Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Ne nasedajte detoks izdelkom

Ajda Strnad MSc, nutricionistka Ajda Strnad MSc, nutricionistka

Ste v zadnjem času opazili prispevke ali oglase, ki vas nagovarjajo k nakupu izdelkov za razstrupljanje telesa po praznikih? Če nakupa še niste opravili, a o njem razmišljajte, je ta članek kot naročen za vas. V njem boste izvedeli, ali detoks izdelki delujejo tako, kot obljubljajo oglasi, ali je vse skupaj le marketinški trik. Pa poglejmo. 

detox izdelki, detoks izdelki, izdelki za razstrupljanje
Verjeli ali ne, telo se zelo učinkovito razstruplja samo (vir: Shutterstock)

Detoks izdelki so lahko škodljivi

Proizvajalci detoks izdelkov obljubljajo, da ti pomagajo pri čiščenju telesa, kar pomeni, da nam pomagajo izločiti toksine, ki se že dlje časa nabirajo v naših telesih. A ne le to – poleg tega, da naj bi nam pomagali do bolj zdravega telesa, naj bi nam pomagali tudi pri izgubljanju odvečnih kilogramov. Pa je res tako? Prva pomembna informacija je, da detoks izdelki, čaji, praški ipd. niso regulirani kot farmacevtski izdelki, zato morebitni stranski učinki niso dobro preučeni, v strokovni literaturi že lahko zasledimo negativne učinke po uporabi tovrstnih izdelkov. Detoks izdelki nam tako ne izpraznijo le denarnice, ampak nam lahko nakopljejo tudi morebitne zdravstvene težave.

Ne zapravljajte denarja za hujšanje z detoks izdelki

Na trgovskih policah lahko zasledimo veliko detoks izdelkov za hujšanje oziroma izgubo telesne mase. Večina takšnih dopolnil vsebuje vlaknine in snovi za odvajanje vode ali blata.

Vlaknine imajo pri hujšanju velik pomen, saj upočasnijo praznjenje želodca in nas na tak način nasitijo za dlje časa, kljub temu pa so v obliki prehranskih dopolnil za hujšanje največkrat nepotrebne. Potrebam po vlakninah lahko namreč brez večjih težav zadostimo z uživanjem polnozrnatih žit, stročnic, sadja in zelenjave. Prav tako živila, bogata z vlakninami, vsebujejo tudi veliko pomembnih vitaminov in mineralov. Najlažje in najučinkovitejše hujšanje je ravno uravnoteženo prehranjevanje, s katerim bomo v telo vnesli vsa potrebna hranila. Le ko bomo v telo vnesli dovolj potrebnih hranil, se bomo počutili dobro, sito in le na tak način bomo lahko izgubljeno telesno težo tudi ohranili. 

detox izdelki, detoks izdelki, izdelki za razstrupljanje, vlaknine
Vlaknine v izdelkih za razstrupljanje so nepotrebne, saj jih dovolj zaužijemo s prehrano (vir: Shutterstock)

Prehranska dopolnila za hujšanje, ki vsebujejo sredstva za odvajanje vode ali blata, pa nam ne bodo popolnoma nič koristila. Številka na tehtnici se lahko sicer hitro zmanjša, vendar samo na račun izgubljene vode in ne telesne maščobe. S tem tvegamo tudi dehidracijo, dobra hidracija pa je temelj dobrega počutja. Že manjše stopnje dehidracije namreč zmanjšajo naše fizične in kognitivne sposobnosti.

