Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Ali je melazma ozdravljiva?

Uredništvo portala Varuj zdravje Uredništvo portala Varuj zdravje

Melazma je ena od vrst hiperpigmentacije, ki se lahko pojavi na različnih delih telesa, njen nastanek pa je odvisen od različnih dejavnikov. Kljub temu, da zdravju ni nevarna, lahko ta estetska nadloga močno vpliva na kakovost posameznikovega življenja. V nadaljevanju si preberite, zakaj nastane in kako si lahko pomagate.

Istock 1393537302
Melazma je vrsta hiperpigmentacije, ki se pojavi v obliki temnih madežev na različnih delih telesa. Preverite, zakaj nastane in kako si pomagati.

Kaj je melazma?

Melazma je vrsta hiperpigmentacije, kožnega stanja, ki ga lahko prepoznate po temnih, neenakomerno obarvanih madežih različnih velikosti na obrazu in na drugih delih telesa. Vzrok za njen nastanek še ni popolnoma znan, lahko pa nastane zaradi različnih dejavnikov. Raziskave so pokazale, da poleg samega tena kože na njen nastanek vplivajo tudi starost, spol, izpostavljanje soncu, uporaba neustreznih kozmetičnih pripravkov, jemanje kontracepcijskih tablet, hormonske spremembe in nosečnost[1].

Ta kronično ponavljajoča se kožna bolezen najpogosteje prizadene ženske v rodni dobi, in sicer kot posledica hormonskega neravnovesja. Do slednjega lahko pride zaradi jemanja kontracepcijskih tablet, pri prehodu v menopavzo ali med nosečnostjo. Ker se pogosto pojavi pri nosečnicah, na predelu nosu, ličnic in čeljusti, ji pravijo tudi »nosečniška maska«. Na srečo gre zgolj za estetsko nadlogo in ne vpliva na zdravje matere in otroka, po porodu pa pogosto izzveni sama od sebe.

Zakaj pride do hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacija se pojavi, kadar koža proizvaja prekomerne količine melanina – pigmenta, ki koži daje barvo. Razlogov za prekomerno nastajanje melanina je več, najpogostejši med njimi pa so hormonske spremembe ter prekomerno izpostavljanje soncu in UV žarkom. Čeprav so te spremembe na koži povsem nenevarne, pa je hiperpigmentacija za marsikoga moteča iz estetskih razlogov.

Katere vrste hiperpigmentacije poznamo?

Ker poznamo različne vrste hiperpigmentacije, vsaka temnejša lisa na koži še ne nakazuje na melazmo. V nadaljevanju poglejte, katere vrste pigmentnih madežev obstajajo.

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Kot že ime samo pove, se postinflamatorna hiperpigmentacija pojavi kot posledica poškodb oziroma vnetja kože. Pogosto nastane tudi zaradi nepravilnega zdravljenja aken. Na mestu, kjer se rane zacelijo, se pojavijo temni madeži različnih velikosti. Sama po sebi sicer ni nevarna, vendar se je v primeru, da ste zaradi pigmentnih madežev negotovi ali v skrbeh, o njih priporočljivo posvetovati z dermatologom.

Starostne pege

Starostne pege zaradi pogoste izpostavljenosti soncu imenujemo tudi sončne pege. Največkrat se namreč pojavijo na delih telesa, ki so redno izpostavljeni UV-žarkom, predvsem na obrazu, vratu, dekolteju in po rokah, pogosto pa nastanejo zaradi neustrezne zaščite pred soncem. Tudi starostne pege so praviloma nenevarne, če pa ste v dvomih, naj vam obisk dermatologa ne bo odveč.

Melazma

V nasprotju s sončnimi pegami, ki nastanejo na manjši površini kože, pa gre pri melazmi za obarvanje večjih površin kože po telesu. Kot že omenjeno, najpogosteje nastane zaradi kombinacije različnih zgoraj omenjenih dejavnikov. Delimo jo na več vrst:

  • Epidermalna melazma se izraža z rjavimi madeži z ostrim robom.
  • Dermalno melazmo lahko prepoznate po svetlo rjavih ali modrikastih madežih z manj jasno obrobo.
  • Mešana melazma je kombinacija prvih dveh vrst in hkrati najpogostejša vrsta melazme, zanjo pa so značilni rjavo-modrikasti madeži.
Istock 1367951070

Ali je melazmo mogoče ozdraviti?

Ker je melazma – znana tudi izrazom kloazma – kronična bolezen, je ni mogoče v celoti ozdraviti. Je pa madeže mogoče posvetliti oziroma zmanjšati. Preden se odločite za nakup temu namenjenih kozmetičnih pripravkov, se prepričajte, ali spremembe na vaši koži zares odražajo melazmo. Z nepravilno nego kože si namreč lahko naredite več škode kot koristi.

Najbolj natančno diagnozo vam lahko postavi dermatolog, ki vam določi tudi vrsto melazme in na podlagi tega določi načrt zdravljenja. Po predpisani diagnozi in oceni stanja vam lahko predpiše tudi terapijo in nato redno spremlja postopek vašega zdravljenja. To poteka na različne načine, najpogosteje s pomočjo krem, mazil in dermatološkimi pilingi, pa tudi s tabletami in injekcijami. Dermatologi si pri zdravljenju pomagajo tudi s posebnimi laserji.

Veliko lahko naredite že s preventivo

Kljub temu, da melazma ni ozdravljiva, pa je njen nastanek mogoče preprečiti oziroma se izogniti dodatnim poslabšanjem. Vsem dejavnikom, ki vplivajo na njen nastanek, se žal ne morete izogniti, lahko pa že veliko naredite z ustrezno zaščito med gibanjem na prostem. Ker se z izpostavljanjem soncu tveganje za nastanek melazme močno poveča, je pomembno, da kožo ustrezno zaščitite – tudi ob oblačnemu vremenu. Če je le mogoče, se med 11. in 16. uro raje zadržujte v senci. Sicer pa kožo vedno dobro zaščitite s primernimi oblačili, pokrivalom in sončnimi očali z UV zaščito.

Ne pozabite na izdelke za zaščito pred soncem, ki jih na kožo nanesete vsaj 15 minut pred izpostavljanjem soncu, da se lahko vzpostavi primerna zaščita. Imejte v mislih tudi, da je zaščito treba obnavljati vsaki dve uri ali pogosteje. Odsvetuje se tudi obiskovanje solarija.

Vaša koža si zasluži najboljše

Koža je naš največji organ, ki nas varuje pred zunanjostjo in telesu pomaga izločati toksine, zato je prav, da ji posvetimo dovolj pozornosti. Preverite, kako lahko kakovostno poskrbite za zdravje svoje kože, in si oglejte nekaj nasvetov Varuha zdravja, Vzajemne.

[1] https://www.scielo.br/j/abd/a/WPYDvDFnT6JrMDr9ZgtGkxJ/?format=html&lang=en

Nazaj na Nasveti