Moj otrok ima povišan holesterol – kaj naj naredim

Irena Kumelj, dr. med., spec. pediatrije Irena Kumelj, dr. med., spec. pediatrije

Povišan holesterol pri otroku bo staršem zagotovo povzročil marsikatero skrb – a tudi, če ste kot starši zaskrbljeni, je pomembno, da svoje skrbi ne prenesete na otroka. Za vas smo pripravili nekaj napotkov, kako otroka usmeriti v bolj zdravo prihodnost, ne da to s seboj prinese nepotreben stres.  

otroci, holesterol, povišan holesterol
Če ima otrok povišan holesterol, mu določene hrane ne prepovejte, ampak jo omejite in nadomestite (vir: Shutterstock)

Povišan holesterol običajno zaznamo na sistematskih pregledih  

Merjenje holesterola pri otrocih se opravlja že na rednem sistematskem pregledu petletnikov, saj je dejstvo, da imajo lahko povišan holesterol že zelo majhni otroci. Vzrok za povišan holesterol je lahko prirojena motnja encima, ki sodeluje v metabolizmu maščob, ali uživanje nezdrave prehrane, ki vsebuje veliko sladkorja, nasičenih OH-maščob in premalo gibanja.  

Če vrednosti holesterola pri otrocih presegajo 5 mmol/L, govorimo o povišanem holesterolu. Povišan holesterol do 6 mmol/L pri otroku najprej poskušamo uravnavati z zdravo prehrano. To pomeni pregled prehranjevalnih navad družine, predpis smernic in spreminjanje prehrane. V primerih, ko je vrednost holesterola nad 6 mmol/L, je otrok napoten na zdravljenje k specialistu endokrinologu

Povišan holesterol je lahko tudi posledica dedne bolezni – družinske hiperholesterolemije 

V Sloveniji imamo v sklopu rednega sistematskega pregleda petletnikov populacijsko presejanje za hiperholesterolemijo. »V redkih primerih je namreč povišana vrednost holesterola posledica družinske hiperholesterolemije, ki je dedna bolezen. Bolniki imajo veliko večjo verjetnost za razvoj bolezni srca in ožilja, vendar se s pravočasnim in pravilnim zdravljenjem tveganje bistveno zmanjša,« razloži dr. Kumeljeva. Čeprav je bolezen nevarna, lahko bolniki, ki dobro skrbijo za svoje zdravje, živijo dolgo in zdravo življenje. Zato je res pomembno, da otroke navadimo na zdrav način prehranjevanja in zadostno gibanje, saj bodo to lažje vzdrževali celo življenje.

otroci, holesterol, prehrana
Če le lahko, hrano pripravljajte doma (vir: Shutterstock)

Prehranjevalne navade spremenite na zanimiv način 

Ob spreminjanju prehrane je pomembno, da se starši pogovarjate z otrokom in mu pojasnite spremembe. Na njemu razumljiv način mu razložite, zakaj je prišlo do sprememb, in vedno komunicirajte jasno. Otroci se včasih težje privadijo na spremembe, zato bodite pozorni, da jih uvajate postopoma. Pomembno je, da otrok ne čuti prisile, ampak mu spremembe prehranjevanja prikažete na zanimiv način. Ne prepovejte določene hrane, temveč jo omejite oziroma nadomestite. Hrano kar se da pogosto pripravite doma, tudi če gre za pozno kosilo. Če je otrok pojedel preveč sladkarij, te najprej zmanjšajte in jih vključite na konec obroka kot posladek. Pazite, da hrana ne postane sredstvo za podkupovanje in kaznovanje otroka.  

Poiščite zdrave nadomestke 

V prehrano vnesite čim več polnovrednih žit, stročnic, svežega sadja in zelenjave. Pozorni bodite na živalske beljakovine, zmernost velja pri mleku in mlečnih izdelkih, jajcih ter mesu in mesnih izdelkih. Izberite manj mastne in čim manj predelane različice živil. Izogibajte se predelanemu sladkorju, slanim in mastnim prigrizkom, hitri hrani in sladkim pijačam. Strogo prepovedovanje določene hrane bo povzročilo le to, da si je bo otrok še bolj želel. Poskusite najti zdrave nadomestke, ki bodo otroku všeč in bodo bolj koristni za njegovo zdravje. Otroka motivirajte h gibanju, rekreacija naj bo primerna za njegovo starost in zabavna. Redna vadba namreč pomaga pri uravnavanju holesterola, poleg tega je dopolnilo zdravi prehrani. Otrok naj bo čim več v naravi in na svežem zraku. Poskrbite, da dovolj spi in ima hobije, ki ga veselijo. Zdrav način življenja je lahko vrednota, ki bo neprecenljiva popotnica za otrokovo prihodnost. 

gibanje, otroci, holesterol
Gibanje ima pomembno vlogo pri zniževanju holesterola, zato poiščite obliko gibanja, ki bo otroku zabavna (vir: Shutterstock)

Stres je pri otrocih manj verjeten vzrok za povišan holesterol 

Na raven holesterola v krvi ima resen vpliv tudi stres – predvsem pri ljudeh, ki so pod pritiskom več časa – ni pa nujno, da so učinki na telo vidni takoj. Včasih lahko minejo leta, preden se pokažejo posledice stresa na raven holesterola. Pomemben je tudi naš odziv na stres. Posamezniki, ki ga uravnavajo na nezdrav način imajo več možnosti za pojav neželenih zdravstvenih posledic. Tudi pri otrocih bi na povišano raven holesterola lahko vplival stres, vendar telo najbolj izčrpa dolgotrajen oziroma kronični stres. 

Povišan holesterol je dejavnik tveganja za razvoj ateroskleroze 

Povišan holesterol v krvi je eden glavnih dejavnikov tveganja za razvoj ateroskleroze. Razvoj se lahko začne v zgodnjem otroštvu, izrazi pa se šele leta ali desetletja kasneje v obliki bolezni srca in ožilja. Zato je zelo pomembno, da otroke že od začetka vzgajamo v zdravem duhu – navadimo ga na zdravo prehrano in redno gibanje. To pa se začne pri nas starših. Če bomo otroku dali dober zgled pri skrbi zase, bo to prevzel kot način življenja.  

Irena Kumelj, dr. med., specialistka pediatrije, Medicinski center Barsos

Nazaj na Nasveti