Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Dobra knjiga krepi domišljijo in besedni zaklad

Varuh zdravja, Vzajemna Varuh zdravja, Vzajemna

Dobra knjiga, ki jo z veseljem vzamemo v roke in nas posrka vase, je več kot le prijeten način preživljanja prostega časa. Znanstveno je dokazano, da branje spodbuja delovanje možganov ter lahko celo upočasni (ali morda celo prepreči) razvoj Alzheimerjeve bolezni in demence 1. A to je le ena od koristi branja. Preberite celoten prispevek in 1 odkrijte, zakaj je branje knjig – še posebej v času, ko smo obkroženi z dražljaji elektronskih naprav – tako pomembno.

Dobra Knjiga Branje

Branje tako ni le pasivno konzumiranje, temveč aktivira človeške možgane ter spodbuja in krepi domišljijo. Prav zato je branje tako pomembno za otroke in mladostnike. S tem ko v svojih mislih upodabljajo like, oblikujejo okolje, v katerem se odvija dogajanje,ter povezujejo drobce informacij, razvijajo svojo sposobnost ustvarjalnega razmišljanja in predstavljanja stvari na podlagi besednega opisa. Poleg tega dobra knjiga pomaga krepiti otrokove socialne spretnosti, kot je sposobnost vživljanja v občutke drugih ljudi.

Branje izboljšuje spomin

Ko beremo knjigo, si moramo zapomniti različne like, njihove osebnostne lastnosti in pretekle dogodke, pa tudi različna dogajanja, ki se odvijajo vzporedno in se prepletajo z glavno zgodbo. To v primerjavi s filmom ali nanizanko pomeni, da si morajo naši možgani zapomniti mnogo več informacij. Kar je izvrstno, saj pomnjenje plete nove povezave v možganih in krepi obstoječe. Morda se sliši zapleteno, a rezultat je boljši spomin.

To pa še ni vse. Dobra knjiga, ki spodbuja pomnjenje, hkrati tudi povečuje sposobnost učenja in razumevanja zapletenejših stvari. Še en razlog, zakaj je branje tako priporočljivo – ne samo za otroke in mladostnike, temveč tudi v ostalih življenjskih obdobjih, ko želimo ostati v miselni formi. Z možgani je namreč podobno kot s telesno kondicijo. Redna aktivnost je edini način, da jo ohranimo.

Osredotočenost in koncentracija

Splet in aplikacije na mobilnih napravah neprestano postavljajo na preizkušnjo našo sposobnost osredotočanja in koncentracije. In ne samo to. Pozornost in čas uporabnikov postajata glavni valuti na trgu digitalnih vsebin in storitev, ponudniki pa za njuno pridobivanje uporabljajo prijeme, znane iz industrije igralništva.

Z izkoriščanjem psiholoških mehanizmov nagrajevanja ter navidezno spontanih dražljajev ponudniki aplikacij in storitev sicer res pridobijo pozornost uporabnikov, a žal ne brez posledic. Število dražljajev, ki smo jim izpostavljeni, še nikoli ni bilo tako visoko, sposobnost osredotočanja in koncentracije pa še nikoli tako nizka. Stanje je alarmantno, še zlasti med mladimi, opozarjajo mnogi strokovnjaki.

Dobra knjiga pomaga do lažjega osredotočanja in boljše koncentracije

Ko beremo knjigo, je naša pozornost osredotočena na zgodbo. Dobra knjiga povzroči, da odmislimo svet okrog sebe – vključno z elektronskimi napravami – ter se potopimo v svet literarnih likov, okolja, dogajanja, interpretacije.

Ljudem, ki imajo težave z osredotočanjem in koncentracijo zato strokovnjaki še posebej priporočajo branje knjig. In ne samo njim. Poskusite vsako jutro pred službo 15 do 20 minut nameniti branju (namesto brskanju po telefonu) in presenečeni boste, kako se bo povečala vaša sposobnost osredotočanja na delo.

