Kako in katero plovilo najeti, da bodo počitnice brezskrbne?

Kako in katero plovilo najeti, da bodo počitnice brezskrbne?

Najlepši zalivi, skriti kotički, stari obmorski kraji in domače gostilne, konobe, so velikokrat dostopni le z morja, s plovilom. A zato, da bi kanček vsega tega doživeli, se ni potrebno podati v njegov nakup. Lahko ga najamemo.

Ob razmišljanju, da bi letošnji dopust preživeli na ta način, se morda srečate s kar nekaj vprašanji. Kako bi plovilo najeli, kako izbrali najprimernejše? Na kaj vse je treba biti pri tem pozoren? Če ste še brez jadralskih izkušenj, vam bodo zato, da bosta najem plovila in vaš dopust brezskrben, zagotovo v pomoč pripravljeni nasveti.

Resizedimage542361 Thesailmaster 9 20151102122528

Torej, katero plovilo najeti, kako se odločiti, da bi izbrali pravo zase in v popolnosti uresničili svoja jadralska pričakovanja?
Obstaja več vrst, znamk in modelov plovil. S pravo izbiro je mogoče zadostiti prav vsakršnim željam. Da pa bi se lahko odločili prav, si moramo najprej odgovoriti na nekaj vprašanj in si hkrati določiti prioritete pri najemu.

Kolikšna bo naša posadka?
Od njenega števila je namreč odvisna velikost plovila. Najpogosteje se najema 2, 3, 4 ali 5 kabinske jadrnice. Kabina praviloma služi dvema članoma posadke, eno ali dve dodatni ležišči pa je moč urediti tudi v salonu.

Resizedimage600281 News3892a

Se na plovbo odpravljamo z družbo prijateljev, sodelavcev ali z družino, otroci?
Zagotovo je pri plovbi z družino, še posebej če so z nami otroci, v prvi vrsti potrebno poskrbeti za večje udobje in varnost. V tem primeru ne gre najeti regatne jadrnice, pač pa udobni ''cruiser''. Morda je ta plovno malce počasnejši, vendar nudi veliko prostora in udobja. Za zaščito pred soncem ne sme izostati bimini (senčna tenda), za preprečitev padca najmlajših s krova pa tudi varnostna mreža.
S prijatelji ali sodelavci smo lahko drznejši in izberemo kakšno zahtevnejše plovilo, hitro, z odličnimi jadralnimi sposobnostmi, ali pa se odločimo za prostornost in udobje kabin, ker si želimo lagodnejšega jadranja. V tem primeru ne moremo zgrešiti z najemom že omenjenega ''cruiserja''.

Thesailmaster17 1 20161108213317

Kako dobri jadralci smo? Nas skrbi varnost plovbe in potrebujemo izkušenega skiperja?
V primeru, da se na jadranje podajamo prvič in v posadki nimamo izkušenega jadralca, je bolje, da upravljanje jadrnice prepustimo najetemu skiperju in se razbremenimo vsakršne skrbi.

Koliko nas pri izbiri omejujejo sredstva, ki jih imamo na voljo?
Običajno so predvsem zgodnji najemi plovil (že v zimskih mesecih) tisti, ki ob njihovi hkratni široki ponudbi omogočajo nizke cene najemov, si je pa te z izbiro katere izmed last-minute ponudb mogoče zagotoviti tudi preko celega leta.

Kje je najbolje rezervirati plovilo? Bodo znali pri izbiri svetovati? Bo cena ugodna?
Za tiste, ki z najemom jadrnic nimate izkušenj, odločitev verjetno ni povsem enostavna. Še več, ni vsaka poceni ponudba tudi resnično ugodna ponudba. Včasih le malenkostno višja cena v resnici pomeni za razred več udobja in povsem neprimerljivo počitniško izkušnjo. Včasih že majhna sprememba datuma pomeni bistveno širšo ali ugodnejšo izbiro. Možnosti je ogromno, treba je le izbrati pravo.

Da bo vaš izbor plovil lažji, da bodo vaši načrti uresničeni in počitnice brezskrbne, sporočite svoja pričakovanja in želje renomiranemu podjetju za oddajo plovil ter si tako zagotovite najugodnejše možnosti za rezervacijo vaše barke!

Vir: thesailmaster.si

 

Nazaj na Nasveti