Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Top 5 družini prijaznih smučišč v razdalji do 150 km

Turistična agencija Kompas Turistična agencija Kompas

Ni naključje, da smo nekateri prav zaljubljeni v zimo. V tisto zgovorno tišino, ki obdaja padanje snežink, in tudi v razposajeni smeh na smučiščih ter apartmajskih hišah, ko si grejemo roke in telo. Čisti užitek! Da boste na smučarskih počitnicah ali enodnevnem smučarskem izletu uživali tako starši kot otroci, smo za vas pripravili seznam petih smučišč v bližnji okolici, kjer boste lahko ustvarili nepozabne smučarske spomine. 

Slovenija, družinsko smučišče
Vsa družini prijazna smučišča imajo smučarske šole za otroke (vir: Shutterstock).

Bogata ponudba družini prijaznih smučišč

Čas smučarskih počitnic v krogu družine je pravzaprav najlepši. Najmlajši lahko preživijo dan v vrtcu na snegu in odkrivajo zimske skrivnosti narave, začetniki spoznavajo nove smučarske zavoje, starši pa lahko v tem času sami uživajo v nabiranju smučarskih kilometrov. Popoldan je čas za preganjanje dolgčasa v ustvarjalnih delavnicah, če ostane še kaj volje in energije, pa se je zvečer fino podati na nočno sankanje ali pohod v naravi.

Najmlajši se bodo skozi igro postavili na smuči in naredili svoje prve zavoje. Za zabavne prve korake malčkov na snegu in za vse, ki si želijo ponovno vzbuditi veselje do smučanja, so organizirane smučarske šole, ki se jih lahko udeležijo v skupinskem tečaju ali pa individualno v dogovoru s smučarskim učiteljem. Vrhunsko usposobljeni učitelji bodo tako otroke kot odrasle ponovno z veseljem popeljali do novih smučarskih spoznanj na že tradicionalnih smučiščih.

snežne tube, družinsko smučišče
Marsikatero smučišče ima v ponudbi tudi vožnjo s snežnimi tubami (vir: Shutterstock).

Nekaj za otroke vseh starosti in smučarskega znanja

Glavne značilnosti družini prijaznih smučišč so v infrastrukturi, ki je namenjena različnim aktivnostim, in tudi v dodatni ponudbi. Pomembno je, da so smučarske proge in žičniške naprave prilagojene otrokom in starejšim ter da zagotavljajo otroške smučarske proge in manj zahtevne proge za začetnike, otroški transportni trak in/ali otroško vlečnico, šolo smučanja za otroke in odrasle, animacijo za otroke na snegu, izposojo smučarske opreme, urejene proge za sankanje, proge za tek na smučeh, igrala za otroke, organizirano varstvo otrok.

Smučarski centri razvijajo in so pri iskanju dodatne ponudbe zelo inovativni. Organizirani zimski pohodi, vodeni izleti s krplji, velneška ponudba (savne, masaže, bazeni), vrhunska gostinska ponudba za gurmanska doživetja je le krajši izbor, s katerim vabijo goste. Slovenija je dežela manjših smučarskih centrov, ki so prijazni družinam, saj skrbno pazijo, da je poudarek na ponudbi, ki nagovarja družine, tako tiste z zelo majhnimi otroki kot tiste z že bolj samostojnimi.

Top družini prijazna smučišča v Sloveniji

Krvavec – od smučanja, deskanja, sankanja do večerje v gondoli

Krvavec je smučarski center in družinsko smučišče v neposredni bližini Ljubljane. Je zelo priljubljen, saj ponuja zabavo na snegu za otroke, rekreativce in vrhunske smučarje. Na Krvavcu z veliko predanostjo posebej skrbijo za otroke, njihovo zabavo, varnost in aktivnosti.

Do pr(a)vih zavojev vas popeljejo strokovno usposobljeni učitelji smučanja in deskanja na snegu v okviru Šole snežnih športov Krvavec. Šolo izvajajo na posodobljenem otroškem poligonu za učenje. Ta vsebuje ograjen in opremljen snežni vrtec ter učne poligone na Gospinci in Kriški planini ter najdaljši otroški transportni trak v Sloveniji, dolg 80 m. Otrokom res ni dolgčas, saj so na voljo tudi snežne tube, otroški vrtiljak in številna druga igrala.

Krvavec, družinsko smučišče
Na Krvavcu imajo za otroke najdaljši transportni trak v Sloveniji (vir: Shutterstock).

