Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Vse, kar vas je zanimalo o bolečini

V naslednjih odstavkih smo za vas pripravili enostaven pregled pogostih bolečin v štirih predelih telesa v križu, kolenu, vratu in kolku. 

Zakaj se tovrstne bolečine sploh pojavijo, ali predstavljajo razlog za skrb in kako si lahko uspešno pomagamo kar sami? 

Kdaj je potreben obisk zdravnika in kako lahko preko spleta vse dni v letu, 24 ur na dan dostopamo do zdravniškega mnenja?

Vse odgovore na zgornja vprašanja najdete v naslednjih odstavkih. 

Bolecine v hrbtu

Bolečine v križu

Pozna jih izjemno širok spekter ljudi od mladih do starejših, od aktivnih športnikov do tistih, ki veliko časa preživijo pred računalnikom.

Bolečine v križu se lahko pojavijo zaradi številnih različnih razlogov in so v zadnjih desetletjih zaradi sodobnega načina življenja vse bolj pogoste. 

Največkrat se razlog za njihov nastanek skriva v nepravilnem delovanju enega ali več predelov križa: 

 • ligamentov,
 • mišic,
 • živčevja,
 • vretenc.

Bolečine se lahko pojavijo tudi zaradi zdravstvenih težav v notranjih organih, ki se nahajajo blizu predela križa, npr. ledvic.  

V večini primerov bolečine uspešno blažijo kar protibolečinske tablete. V primeru trajnih in intenzivnih bolečin v križu pa je morda čas za obisk zdravnika. Še pred tem se lahko preko zasebnega kanala Dr. Posvet o razlogih za vaše bolečine posvetujete z zdravnikom vse dni v letu, 24 ur na dan. 

Kako pa se lahko z bolečinami v križu učinkovito spopadamo doma

Najprej naj izpostavimo gibanje in pravilno telesno držo. Izjemno priporočljivo je, da v primeru pogostih bolečin v križu z redno vadbo krepimo trebušne mišice. Pomaga lahko tudi izboljšana fleksibilnost v predelu hrbta in pazljivost pri dvigovanju težkih predmetov. 

Neprijetnosti lahko uspešno blažijo mrzli ali vroči obkladki. Pri tem je pomembno, da mrzlih obkladkov nikoli ne nanesemo neposredno na golo kožo. Med kožo in mrzlo površino vedno položimo gazo ali tanko brisačo.

Nekaterim osebam pomagajo tudi topli obkladki, sploh v primerih, ko je hujše vnetje križa že popustilo, a so še vedno prisotne rahle bolečine. Za ublažitev bolečin si lahko privoščite tudi toplo solno kopel. Minerali, ki so prisotni v soli, lahko pomagajo ublažiti bolečine. 

Bolečine v kolenu

Težave zaradi bolečin v kolenu lahko pogosto odpravimo kar doma. Če bolečine postajajo kronične ali so zelo intenzivne, pa je vsekakor potreben obisk zdravnika.

Med tri najbolj pogoste razloge za pojav bolečin v kolenu spadajo:

 • staranje,
 • poškodbe,
 • preobremenitev.

Bolečine se lahko pojavijo kot posledica poškodbe ali pa tudi brez kakršnekoli očitne poškodbe. Bolečine lahko povzročijo tudi nepravilna telesna drža, nepravilno raztezanje in neudobna obutev (Vir: Web MD). 

Največkrat se lahko s kratkotrajnimi bolečinami uspešno spopademo kar sami brez obiska zdravnika. 

Vas zanima, kako? 

Kot prvi korak priporočamo počitek. Pomembno je, da ne stojimo dolgo na enem mestu ter čim manj hodimo ali tečemo. Kakršenkoli pritisk na koleno naj bo minimalen. 

Kot drugo nam lahko pomagajo mrzli obkladki, ki jih vsake 23 ure uporabimo za blažitev bolečin. 

Če se zgornja koraka izkažeta za neuspešna, pa lahko bolečine blažimo s protibolečinskimi tabletami. Vir: NHS

Seveda pa se razlog za bolečine lahko skriva tudi v resnejši poškodbi kolena, še posebej, če je bolečina dolgotrajna. 

