Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Povečano prostato lahko odpravite z lasersko operacijo prostate

dr. Miloš Petrović, urolog, genitalni kirurg in implantolog dr. Miloš Petrović, urolog, genitalni kirurg in implantolog

Rešitev za moške z zmernim do hudim povečanjem prostate je lahko operacija laserske enukleacije prostate s holmijem (HoLEP).

5 Povecana Prostata
Benigna hiperplazija prostate (BHP) je bolj znana kot povečana prostata. (Vir: Shutterstock)

Laserska enukleacija prostate s Holmium laserjem (angl. Holmium laser enucleation of the prostate – HoLEP) je minimalno invaziven kirurški poseg, ki se izvaja za zdravljenje benigne hiperplazije prostate (BHP), znane tudi kot povečana prostata. Postala je prednostna možnost zdravljenja za moške z zmerno do hudo BHP, ki iščejo dolgotrajno olajšanje simptomov urina brez tradicionalne odprte operacije. V tem članku boste izvedeli vse o postopku HoLEP.

Prepoznajte simptome benigne hiperplazije prostate (BHP)

BHP je nerakavo povečanje prostate, ki običajno prizadene moške, ko se starajo. Ko prostata raste, lahko stisne sečnico, kar povzroči urinske simptome, kot so:

 • pogosta ali nujna potreba po uriniranju,
 • šibek curek urina,
 • težave z uriniranjem,
 • nepopolno praznjenje mehurja,
 • nokturija (pogosto zbujanje ponoči zaradi uriniranja),
 • zastajanje urina.  

Resnost teh simptomov lahko pomembno vpliva na kakovost moškega življenja, na vsakodnevne dejavnosti in splošno dobro počutje. Čeprav BHP ni življenjsko nevarno stanje, lahko povzroči moteče simptome uriniranja, ki zahtevajo zdravniško pomoč.

2 Povecana Prostata
Normalna prostata v primerjavi z benigno hiperplazijo prostate (BHP). (Vir: Shutterstock)

Kdo je primeren kandidat za operacijo HoLEP? 

Operacijo HoLEP se običajno priporoča moškim z zmerno do hudo BHP, ki se niso odzvali na konzervativne strategije zdravljenja, kot so zdravila (zaviralci alfa, zaviralci 5-alfa reduktaze) ali drugi minimalno invazivni postopki (npr. transuretralna resekcija prostate – TURP). Lahko je indicirano tudi za moške s ponavljajočimi se vnetji sečil z zastajanjem urina in okvaro ledvic zaradi BHP.

Odločitev za operacijo HoLEP temelji na temeljiti oceni bolnikovih simptomov, pretoka urina, velikosti prostate, vrednosti PSA (prostatični specifični antigen) v krvi in oceni tveganja obolelosti z rakom prostate in ne nazadnje splošnega zdravja. Moškim, ki imajo znatne težave zaradi težavnega uriniranja in s tem pomembno okrnjeno kakovost življenja, lahko gotovo koristi dolgoročno olajšanje, ki ga zagotavlja HoLEP.

Vam uhaja urin, imate težave s pogostim uriniranjem ali nepopolnim praznjenjem mehurja?

Morda imate nerakavo oziroma benigno povečanje prostate. Ali ste vedeli, da obstaja operacija, ki te težave odpravi? Svetujemo vam, da obiščete specialista.

Kako se izvaja kirurška operacija HoLEP?  

Razumevanje podrobnosti operacije HoLEP lahko bolnikom in njihovim družinam pomaga pri sprejemanju ozaveščenih odločitev o zdravljenju BHP. Zato v tem članku podrobno opisujemo postopek HoLEP, vključno z njegovimi indikacijami, kirurško tehniko, koristmi, možnimi tveganji in pooperativnim procesom okrevanja.