Urejeno sankališče na Kriški planini ponuja doživetje za vso družino, nočno smučanje je vedno poseben dogodek, tudi za otroke, ki so že vešči uporabe žičniških naprav in se jim zdi še posebej odlično, da lahko smučajo pod reflektorji. Servis in izposoja smučarske opreme sta del standardne ponudbe.

Na Krvavcu je dobro poskrbljeno tudi za ljubitelje vrhunske kulinarike. V sodelovanju s priznanimi vrhunskimi kulinaričnimi mojstri organizirajo večerjo v gondoli (večerja na zajli) in »ratrak zajtrk«. Za popolno kulinarično doživetje je poskrbljeno.

Kranjska Gora – prav vse zimske aktivnosti na enem mestu

Kranjska Gora je priljubljen družinski smučarski center, kjer je na voljo 18 smučarskih prog različnih zahtevnosti. Odlični smučarski tereni in položna pobočja so raj za smučarje začetnike. Za otroke so na voljo smučišča Kekec, Mala in Velika Mojca, Rožle in Bedanec. Smučarske proge so sicer primerne za vse vrste smučarjev in deskarjev na snegu. V Kranjski Gori in v bližnji okolici je urejenih tudi 40 km prog za tek na smučeh. Servis in izposoja smučarske opreme sta sestavni del dodatne ponudbe.

Kranjska Gora, družinsko smučišče
V Kranjski Gori in okolici lahko uživate tudi v teku na smučeh, krplanju, ledenem plezanju, drsanju in še čem (vir: Shutterstock).

V Kranjski Gori so dobro organizirane šole smučanja. Snežni vrtec je izjemno priljubljen, saj lahko v času, ko se otroci varno igrajo, starši brezskrbno uživajo v prostranosti alpskega smučanja ali teka na smučeh. V Kranjski Gori nikoli ni dolgčas. Poleg drsanja na umetnem zunanjem drsališču »Borovška šajba« je zelo priljubljeno tudi sankanje, vse bolj »moderno« krplanje, za zahtevnejše pa tudi zimsko pohodništvo, ledno plezanje in curling. Čeprav je mrzlo, saj je sneg prekril in skril poti, toplo priporočamo sprehod po zimski čudežni deželi Triglavskega narodnega parka in okolice Kranjske Gore s krpljami.

Ob vznožju smučišča so številni hoteli in zasebne nastanitve. Veliko nastanitvenih objektov ima velneške centre, lokalne restavracije pa ponujajo razvajanje z vrhunsko kulinariko.

Mariborsko Pohorje – najboljša izbira za nočno smuko z najmlajšimi

Smučarski center v neposredni bližini Maribora. Smučišče na obronkih Pohorja ponuja 40 km urejenih smučarskih prog in prog za tek na smučeh. Za otroke so posebej prilagojene proge: Šolska proga, Mali X 1, Mali X 2 in nekatere lahke proge. Lahkih prog je približno 20 km. Za bolj zahtevne smučarje in deskarje je na voljo 10 km srednje težkih in 2 km zelo težkih prog. Posebej vznemirljivo se je zvečer podati po progi FIS, na kateri tekmujejo »lisičke«, in ob pogledu na milijon luči vijugati z vrha Pohorja v nočni Maribor. To je tudi eno najdaljših osvetljenih smučišč v Evropi.

Pohorje, družinsko smučišče
Na Pohorju boste pod seboj imeli ves Maribor (vir: Shutterstock).

Sicer pa se na Mariborskem Pohorju pohvalijo z orjaško gugalnico. Zimsko treking jahanje je posebnost v ponudbi, lahko se odločite tudi za nočno sankanje. Otroci se lahko na Pohorju naučijo tudi prvih smučarskih zavojev v smučarski šoli, na voljo pa sta tudi izposoja smučarske opreme in servis; tudi to je pomembno, da se boste počutili varno in brezskrbno.

Ob vznožju smučišč pa so različne možnosti nastanitve, kjer se po napornem smučanju lahko prepusti razvajanju v velneških centrih in vrhunski kulinariki.

Vogel – za otroke (in starše), ki se spogledujejo z adrenalinskim smučanjem in deskanjem

Visokogorsko smučišče Vogel je na nadmorski višini 1682 m v Triglavskem narodnem parku, nad Bohinjem. Smučišča se razprostirajo na 78 ha površin in obsegajo 22 km vrhunsko pripravljenih smučarskih prog: 9,5 km lahkih prog za otroke in smučarje začetnike ter 12,5 km težkih prog za rekreativne in vrhunske smučarje

vogel, družinsko smučišče
Sedežnica na Voglu vas bo ponesla skozi zimsko idilo (vir: Shutterstock).

