Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Hiperpigmentacija - kako jo zmanjšati ali celo preprečiti

prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., specialist dermatovenerologije prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., specialist dermatovenerologije

S staranjem naša koža začne proizvajati večje količine melanina, kar se vidi v obliki rjavih madežev na obrazu in drugje po telesu. To estetsko neprijetno a nenevarno kožno spremembo lahko omilimo ali preprečimo z izogibanjem UV žarkom, z uporabo SPF krem, z uživanjem antioksidantov, omega3 maščobnih kislin, cinka in selena. 

hiperpigmentacija, rjavi madeži na koži.
V poletnih mesecih poskrbite za nego in zaščito kože. vir: Shutterstock

Če ste na svoji koži začeli opažati temnejše madeže, je dobra novica ta, da lahko njihov videz zmanjšate. Če temnih madežev nimate, pa lahko poskrbite za to, da se vam z leti niti ne bodo pojavili. 

Kaj sploh je hiperpigmentacija in zakaj nastane?

Hiperpigmentacija je kožno stanje, ki se pojavi, kadar koža proizvaja prekomerne količine melanina - pigmenta, ki koži daje barvo. Zajame lahko posamezna manjša področja (npr. na obrazu), lahko pa pokriva tudi večje predele kože. 

Razlogov za prekomerno nastajanje melanina je več, najpogostejši med njimi pa so hormonske spremembe (hiperpigmentacija je zato pogostejša pri ženskah med in po nosečnosti) ter kronično in prekomerno izpostavljanje soncu in UV žarkom. Če so se vam pigmentni madeži s starostjo začeli pojavljati na rokah in obrazu, gre verjetno za posledico neustrezne zaščite pred soncem. 

3 vrste hiperpigmentacije

Najpogostejši vzrok za nastanek hiperpigmentacije je izpostavljenost UV žarkom, zato so sončne pege vrsta hiperpigmentacije, ki je med ljudmi najbolj pogosta. Sončne pege nastanejo kot posledica dolgotrajne (običajno več desetletne) izpostavljenosti kože UV žarkom, pojavljajo pa se na mestih, ki so soncu najbolj izpostavljena - na našem obrazu in rokah. Hiperpigmentacijo boste na svoji koži v povprečju opazili po 40. letu, z leti pa se bo število sončnih peg še povečevalo. 

Drugi dve izjemno pogosti obliki hiperpigmentacije sta hiperpigmentacija zaradi vnetja, ki je običajno posledica aken, in melazma, ki je posledica spremenjenega hormonskega stanja. V 90 % primerov se pojavlja pri ženskah, in sicer na čelu, obrazu in trebuhu, običajno pa se pojavi med ali po nosečnosti. 

Hiperpigmentacija, sončne pege.
Najbolj pogosta oblika hiperpigmentacije so sončne pege in nastanejo kot posledica dolgotrajne izpostavljenosti UV žarkom. vir: Shutterstock

Kako zmanjšati videz temnih madežev na koži?

Čeprav govorimo o povsem nenevarnih spremembah na koži, pa je hiperpigmentacija za marsikoga moteča iz estetskih razlogov. Če ste med njimi, vas bo razveselilo dejstvo, da lahko s pomočjo različnih izdelkov posvetlite temne madeže in zagotovite enoten ten kože. 

Če na svoji koži že opažate spremembe, si lahko delno pomagate sami.

Zaviralci nastanka hiperpigmentnih madežev

Med učinkovine, ki ublažujejo pigmentne madeže na koži spadajo hidrokinon, glikolna kislina, C vitamin, azelainska kislina, retinoidi. Če za zmanjševanje poškodb, povzročenih z UV žarki, uporabljate retinoide,  se morate popolnoma izogniti izpostavljenosti soncu. Retinoidi namreč delujejo fotosenzibilzirajoče, saj kožo naredijo še bolj občutljivi na sonce, kar imenujemo foto toksični učinek.

Luščilci (eksfoliatorji) mrtvih površinskih celic

Kot pove že ime samo, je naloga luščilcev odstranjevanje mrtvih kožnih celic, ki tvorijo najbolj vrhnjo plast kože. Luščilci, med katere spadata recimo AHA in BHA kislina ter derivati vitamina A (retnoidi), torej poskrbijo, da se barva naše kože čim bolj izenači. 

Izdelki za zaščito pred soncem

Izdelke z zaščitnim faktorjem (SPF) je v obdobju večje in kronične izpostavljenosti soncu dobro nanašati večkrat na dan. Če uporabljate tudi učinkovine za zmanjševanje poškodb, 


Hiperpigmentacijo lahko preprečite.
Izdelke z zaščitnim faktorjem (SPF) je dobro nanašati večkrat na dan. vir: Shutterstock

Preprečevanje je boljše od zdravljenja

Medtem ko na hiperpigmentacijo, ki je posledica hormonskega neravnovesja ne moremo vplivati, je pri hiperpigmentaciji zaradi kronične in prekomerne izpostavljenosti UV žarkom vse v naših rokah. Če boste upoštevali spodnje nasvete, lahko pomagate preprečiti (nove) hiperpigmentne madeže. 

5 nasvetov za preprečevanje hiperpigmentacije

  • Predvsem v toplejših mesecih se izogibajte UV žarkom in zmanjšajte količino nepotrebnega sončenja.
  • Uporabljajte pokrivala,. 
  • Uporabljajte izdelke z visokim zaščitnim faktorjem in zaščito obnavljajte večkrat na dan. 
  • V nego kože vključite antioksidante v obliki serumov. Med antioksidante sodijo vitamini A, C, E, B3, B5 pa tudi Omega 3 maščobne kisline, cink, selen in še kaj. Poleg nanosa na kožo jih lahko v svojo rutino za nego kože vključimo tudi v obliki prehranskih dodatkov.
  • Kot podlago za ličila uporabljajte specializirane BB kreme z zaščitnim faktorjem, s katerimi prekrijete že nastale hiperpigmentacije in preprečite tudi poslabšanje oz. nastanek novih. 

Z medicinskimi postopki je možno hiperpigmentacijo popolnoma odstraniti

V določenih primerih lahko hiperpigmentacijo tudi popolnoma odstranimo. Za to je običajno potrebnih več zaporednih tretmajev v enakomernih časovnih razmikih in predvsem dobro sodelovanje med dermatologom in pacientom. Medicinski postopek je namreč treba dopolniti tudi z ustrezno nego doma. 

Dermatolog, hiperpigmentacija.
Ustrezna nega kože je izrednega pomena. vir: Shutterstock

Najboljše obdobje za odstranjevanje hiperpigmentacij je jesensko-zimski čas. Medicinski postopki, ki jih dermatologi rutinsko uporabljajo za odstranitev pigmentnih madežev pa so terapija z laserji, z IPL, radiofrekvenca, kemični pilingi s TCA (trikloroocetno kislino) in mikrodermabrazija. 

Če niste prepričani, kako se lotiti zdravljenja hiperpigmentacije, se obrnite na dermatologa, ki vam bo svetoval, kateri način je najustreznejši za vašo kožo. 

Piše

Ana Šujica, študentka medicina

prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., spec. Dermatovenerolog,

Dermatologija Bartenjev

Nazaj na Nasveti