Operacija HoLEP se izvaja v splošni ali spinalni anesteziji in vključuje uporabo holmijevega laserja za odstranitev odvečnega tkiva prostate, ki povzroča obstrukcijo urina. Kirurško tehniko lahko razdelimo na naslednje ključne korake.

 1. Endoskopska vizualizacija: kirurg vstavi tanek, upogljiv instrument, imenovan cistoskop, skozi sečnico za vizualizacijo prostate in urinarnega trakta na monitorju.
 2. Enukleacija tkiva prostate: kirurg s holmijevim laserjem skrbno enukleira (odstrani) adenom (povečano tkivo prostate) znotraj kapsule prostate. Laserska tehnologija omogoča natančno odstranitev tkiva, hkrati pa zmanjša tveganje za poškodbo okolnih tkiv in krvavitev.
 3. Morcelacija: ko je tkivo prostate enukleirano, se z morcelatorjem zmelje na manjše koščke, kar omogoča odstranitev prostatičnega tkiva skozi endoskop.
 4. Izpiranje mehurja, dokončna hemostaza (zaustavitev krvavitve) in namestitev katetra: po končani enukleaciji in morcelaciji kirurg izpira mehur, da odstrani morebitne preostale delce tkiva in krvne strdke, zaustavi krvavitev, če je še prisotna, in namesti urinski kateter, da se omogoči drenaža in olajša celjenje urinarnega trakta.
3 Povecana Prostata
Operacija HoLEP se običajno priporoča moškim z zmerno do hudo BHP, ki se niso odzvali na konzervativne strategije zdravljenja. (Vir: Shutterstock)

Postopek HoLEP ima številne prednosti pred ostalimi možnostmi zdravljenja  

V primerjavi z drugimi minimalno invazivnimi možnostmi zdravljenja BHP in tradicionalno odprto operacijo postopek HoLEP ponuja številne prednosti.

 1. Učinkovito odstranjevanje tkiva: HoLEP omogoča celovito odstranitev tkiva prostate (adenom), ki vrši obstrukcijo (zaporo), ne glede na velikost prostate, zato je primeren tudi za moške z zelo veliko prostato.
 2. Nizko tveganje za krvavitev: natančnost in učinkovitost hemostaze (zaustavitev krvavitve) holmijevega laserja zmanjša tveganje za krvavitev med postopkom in po njem, kar zmanjša potrebo po transfuziji (nadomeščanju) krvi.
 3. Krajše bivanje v bolnišnici: večina bolnikov, ki so podvrženi operaciji HoLEP, lahko pričakuje, da bodo odpuščeni v 24 do 48 urah po posegu, kar vodi do krajšega bivanja v bolnišnici v primerjavi z drugimi in odprtimi operacijami.
 4. Hitro lajšanje simptomov: mnogi moški občutijo znatno izboljšanje urinskih simptomov kmalu po operaciji HoLEP, kar vodi v izboljšano kakovost življenja.
 5. Dolgoročna učinkovitost: klinične študije so pokazale, da HoLEP zagotavlja trajno izboljšavo urinskih simptomov in hitrosti pretoka urina z nizkimi stopnjami ponovitve bolezni ali potrebe po vnovični operaciji.

Ali so možna tveganja in zapleti?  

Operacija HoLEP velja za varno in učinkovito kirurško zdravljenje BHP, vendar tako kot pri vsakem kirurškem posegu tudi pri HoLEP-u obstajajo določena tveganja z možnimi zapleti. Ti lahko vključujejo:

 • prehodno urinsko inkontinenco po operaciji HoLEP, vendar ta običajno izzveni v nekaj tednih do mesecih;
 • v nekaterih primerih imajo lahko bolniki po odstranitvi katetra težave z zastajanje urina, zaradi česar je potrebna začasna namestitev katetra, dokler se znova ne vzpostavi normalno uriniranje;
 • operacija HoLEP lahko povzroči retrogradno ejakulacijo, kjer seme vstopi v mehur, namesto da bi bilo med ejakulacijo izločeno skozi sečnico – čeprav to ni škodljivo, lahko vpliva na plodnost;
 • podaljšana prisotnost manjše količine krvi v vodi, kar običajno preneha v roku nekaj dni;
 • drugi redkejši zapleti, o katerih se boste lahko pogovorili z zdravnikom.

