Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Vas stres pahne v beg, boj ali zamrznitev?

Damijan Perne, dr. med., specialist psihiatrije Damijan Perne, dr. med., specialist psihiatrije

Stres je del našega vsakdana. Gre za odziv našega organizma na neko grožnjo, pri čemer se ljudje odzivamo na različne nazčine – z begom, bojem ali t. i. zamrznitvijo. O stresu in spopadanju z njim smo se pogovarjali z dr. Damijanom Pernetom, specialistom psihiatrije.

Stres ni samo negativen

Stres je pravzaprav neskladje med dojemanjem zahtev na eni strani ter dojemanjem naše sposobnosti, kako bomo kos tem zahtevam, na drugi strani. Če verjamemo v svoje sposobnosti, je stres za nas lahko pozitiven, saj lahko prispeva k večji osredotočenosti in v nas vliva pogum. Kadar je prepričanje o naših sposobnostih manjše ali kadar se znajdemo v situaciji, ki je za nas res ogrožujoča, pa govorimo o rušilnem vplivu stresa na naše delovanje.   

Dejstvo je, da je v sodobnem času veliko več stresnih obolenj, kot jih je bilo včasih. Zato je zelo pomembno, da se naučite obvladovati stres v vsakodnevnih življenjskih situacijah.

Ali imate s stresom povezane težave?

Nikar ne odlašajte in hitro obiščite zdravnika! Z zavarovanjem Zdravstvena polica do obiska specialista, ko ga potrebujete. Do specialistične obravnave že v nekaj dneh.

Nazaj na Nasveti