Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Rešitev za erektilno disfunkcijo je penilna proteza

dr. Miloš Petrović, urolog, genitalni kirurg in implantolog dr. Miloš Petrović, urolog, genitalni kirurg in implantolog

Zdravljenje trdovratne erektilne disfunkcije s penilno protezo je pomembna terapevtska možnost za moške, ki se niso odzvali na konvencionalne metode zdravljenja, kot so peroralna zdravila, injekcije ali vakuumske naprave za erekcijo. Vstavitev penilne proteze ponuja zanesljivo in učinkovito rešitev za obnovo erektilne funkcije.

1 Erektalna Disfunkcija
Erektilna disfunkcija prizadene veliko moških po vsem svetu. (Vir: Shutterstock)

Kaj je erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija (ED) je bolezen, ki prizadene veliko moških po vsem svetu. Etiologija je lahko zelo različna, kot na primer sladkorna bolezen ali diabetes, bolezni srca in ožilja, kirurško zdravljenje raka prostate ter psihološki dejavniki. Ko postane ED trdovratna, kar pomeni, da se ne izboljša z zdravljenjem prve izbire, lahko vstavitev penilne proteze ponudi zanesljivo in učinkovito rešitev za obnovo erektilne funkcije.

Penilna proteza omogoči erekcijo 

Penilna proteza, znana tudi kot penilni vsadek, je medicinski pripomoček, ki se kirurško vstavi v penis, da omogoči erekcijo. Obstajata dve glavni vrsti penilnih protez: upogibna (maleabilna) in hidravlična (napihljiva ali inflatabilna).

Upogibna penilna proteza je sestavljena iz dveh upogljivih palic, ki se namestita v erektilne komore penisa, kar omogoča bolniku, da ročno prilagodi položaj penisa za spolni odnos. Po drugi strani pa hidravlična penilna proteza vključuje vstavitev erektilnih cilindrov (erektilni telesi) v penis, tekočinskega zbiralnika (rezervoar) v trebušno votlino in črpalke v mošnjo, kar bolniku omogoča polnjenje in praznjenje in s tem dvigovanje ter spuščanje proteze za dosego erekcije. S pritiskanjem ob črpalko se tekočina iz zbiralnika sprosti v erektilni telesi in na tak način penilna proteza oponaša to, kar je naravni mehanizem erekcije. Ob vstavljeni hidravlični penilni protezi spolovilo ohranja naravni videz tako v erekciji kot v flakcidnem stanju.

2 Erektalna Disfunkcija
Penilna proteza je pomembna terapevtska možnost za moške, ki se niso odzvali na konvencionalne metode zdravljenja. (Vir: Shutterstock)

Ni vsak pacient ustrezen kandidat za operacijo

Pri odločitvi glede penilne proteze kot zdravljenju trdovratne erektilne disfunkcije sta pomembna temeljit pregled in svetovanje. Evalvacijski proces običajno zajema podroben zdravstveni pregled z anamnezo, lokalnim kliničnim pregledom ter laboratorijskimi testi za ugotavljanje osnovnih vzrokov erektilne disfunkcije in oceno splošnega zdravstvenega stanja bolnika. Poleg tega je pacient lahko deležen tudi psihološke ocene in svetovanja, s čimer se zagotovi, da je ustrezen kandidat za vstavitev penilne proteze.

Pacienta poučijo o tveganjih in realnih pričakovanjih

Pred kirurškim posegom vstavitve penilne proteze je zelo pomembno, da se pacient seznani s potencialnimi tveganji, koristmi ter realnimi pričakovanji, povezanimi z zdravljenjem. Pomembno je, da pacient razume, da čeprav penilna proteza omogoča vnovično pridobitev sposobnosti za erekcijo, ta ne vpliva na druge vidike spolne funkcije, kot so spolna sla ali občutljivost spolovila in sposobnost doseganja orgazma. Poleg tega se pacienta pouči o pravilnem rokovanju s penilno protezo in o pomembnosti rednega spremljanja pri izbranem urologu.

3 Erektalna Disfunkcija
Specialist s temeljitim pregledom pacienta zagotovi, da je ta ustrezen kandidat za vstavitev penilne proteze. (Vir: Shutterstock)

Minimalno invaziven kirurški poseg

Kirurška vstavitev penilne proteze se običajno izvaja pod splošno ali regionalno anestezijo v bolnišnici ali kirurškem centru. Postopek vključuje majhne zareze v penisu in mošnji za vstavitev sestavnih delov proteze. Kirurški poseg je minimalno invaziven in je povezan z nizko stopnjo zapletov, če ga izvaja izkušen kirurg urolog.