Večji besedni zaklad in boljše sposobnosti izražanja

Branje literarnih del, pa tudi poljudno-strokovne in strokovne literature, širi besedni zaklad in izboljšuje sposobnosti pisnega izražanja. Bržkone ste že opazili, kako so nekateri ljudje mojstri pisane besede, drugi pa imajo težave že z osnovnim pisnim izražanjem svojih misli.

Nekaj je seveda tudi stvar talenta, toda še večjo vlogo ima branje. Ljudje, ki so že v otroštvu veliko brali, imajo dokazano bogatejši besedni zaklad ter se znajo bolje pisno izražati. A tudi v kasnejših letih še ni vse izgubljeno. Z branjem nenehno usvajamo nove besede in sloge, enako kot likovni umetniki pridobivajo navdih za nove stvaritve z nenehnim opazovanjem drugih umetniških del in sveta okrog sebe.

Dobra knjiga je brezplačen učitelj

Več kot beremo, več vemo. In več kot vemo, več lahko v življenju dosežemo. Že res, da je v današnjem času večina znanja dosegljivega prek spleta in videoposnetkov, toda knjiga, ki jo primemo v roke, je tudi v digitalni dobi še vedno najboljši učitelj.

Branje knjige v fizični obliki nas prisili, da se osredotočimo na vsebino in izognemo drugim dražljajem, ki tekmujejo za našo pozornost. Na računalniku ali mobilni napravi (tudi elektronskem bralniku knjig) imamo vedno na dosegu prstov še druge vsebine, medtem ko natisnjena knjiga, tudi s svojo pojavno obliko, sporoča, naj odmislimo vse ostalo in se popolnoma posvetimo njej.

“V knjigah ni migetajočih oglasov in nekoga, ki bi nam želel zraven prodati še kaj drugega.”

Z branjem natisnjene knjige pridobimo več

Doživetje leposlovja in znanstvenih del v natisnjeni obliki skupaj z vonjem in šelestenjem papirja tvori drugačne občutke in asociacije, zaradi katerih si – znanstveno dokazano – zapomnimo več in bolje, kot če bi enako vsebino brali na zaslonu 2. Prisili nas, da se umirimo, upočasnimo in potopimo v svet razmišljanja.

Ob vsem skupaj pa je znanje v knjigah (če si jih izposodimo v knjižnici) brezplačno. Brez migetajočih oglasov in nekoga, ki bi nam zraven želel prodati še nekaj drugega.

Z branjem se umirimo in zmanjšamo stres

Knjiga, skodelica toplega čaja ali kakava in mehka odeja. Marsikdo je v današnjem času, ko se s telefonom v roki odpravimo v posteljo, že pozabil na prijetne občutke ob dobri knjigi, ko vse skrbi odplavajo stran.

Študija Univerze iz Sussexa 3 je pokazala, da lahko branje zmanjša stres za kar 68 odstotkov, pri čemer sploh ni pomembno, kaj beremo – če je le čtivo takšno, da se popolnoma prepustimo vsebini in odmislimo skrbi vsakdana.

Dobra knjiga pomaga zaspati

Branje pred spanjem pomaga, da se sprostimo in umirimo. Toda to velja le za natisnjene knjige, modrikasta svetloba zaslonov namreč zavira tvorjenje melatonina, spalnega hormona, ki uravnava budnost oziroma vpliva na to, da postanemo zaspani.

Za spanje je še zlasti koristno, če imamo večerno rutino, ki nas vsak večer pripravi na to, da prihaja čas za počitek. Dobra knjiga, ki jo pred spanjem z veseljem odpremo in preberemo poglavje ali dva, je izvrstna in učinkovita večerna rutina, ki bo poskrbela, da bomo lažje zaspali in imeli kakovosten spanec, ki nas bo napolnil z energijo za naslednji dan.

Vir:

  • 1 https://abcnews.go.com/Health/story?id=117588&page=1#.UZZr0Cv703Y
  • 2 https://www.wired.com/2014/05/reading-on-screen-versus-paper/
  • 3 https://www.kumon.co.uk/blog/reading-reduces-stress-levels/
Nazaj na Nasveti