kosom za toplejše dni. Lahko greste še korak dlje in iz dotrajanega džinsa izdelate priročno torbico ali nahrbtnik, ali pa iz ponošene svilene bluze izdelate modni trak za lase, ki bo popestril vaš videz.

  • RECYCLE – recikliranje

Ste vedeli, da je kar 95 odstotkov tekstilnih izdelkov mogoče reciklirati? Nekatera oblačila po določenem času žal dočakajo svoj rok trajanja, zato jih ni mogoče uporabiti v druge namene, kaj šele darovati naprej. Namesto, da jih vržete v smeti, jih peljite do bližnjega reciklirnega mesta, kjer bodo poskrbeli zanje. 

Verjeli ali ne, stara oblačila lahko uporabite tudi za kompost! Oblačila iz naravnih vlaken – na primer volne, bombaža, svile ali lana – razrežite na majhne koščke, s čimer boste pospešili postopek kompostiranja. Pred tem seveda odstranite plastične gumbe, kovinske zadrge ali madeže iz snovi, ki jih ni mogoče kompostirati, na primer različne barve ali motorno olje.

Istock 1184328778

Modna oblačila naj bodo narejena iz čim več naravnih materialov

Če včasih pri nakupovanju novih modnih oblačil morda nismo bili tako pozorni, iz kakšnih materialov so narejena, pa zaradi naraščajoče ekološke ozaveščenosti pregledu etiket posvetimo vedno več časa. Pomembno se je namreč vprašati, ali je določena tkanina res dobra za nas in za naš planet. Medtem ko so naravne tkanine biološko razgradljive in se po koncu življenjske dobe neškodljivo razgradijo – zaradi česar jih je mogoče zlahka reciklirati in ponovno uporabiti – sintetične tkanine za razgradnjo potrebujejo tudi več sto let.

Oblačila iz naravnih tkanin, kot so bombaž, volna, svila, lan in bambus, so zelo udobna in priročna, saj imajo edinstveno sposobnost odvajanja vlage. Pravimo, da »dihajo«, saj so oblačila iz teh materialov zračna in udobna za nošenje še posebej v toplejših dneh. Sintetične tkanine, kot sta poliester in akril, pa so vodoodporne in zato ne pripomorejo k odvajanju vlage.

Naravni materiali so še posebej primerni za ljudi, ki imajo težave s kožo

Naravne tkanine, kot so svila, bombaž, bambus in lan, so hipoalergene in imajo nekatere antibakterijske lastnosti. Posteljnina iz čiste svile je priporočljiva predvsem za otroke in odrasle, ki imajo zelo občutljivo kožo. Medtem pa lahko umetni oziroma sintetični materiali, kot na primer najlon, spandeks in rajon, zaradi kemične obdelave dražijo občutljivo kožo ali celo povzročijo izpuščaje in izzovejo alergijske reakcije.

Kaj pa športna oblačila?

Trgovine s športnimi oblačili in modnimi oblačili za prosti čas so običajno polne oblačil iz poliestra, poliamida ali elastana, saj so ti materiali lahkotni, dobro odvajajo znoj in ščitijo pred vremenskimi vplivi. Vendar pa se med vsakim ciklom pranja oblačil iz teh umetnih materialov izločajo delci mikroplastike, ki končajo v vodnih ekosistemih in tako predstavljajo nevarnost za nas in naše okolje.

Tudi športna modna oblačila so lahko iz naravnih materialov 

Ste se kdaj vprašali, zakaj predvsem športne majice za vadbo po dolgotrajni uporabi dobijo neprijeten vonj? Poliestrska vlakna so sicer priljubljena pri športnih oblačilih, ker ne absorbirajo vlage, se pa nanje med potenjem oprimejo bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj. Na srečo postajajo tudi proizvajalci športnih oblačil vedno bolj ekološko ozaveščeni, zato lahko na policah najdemo tudi vedno več športnih oblačil iz kakovostnih materialov, ki so prijaznejša do kože in okolja.

Nazaj na Nasveti