Če vašo bolečino spremlja otekanje predela okrog kolena, intenzivna bolečina ob pritisku, vidne spremembe, povišana telesna temperatura ali če kolena ne morete povsem iztegniti, je priporočljivo, da nemudoma poiščete pomoč zdravnika. 

(Vir: Mayo Clinic)

Bolečine v vratu

Vrat sestavljajo vratna vretenca, ki segajo vse od lobanje do zgornjega predela trupa. V predelu vratu se tako nahajajo kosti, vezi in mišice, katerih naloga je, da glavi nudijo oporo in omogočajo gibanje. 

Če se v kateremkoli predelu pojavijo nepravilnosti, se te lahko izkažejo v obliki bolečin v vratu. 

Bolečine v vratu lahko pogosto pripišemo nepravilni drži in preobremenjenosti. Včasih so posledica poškodbe ali udarca.

V veliki večini primerov bolečina v vratu popusti v nekaj dneh in ne predstavlja razloga za skrb. V redkih primerih gre lahko za resnejše in kronične bolečine, ki zahtevajo obisk zdravnika in nadaljnjo profesionalno oskrbo. 

Vas zanima, kdaj je treba obiskati zdravnika?

 • Ko simptomi trajajo dlje kot 1 teden;
 • ko bolečine v vratu spremljajo tudi glavoboli in povišana telesna temperatura;
 • če se pojavi vrtoglavica;
 • če ste pred kratkim doživeli padec ali prometno nesrečo. 

Najpogostejše oblike zdravljenja so protibolečinske tablete, vroči ali hladni obkladki, fizioterapija in antibiotiki, če je prisotna infekcija.

Med alternativne načine zdravljenja bolečin v vratu štejemo masaže, akupunkturo, kiropraktiko in transkutano električno stimulacijo živcev. 

(Vir: Healthline)

Če se tudi sami soočate z bolečinami v vratu, si lahko pomagate na naslednje načine:

 • hladni obkladki,
 • protibolečinske tablete,
 • počitek, 
 • nežno raztezanje,
 • rahla masaža vratu.

Zaradi sedentarnega (sedečega) načina sodobnega življenja se je pomembno seznaniti tudi z zdravimi navadami, ki bolečine lahko preprečijo. To so:

 • spanje na hrbtu;
 • zaslon računalnika naj se nahaja v višini vaših oči (ne nižje ali višje);
 • če se pogosto pogovarjate po telefonu, bodite pozorni na položaj vratu če glavo med klicem pogosto premaknete vstran, se raje odločite za uporabo slušalk, ki ne bodo bremenile vratnih mišic;
 • redno raztezanje in krepitev mišic vratu;
 • enakomerna porazdelitev teže pri nošenju predmetov npr. uporaba nahrbtnika namesto torbice.

Bolečine v kolku

Dlje časa trajajoče bolečine v kolku najpogosteje odpravljamo s pomočjo operacije. Pri odraslih je razlog za operacijo največkrat osteoartroza (poznana tudi kot osteoartritis ali degenerativni artritis).

V primeru bolečin si lahko pomagate na naslednje načine:

 • izogibajte se aktivnostim, ki vaše bolečine poslabšajo, npr. teku;
 • izogibajte se nošenju čevljev z visokimi petami, namesto njih raje izberite udobno obutev z ravnim stopalom;
 • obiščite fizioterapevta, ki vam lahko svetuje, kako najbolje raztezati predel kolka in okrepiti mišice za boljšo podporo.

Ker je razlog za bolečine v kolku lahko resnejši, je izjemno pomembno, da si diagnoze ne postavljamo kar sami. 

Če gre za artritis, je bolečina največkrat najbolj intenzivna zjutraj in dopoldne ter lahko sega v predel dimelj ali vse do kolena. 

Niste prepričani, zakaj se pojavlja bolečina in želite hitro strokovno mnenje? 

Preko kanala Dr. Posvet lahko v zgolj nekaj minutah dostopate do zdravniškega mnenja. Kanal je vse do konca leta 2021 na voljo brezplačno. 

Nazaj na Nasveti