Zakaj bi čistili jetra, če toksini v njih sploh ne zastajajo

Med klasične detoks izdelke spadajo tudi prehranska dopolnila, ki obljubljajo čiščenje jeter, čeprav toksini pravzaprav sploh ne zastajajo v naših jetrih. Jetra so organ, ki poleg mnogih pomembnih funkcij proizvajajo žolč, shranjujejo energijo v obliki glikogena, presnovijo maščobe, beljakovine in holesterol ter razgrajujejo snovi, ki jih naše telo ne potrebuje. Ti presnovki so lahko višek neke snovi, ki imajo v normalnih količinah pomembno vlogo v našem telesu (npr. holesterol). Lahko pa so te snovi tudi tako imenovani toksini.

detox izdelki, detoks izdelki, izdelki za razstrupljanje, razstrupljanje jeter, čiščenje jeter
Čiščenje jeter ni potrebno, saj toksini ne zastajajo v njih (vir: Shutterstock)

Pri prehranskih dodatkih lahko pride do zastrupitve z vitamini

Detoks prehranski dodatki običajno vsebujejo veliko antioksidantov, vitaminov, mineralov in različnih koncentratov. Sestavine na embalaži se lahko slišijo precej nedolžno, vendar lahko močni koncentrati, tudi zeliščnih pripravkov, povzročijo zdravstvene nevšečnosti – sploh kadar na embalaži niso podane vrednosti vitaminov in mineralov, ki jih prehranski dodatek vsebuje. Ob nepremišljeni uporabi, h kateri nas pogosto nagovarjajo proizvajalci, namreč tvegamo previsok vnos. Viški vitaminov in mineralov se nalagajo v telesni maščobi in organih, dolgoročno pa lahko to privede do zastrupitve z vitamini ali poškodb organov zaradi prekomernega kopičenja mineralov.

Pravilo, po katerem se ravnam sama, je, da prehranskih dodatkov ne uporabljam, če jih ne potrebujem in predvsem, če dodatek ni preverjen – pa naj je videti še tako nedolžno.

Kaj pa detoks diete

Za detoks diete je značilno, da izključujejo določeno skupino živil ali pa temeljijo na večji (občasno tudi pretirani) uporabi določenega živila. Pri strogem omejevanju določenih živil tvegamo pomankanje hranil – še posebno, če pri tem nismo našli ustrezne zamenjave in drugega vira hranil. Kratkoročno se to kaže v pomanjkanju energije, nejevoljnosti ali slabšem imunskem sistemu, dolgoročno pa si lahko nakopljemo še kakšno težavo več. 

Te skupine ljudi morajo biti še posebej previdne

Za zadosten vnos hranil je še posebno pomembno poskrbeti v ranljivejših obdobjih – v mladostništvu, ko se naša tkiva šele gradijo, pri ženskah v obdobju menopavze in pri starejših ljudeh, ko je regeneracija že nekoliko slabša. 

detox izdelki, detoks izdelki, izdelki za razstrupljanje, zeljna juha
Zelenjava je bogata z vlakninami, zato se bomo po njej lahko bolje počutili (vir: Shutterstock)

Med laiki je priljubljen detoks z zeljem ali zeljno juho. Zelje je sicer odlično živilo, polno vitamina C in vlaknin ter je več kot dobrodošel redni spremljevalec našega jedilnika. Naše počutje se bo z uporabo večje količine zelenjave verjetno res izboljšalo, vendar na račun večje količine vlaknin in tekočine, ne pa zaradi odstranjevanja strupov iz telesa. Prav tako se bomo bolje počutili tudi, če bomo mastno in težko praznično hrano zamenjali za lahkotnejše jedi.

Nič ni boljšega od uravnotežene prehrane

Vsem dietam je skupno nekaj – največkrat niso dolgoročne. S striktnim omejevanje hrane in uživanjem samo določene skupine živil lahko res hitro izgubimo kilograme, a s takšnim načinom prehranjevanja ne moremo dolgo vztrajati, kar pomeni, da se bomo prej ali slej vrnili na stare tirnice in pridobili kilograme.

Najučinkovitejši način za izgubo odvečnih kilogramov je tako uravnoteženo prehranjevanje, ki zagotavlja dovoljšni vnos vseh potrebnih hranil in podpira naš imunski sistem. Telo pa bo potem že samo poskrbelo za izločanje toksinov, tako kot je to vedno počelo.


Ajda Strnad, MSC, nutricionistka, Nutrimentum

Nazaj na Nasveti