Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako izbrati kakovostno ležišče

Ponoči prespimo kar 8 neverjetnih ur, ki na naš prihajajoči dan nezavedno izjemno vplivajo. Spanje namreč pomaga pri razvoju kognitivnih funkcij, balanci energije, hitrejšemu metabolizmu, seznam pa bi se lahko še nadaljeval. Vendar pa kakovosten spanec vzdržujemo le s spanjem na kakovostni podlagi.

Izbrano ležišče, na katerem nameravamo spati še v prihajajočem desetletju ali več, vpliva na udobje in nočno regeneracijo, zna pa tudi razrešiti ali krepiti razne težave s hrbtenico. Vendar pa izbira pravega ležišča ne nosi serijske številke. Ustrezno ležišče se namreč prilagaja le vašim potrebam in željam.

Definicija neustreznega ležišča

Na prvo oko težko ugotovimo, kakšno ležišče nam ustreza, kakšno pa ne. Še posebej, ko kupujemo, morda utrujeni od preteklega dne, se lahko vsako preizkušeno ležišče spremeni v udobno cono za počitek.

Znaki nepravilne izbire se včasih pojavijo šele po enem letu, ko se ponoči pogosto zbujamo, čutimo pritisk v različnih delih telesa, ali pa smo zjutraj preprosto utrujeni in tečni. Raziskave so pokazale, da so lahko posledice neustreznosti ležišča tudi bolečine v hrbtu, večji stres in slabša kakovost spanja.[1]

Seveda pri nakupu takšnih težav pogosto sploh ne predvidevamo, so pa izredno pogoste pri izbiri ležišč, ki nosijo serijsko številko. Na svojem ležišču namreč spimo skoraj polovico vseh ur v dnevu (in to približno 8 zaporednih let), zato ni čudno, da se ob nepravilni izbiri pojavijo negativne posledice. 

Serijska ležišča namreč ne upoštevajo naših spalnih navad, oblike našega telesa, naše teže in točk pritiska. Ali drugače povedano, nakup napačnega ležišča je podoben nakupu premajhnih hlač in upanju, da nam bodo vseeno enkrat prav. Na žalost pa premajhne hlače niso prav nič udobne.

Ustrezno ležišče je kot krojena obleka

Ko govorimo o ustreznem ležišču, ne moremo mimo prilagodljivosti našim potrebam in željam. Ustrezno ležišče ni trda vzmetnica, kot je še danes prevladujoče mnenje v družbi. Ker telo potrebuje na določenih točkah več pritiska, na drugih pa manj, je treba trdoto ležišča tudi ustrezno prilagoditi. 

T. i. točke pritiska postajajo vedno bolj pogost žargon v svetu ležišč. To so točke, na katerih čutimo neudobje (oz. pritisk), ko se uležemo na ležišče. Najpogosteje jih občutimo v predelu bokov, ramen in kolen, vodijo pa v zakrčenost mišic in neudoben spanec.

S pravilno izbiro ležišča se točkam pritiska preprosto izognemo. Osebna ležišča so prilagodljiva, saj upoštevajo obliko telesa, razne težave in tudi točke pritiska.

Osebna ležišča so trde vzmetnice prihodnosti

Kot so včasih za najboljšo izbiro veljale trde vzmetnice, se v prihodnosti pomikamo vedno bolj k ležiščem po meri, ki poleg popolno zagotovljenega udobja ustvarjajo tudi številne prednosti za zdravje.

Osebna ležišča najraje izbirajo kupci z bolečinami v hrbtu, saj prilagodljiva podpora sprošča napetost v hrbtnem predelu. Med mnoge druge prednosti štejemo lajšanje težav z refluksom, nespečnostjo, smrčanjem in spalno apnejo. [2]

Zakaj je dober spanec tako pomemben?

Izbira pravega ležišča bistveno viša kakovost življenja. Z nočno regeneracijo lahko krepite svoj imunski sistem, manjšate možnosti za razne srčno-žilne bolezni, po besedah svetovno znanega nevrologa Matthewa Walkerja, pa kakovosten spanec tudi vodi k srečnejšemu življenju, z manjšim številom kilogramov. [3]

[1] Jacobson, B. H., Boolani, A., & Smith, D. B. (2009). Changes in back pain, sleep quality, and perceived stress after introduction of new bedding systems. Journal of chiropractic medicine, 8(1), 1–8. doi:10.1016/j.jcm.2008.09.002

[2] Egitto, D. (2019, March 22). Is an Adjustable Bed the Right Choice? | MattressGuides.net. Retrieved May 29, 2019, from https://www.mattress-guides.net/is-an-adjustable-bed-right-for-you/#Helps_With_Back_Pain

[3] Matthew Walker, Zakaj spimo

Koristni nasveti: 

https://www.leticia.si/koristni-nasveti/

Nazaj na Nasveti