Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Vse, kar ste želeli vedeti o pomlajevanju z laserjem

Yana Targonskaya, dr. med., specialistka dermatologije Yana Targonskaya, dr. med., specialistka dermatologije

Pomlajevanje z laserjem je primerno za vse, ki se spopadate z gubami, neenakomerno pigmentacijo, drobnimi linijami, brazgotinami ali izgubo tonusa kože. 

2 Pomlajevanje Z Laserjem
Pri pomlajevanju z laserjem se uporablja laserska svetloba za spodbujanje obnove kože ali odstranjevanje številnih nepravilnosti na koži. (Vir: Shutterstock)

Kaj je pomlajevanje z laserjem?

Pomlajevanje z laserjem je postopek, pri katerem se uporablja laserska svetloba za spodbujanje obnove kože, odstranjevanje madežev, gubic, brazgotin ali drugih nepravilnosti na koži. Lasersko delovanje na področju omogoča neinvaziven način odstranjevanja spremenjene ali poškodovane povrhnjice in s tem pospešeno tvorbo kolagena ter naravno obnovo kože.

Za koga je postopek primeren?

Lasersko pomlajevanje je primerno za moške in ženske vseh starosti, ki si želijo izboljšati videz svoje kože. Ta postopek je idealen za osebe, ki se spopadajo z gubami, neenakomerno pigmentacijo, drobnimi linijami, brazgotinami ali izgubo tonusa kože. Pomlajevanje obraza z laserjem je primerno tudi za tiste, ki si želite preprečiti ali zmanjšati znake staranja. Najboljši kandidati so običajno tisti s svetlejšo kožo, saj se lahko intenzivnost laserja prilagodi.

2 Pomlajevanje Z Laserjem 1
Terapija z laserjem se lahko izvaja na različnih delih telesa. (Vir: Shutterstock)

Ali se postopek izvaja samo na obrazu?

Ne, postopek se lahko izvaja na različnih delih telesa, vključno z obrazom, vratom, dekoltejem, rokami, hrbtom in drugimi območji.

Kako dolgo traja postopek?

Trajanje postopka je odvisno od obsega in vrste terapije. Laserski tretma traja od nekaj minut do ene ure, odvisno od velikosti površine, ki jo tretiramo.

Ali je metoda varna?

Pomlajevanje z laserjem je varno, vendar obstaja tveganje za nekatere stranske učinke, kot so rdečina, oteklina in občutljivost kože. Postopek je minimalno boleč in ima dolgotrajen učinek ter je lahko zelo dobra alternativa kirurškim posegom. Značilnost laserskih posegov je tudi ta, da v tkivo ne vnašamo tujih substanc, kar je za mnoge ljudi bistvena prednost. Laserji so tudi izjemno natančna orodja, kar pomeni, da pri odpravljanju nepravilnosti ne poškodujemo tkiva, ki ga ne smemo poškodovati. Nekateri učinki so vidni takoj, izgradnja kolagena pa se nadaljuje vsaj še mesec dni po posegu.

Pomlajevanje zaupajte pravim strokovnjakom

Mladosten videz je dosegljiv na preprost in učinkovit način – s pomočjo laserja. Pomlajevanje z laserjem zaupajte izkušenim strokovnjakom.

Ali je pred postopkom potreben dermatološki pregled?

V nekaterih primerih je priporočljivo, da se pred postopkom opravi dermatološki pregled, še posebej, če imate posebne težave s kožo ali druge zdravstvene težave.

Ali je metoda boleča?

Postopek je lahko neprijeten in povzroči rahlo nelagodje, vendar se običajno uporabi lokalna anestezija ali hladilni sistem za zmanjšanje nelagodja.

3 Pomlajevanje Z Laserjem
Z laserjem lahko odpravite različne nepravilnosti na koži. (Vir: Shutterstock)

Kaj se zgodi z 'obdelano' kožo?

Po terapiji se lahko pojavi rdečina, oteklina in luskanje kože. To so običajni odzivi, ko se koža obnavlja. Z laserjem lahko odpravimo tudi pigmentne madeže, rdečino, žilice, vplivamo na hitrejšo obnovo zgornjih plasti kože ter bistveno stimuliramo povečano tvorbo kolagena v koži in podkožju. Vse to prispeva k dejanski pomladitvi kože in podkožnih struktur. Koža je po takšnem posegu videti mlajša.

Kako oskrbimo kožo takoj po terapiji?

Navadno se kožo po terapiji zaščiti z oblogo ali kremami, ki pomagajo pri zdravljenju in vlaženju. Strokovnjak vam bo dal natančna navodila za nego kože po postopku. Za izvajanje laserskih terapij na koži je najprimernejše zimsko in zgodnje pomladansko obdobje, saj se je treba vsaj 4–8 tednov po izvedenem postopku izogibati sončnim žarkom. S tem zmanjšamo predvsem možnost za nastanek neenakomerne pigmentacije kože.

Kako dolgo traja, da se povrhnjica povsem obnovi?

Danes je velika prednost, da se lahko takoj vrnemo k vsakodnevnim dejavnostim. S sodobnimi laserji priznanih znamk številni posegi, ki jih izvajamo, zahtevajo zelo kratek ali celo ničen čas okrevanja.

Ali je treba postopek ponoviti?

Število potrebnih sej je odvisno od posameznika in želenih rezultatov. Običajno se priporoča več terapij za trajnejši učinek.

4 Pomlajevanje Z Laserjem
Pomlajevanje z laserjem se pogosto kombinira z drugimi metodami. (Vir: Shutterstock)

Ali se lahko pomlajevanje z laserjem kombinira z drugimi metodami pomlajevanja?

Da, za celovit pristop k pomlajevanju se pomlajevanje z laserjem pogosto kombinira z drugimi metodami, kot so botulinum toksin, dermalni polnilci in terapije s krvno plazmo. Z botoksom in dermalnimi polnili na eni strani dosežemo pravilne oblike obraza in čvrstost globljih struktur, po drugi strani pa ne dosežemo povrhnjih struktur in kože na način, kot to lahko naredimo z laserjem.

Kako se naročim na terapijo?

Za naročanje na terapijo z laserjem se obrnite na Dermatološki oddelek Medicinskega centra Barsos, kjer se bomo pogovorili o vaših potrebah in ugotovili, katera vrsta terapije je najbolj primerna za vas. Termin lahko rezervirate prek naše spletne strani

Nazaj na Nasveti