Na Voglu se pohvalijo z najboljšim snežnim parkom v Sloveniji, ki nudi nepozabne užitke na več skakalnicah – kickerjih ter drugih elementih (raili in boksi) za ljubitelje adrenalinskih snežnih podvigov. Primeren je tako za začetnike (beginner – baby line) kot izkušene smučarske akrobate. Tam sta tudi dva tekoča trakova za najmlajše (60 m in 20 m) in vrtiljak, ki je primeren zlasti za otroke, ki so prvič na smučeh. Ko se naveličamo vijugati, se lahko odpravimo na progo za sankanje, kjer je mogoče sankanje z gumenjaki. Za »adrenalince« pa so na voljo zimsko jadralno padalstvo, snežni rafting in airboarding (spust z glavo naprej po strmini z napihljivo rebrasto blazino) ter turna smuka. Na Voglu boste smučali le po naravnem snegu, saj sistemov za zasneževanje še nimajo.

Na zgornji postaji nihalke na Voglu je smučarski servis, ki poskrbi za brezskrbno vijuganje. Glede na vaše želje in znanje si lahko izposodite vso opremo za užitke na snegu, tako za odrasle kot za otroke. Za najmlajše je mogoča tudi izposoja sani.

V restavraciji Viharnik nudijo odlično domačo hrano in vrhunske lokalne dobrote.

Top družini prijazno smučišče za mejo

Bad Kleinkirchheim (Avstrija) – prvi Alpski velnes na svetu

Bad Kleinkirchheim je idealno smučarsko središče za vse, ki se poleg aktivnega uživanja na snegu radi sprostijo. Je prvo središče v Avstriji, ki je prejelo certifikat Alpski velnes za svojo izjemno ponudbo. Tu je na voljo popolna kombinacija smučišč in term, povsod pa je velik poudarek na skrbi za dobro počutje in zabavo malčkov. 

Bad Kleinkirchheim, družinsko smučišče, terme St. Kathrein
Bad Kleinkirchheim je kot prvi prejel certifikat Alpski velnes (vir: Shutterstock).

Dobro poznano koroško smučišče ima odlične smučarske proge za vse okuse – od začetniških za najmlajše z vrtcem na snegu do najzahtevnejše proge za svetovni pokal, ki nosi ime po legendi Franzu Klammerju. Otroške proge, otroška vlečnica, otroški park, otroški tekoči trak, varstvo otrok, vse to je namenjeno samo najmlajšim. Poleg izjemne smuke so na voljo tudi sankališča, kegljanje na ledu, tek na smučeh, pohodi v pogorje Nockberg, sproščanje in sproščanje v termalnih kopališčih St. Kathrein in Römerbad z vrhunsko velneško oazo.

V središču delujejo smučarske šole, tako za odrasle kot otroke. Mogoče je najeti učitelja za učenje v skupini ali individualno. Čas, ko so otroci v varnem varstvu smučarskih učiteljev, se lahko tudi odrasli brezskrbno spočijejo. Terme Rӧmerbad in St. Kathrein poleg bazenov s termalno vodo nudijo obisk številnih savn in masažnih bazenov ter drugih sproščujočih terapij.

Kot vsi moderni smučarski centri ima tudi Bad Kleinkirchheim številne izposojevalnice smuči in servis opreme.

Tudi s temi smučišči ne boste zgrešili

Tudi druga smučišča v Sloveniji imajo ponudbo, prilagojeno družinam. Na Rogli bodo še posebej uživali adrenalinski navdušenci, ki jim je namenjen adrenalinski snežni park Fun park Rogla, v Cerknem družine, ki si poleg smučanja želijo sprostitve v termah ob prekrasnem razgledu na zasnežene vrhove, na Golteh pa lahko doživite tudi družinsko ledeno plezanje.

Če greste na daljše počitnice, je dobra izbira tudi nekoliko bolj oddaljeni italijanski Kronplatz, kjer je smučišče skoraj vedno obsijano s soncem, družine pa izjemno uživajo na snežnih tubah – na posamezni napihljivi zračnici je namreč prostora za vso družino.

Ne glede na to, za katero smučišče se boste odločili, poskrbite za varnost in prisluhnite željam vseh družinskih članov. Tako bo nepozabna zabava zagotovljena.


Turistična agencija Kompas

Nazaj na Nasveti