Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako izboljšati partnerski odnos, ki se je skrhal v času pandemije

Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom. in Anamarija Toth Kostevc, MBA univ. dipl. psih., spec. ZDT Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom. in Anamarija Toth Kostevc, MBA univ. dipl. psih., spec. ZDT

V času pandemije so se težave v partnerskih odnosih povečale. Partnerja sta bila kar naenkrat primorana preživljati cele dneve skupaj, po možnosti v majhnem stanovanju, z majhnimi otroki. Hobiji, ki so bili za marsikoga ventil za sproščanje pred pandemijo, niso bili dostopni in tako se je ta ventil vse pogosteje praznil v krogu družine in v partnerskem odnosu. Preverite, kako lahko z enostavnimi tehnikami ter malo volje spet poskrbite za iskrico v svojem partnerstvu.

partnerske težave
V pandemiji so bili najbolj prizadete zveze, v katerih si partnerja nista vzela časa zase (vir: Shutterstock)

Katere veze so bile bolj podvržene težavam

V času pandemije so bile najbolj prizadete zveze, v katerih si partnerja že pred pandemijo nista vzela časa zase. Marsikdo si ob nedostopnosti svojih hobijev namreč ni »znal« poiskati nadomestkov, s katerimi bi se najprej povezal sam s sabo, nato pa bi se lažje povezal tudi s partnerjem. Krizo so imeli tudi partnerji z veliko nerazrešenimi težavami iz preteklosti. Ker ni bilo priložnosti za odmik od starih ali novih težav, nesoglasij, niti priložnosti za praznjenje čustvenega »ventila«, se je v času pandemije skrhal marsikateri odnos, a vse te težave so lahko izhodišče, na katerem s partnerjem zgradimo boljšo priložnost. 

Ponovno zanetite iskrico ljubezni

Pojdite na zmenek

Ne glede na to, ali je pandemija ali ne, se vedno najde čas za zmenek. Ja, zmenek z vašim dolgoletnim partnerjem – takšen, kot sta jih imela v začetku svoje veze. Tudi če sta doma, lahko najdeta priložnost, da se uredita, kaj dobrega pojesta in popijeta, poslušata glasbo, zaplešeta ... Če razmere omogočajo, da gresta ven, pa domišljiji pustita prosto pot in poiščita dejavnosti, ki vaju oba veselijo. Seveda pa se na zmenek odpravita čim večkrat, lahko tudi vsak teden. Naj bo to čas, ki ga posvetita le drug drugemu. 

zmenek
Pojdite na zmenek s svojim dolgoletnim partnerjem – takšen, kot sta jih imela ob začetku zveze (vir: Shutterstock)

Bolje se spoznajta in načrtujta prihodnost

Bolje se lahko spoznata tako na zmenku kot tudi ko skupaj preživljata večere. Nič ni narobe, če boste iz torbice ali žepa potegnili list papirja in partnerju predlagali, da se gresta kakšno »igro«. Na spletu lahko poiščete nekaj zabavnih vprašanj ali se sprašujeta, koliko se poznata (kateri je moj najljubši film, igralec, barva, avto), kakšna je moja sanjska hiša, poroka, dopust ... Zastavita si cilje za prihodnost oziroma načrtujta potovanje, poroko, družinsko druženje, izlet, nakup hiše ... Najbolj zabavno pa bo, če vsak na svoj list papirja napiše od 10 do 20 stvari, ki si jih želi, da bi jih njegov partner večkrat naredil (npr. me poljubil, objel, šel z mano na sprehod, gledal z mano tekmo ...).

Izkazujta si hvaležnost

Prakse hvaležnosti so dobre tako za posameznike kot za partnerja, saj so protiutež prepirom in nam pomagajo na svet pogledati z drugačne perspektive. Naj praksa hvaležnosti postane del vajine partnerske rutine. Vsak od vaju lahko napiše pet stvari, za katere je hvaležen (pri partnerju ali nasploh), potem pa jih delita drug z drugim. Na ta način bosta zagotovo zgradila trdnejši odnos. 

Namenita si majhne pozornosti

Mnogim ljudem veliko pomenijo male, vsakdanje pozornosti. Partnerju doma pustite kratko sporočilo ali mu ga v času službe pošljite na telefon (lahko mu poveste, da mislite nanj, ga imate radi) ali pa naredite plan za zmenek. Če veste, da partnerju prija masaža, mu podarite kupon za večerno 15-minutno masažo, mu podarite čokoladico ali šopek (travniških) rož. 


majhne pozornosti, partnerstvo
Pozabite na velika darila. Da v odnosu zanetite iskrico, so dovolj majhne pozornosti (vir: Shutterstock)

Naredita družinski sestanek

Če ste mislili, da so sestanki lahko le službene narave ali mogoče v okviru vaših hobijev, se motite. Poleg zmenkov so družinski sestanki čudovito orodje za preprečevanje krize v partnerskem in hkrati družinskem odnosu. Sestanek lahko seveda poteka zunaj v obliki piknika, v dnevni sobi ali pa za jedilno mizo. Pomembno je, da imajo vsi člani priložnost spregovoriti o svojem počutju, željah, pohvalah za druge osebe in sodelovati pri postavljanju skupnih ciljev. 

Najprej poskrbite zase

Vse dosedanje ideje bodo imele največji učinek, če bo vsak od partnerjev najprej poskrbel zase. Posvetita se svojim hobijem, delajta stvari, ki polnijo vajino srce, težkih čustev in misli ne zadržujta zase, ampak si poiščita pomoč in se pogovorita, preden bo vaše nezadovoljstvo začelo preveč vplivati na odnos in celotno družino. Enostavno povedano: najprej dajte ljubezen sebi, nato pa jo bo dovolj tudi za krepitev vajinega odnosa. 

Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom. in Anamarija Toth Kostevc, univ. dipl. psih., spec. ZDT, Aristotel, zdravstveni center

Nazaj na Nasveti