 Pomembno je, da se bolniki o teh morebitnih tveganjih pogovorijo s svojim urologom in razumejo individualiziran profil tveganja in koristi, ki temelji na njihovi specifični klinični situaciji.

4 Povecana Prostata
Po operaciji sledi obdobje okrevanja, preden bolnik izkusi vse prednosti postopka. (Vir: Shutterstock)

Postopek okrevanja in nadaljnja nega

Po operaciji HoLEP lahko bolniki pričakujejo obdobje okrevanja, preden izkusijo vse prednosti postopka. Pooperativna oskrba in proces okrevanja običajno vključujeta naslednje ključne vidike.

 1. Bivanje v bolnišnici: večina bolnikov bo po operaciji HoLEP preživela en dan do dva v bolnišnici, da se zagotovi ustrezno spremljanje in vodenje pooperativne oskrbe.
 2. Upravljanje s katetrom: urinski kateter običajno pustimo na mestu kratek čas po operaciji in ga najpogosteje odstranimo v 48 urah po operaciji.
 3. Obvladovanje bolečine: bolniki lahko občutijo nekaj nelagodja v mehurju in sečnici po operaciji HoLEP. Za pomoč pri obvladovanju pooperativnega neugodja se lahko predpišejo zdravila proti bolečinam in relaksanti mehurja.
 4. Omejitve dejavnosti: bolnikom se pogosto svetuje, naj se nekaj tednov po operaciji HoLEP izogibajo dvigovanju težkih predmetov in naporni telesni dejavnosti, da se omogoči ustrezno celjenje.
 5. Nadaljnji pregledi: redni nadaljnji pregledi pri urologu so bistveni za spremljanje pooperativnega okrevanja in učinkovitosti zdravljenja.

 Med okrevanjem je pomembno, da se bolniki držijo navodil svojega urologa, vzdržujejo ustrezno hidracijo in pozorno spremljajo svoje urinske simptome. Večina bolnikov lahko pričakuje znatno izboljšanje urinskih simptomov in kakovosti življenja v nekaj tednih do mesecih po operaciji HoLEP. Dolgoročno spremljanje je bistveno za spremljanje delovanja sečil in oceno potrebe po morebitnih dodatnih posegih. Vsekakor je potrebno tudi nadaljnje spremljanje PSA (prostatični specifični antigen) v krvi, saj se s posegom HoLEP prostata nikoli ne odstrani v celoti in je zato razvoj rakavega obolenja prostate s staranjem dalje možen.

Pogovorite se z zdravnikom  

Operacija laserske enukleacije prostate s holmijem (HoLEP) je zelo učinkovita in dolgotrajna možnost zdravljenja za moške z zmerno do hudo BHP, ki iščejo olajšanje motečih urinskih simptomov. Natančnost holmijevega laserja omogoča učinkovito odstranitev tkiva prostate in tako privede do znatnega izboljšanja delovanja sečil in kakovosti življenja mnogih bolnikov. Operacija HoLEP sicer nosi potencialna tveganja, vendar je zaradi dokazane učinkovitosti, varnosti in dolgoročnih koristi prednostna izbira za kirurško zdravljenje BHP.

Bolniki, ki razmišljajo o operaciji HoLEP, se morajo temeljito pogovoriti s svojim urologom, da bi razumeli indikacije, kirurško tehniko, morebitna tveganja, proces okrevanja in pričakovane rezultate. S sprejemanjem premišljenih odločitev lahko moški z BHP s pomočjo operacije HoLEP naredijo proaktivne korake v smeri doseganja dolgoročnega olajšanja simptomov povečane prostate. 

Nazaj na Nasveti