Ko je penilna proteza vstavljena, se pacient običajno lahko vrne k spolni dejavnosti po kratkem obdobju okrevanja. Estetski in funkcionalni rezultati vstavitve penilne proteze so običajno zelo dobri, pri čemer so v kliničnih študijah poročali o visokih stopnjah zadovoljstva pacientov. Pacienti pogosto poročajo o pomembnem izboljšanju svoje kakovosti življenja in psiho-socialnega počutja po uspešni operaciji vstavitve penilne proteze. 

Dolgoročna rešitev za moške z vztrajno ED

Ena glavnih prednosti vstavitve penilne proteze je ta, da pacientu zagotavlja zanesljive in na zahtevo vzpostavljene erekcije, ne glede na etiologijo erektilne disfunkcije. Za razliko od peroralnih zdravil, injekcij ali drugih neinvazivnih zdravljenj penilna proteza nudi dolgoročno rešitev za moške z vztrajno erektilno disfunkcijo, kar jim omogoča vnovično pridobitev samozavesti v spolnosti in intimnosti.

Penilna proteza je učinkovita pri moških s kompleksnimi zdravstvenimi stanji, kot so diabetes, poškodba hrbtenjače in erektilna disfunkcija po radikalni prostatektomiji v sklopu kirurškega zdravljenja raka prostate. Ti pacienti se na druge terapevtske možnosti morda ne odzivajo dobro, zaradi česar je penilna proteza dragocena možnost za obnovitev erektilne funkcije in splošnega spolnega zadovoljstva.

Poleg terapevtskih koristi je vgraditev penilne proteze povezana tudi s pozitivnimi učinki na psihološko in čustveno počutje. Številni moški z vztrajno erektilno disfunkcijo doživljajo pomembno psihološko breme, vključno z anksioznostjo, depresijo in nizkim samospoštovanjem. Po uspešnem zdravljenju erektilne disfunkcije s penilno protezo ti pacienti pogosto poročajo o izboljšanju razpoloženja, samozavesti ter splošne kakovosti življenja.

Obudite erektilno funkcijo

Erektilna disfunkcija prizadene veliko moških – ste med njimi tudi vi? Zaupajte svoje težave izkušenemu strokovnjaku in preverite, ali ste pravi kandidat za vstavitev penilne proteze.

Možnost zapletov je majhna

Pomembno je omeniti, da vstavitev penilne proteze ni brez morebitnih tveganj in zapletov. Čeprav je postopek na splošno varen, se lahko pri majhnem številu pacientov pojavijo zapleti, kot so okužba, mehanska okvara, erozija proteze in potreba po reviziji oziroma vnovični operaciji. Vendar pa je z ustrezno kirurško tehniko, izbiro primernih pacientov ter ustrezno pooperativno nego mogoče tveganje za zaplete zmanjšati. Poleg tega so napredki v tehnologiji penilnih protez in kirurških tehnikah v zadnjih letih pripeljali do izboljšanih rezultatov ter zmanjšanja stopenj zapletov. Novejše modele penilnih protez odlikujejo izboljšana trajnost, kozmetični videz ter enostavna uporaba, kar prispeva k splošnemu uspehu zdravljenja.

4 Erektalna Disfunkcija
Po uspešnem zdravljenju s penilno protezo pacienti pogosto poročajo o izboljšanju splošne kakovosti življenja. (Vir: Shutterstock)

Penilna proteza izboljša kakovost življenja

V zaključku je zdravljenje trdovratne erektilne disfunkcije s penilno protezo dragocena in učinkovita terapevtska možnost za moške, katerih zdravljenje s konvencionalnimi načini zdravljenja ni bilo uspešno. Vstavitev penilne proteze ponuja zanesljivo in trajno rešitev za obnovitev erektilne funkcije, kar omogoča pacientom vnovično pridobitev samozavesti v spolnosti in intimnosti. S skrbno izbiro pacientov, temeljito predoperativno oceno ter z ustreznim kirurškim pristopom lahko penilna proteza zagotovi pomembno izboljšanje v kakovosti življenja in splošnem počutju moških s trdovratno erektilno disfunkcijo. Napredek v tehnologiji penilnih protez in sodobna kirurška tehnika pa dodatno izboljšujeta varnost ter učinkovitost te terapevtske možnosti, kar potrjuje ključni pomen penilne proteze pri zdravljenju trdovratne erektilne disfunkcije.

Nazaj na Nasveti