Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Na potep - energijske točke

Natalija Ahčin Natalija Ahčin

Potepanja so lahko naravnana ne samo športno, ampak tudi energijsko. Verjetno veste, da imajo določena področja ali kraji posebno energijo. V vsaki številki bom predstavila najmočnejše energijske točke dveh regij. Tokrat bom predstavila točke na Gorenjskem in Primorskem, nekatere bolj podrobno, ostale pa bom samo naštela.

Slike 14

Gorenjska

Lahko bi rekli, da je Gorenjska izvor Slovenije. Energije, ki se tukaj sidrajo, močno vplivajo na celotno področje naše dežele. Ko imamo v življenju problem, pomeni, da smo v preteklosti storili nekaj proti sebi. To smo ponavljali toliko časa, da je problem postajal vedno močnejši. Na Gorenjskem imajo najmočnejšo energijo vrhovi in gore. Nad 1.500 m nadmorske višine se začne proces regeneracije telesa: naše celice se začnejo polniti s svetlobo in energijo ter začnejo se zdraviti naši organi. Ko se dvignemo nad 2.100 m, vidimo svoj svet in svoje probleme drugače, kar naenkrat vidimo rešitve in odgovore, ki jih prej nismo videli. Nad 2.400 m pa začnemo spuščati kontrolo nad situacijami v življenju in svojimi čustvi ter se naučimo živeti s tokom življenja. 

Slike 13
Reka Sava (vir: Natalija Ahčin)

Izvira reke Save

Izvir Save Bohinjke – slap Savica

Ta izvir obiščemo vedno, ko želimo v svojem življenju aktivirati več energije, ko čutimo, da smo postali lenobni.

Izvir Save Dolinke – Zelenci

Zelence pa obiščemo takrat, ko se želimo v življenju umiriti.

Reka Sava

Celoten tok reke Save na Gorenjskem je energijska točka. Predlagam, da čim večkrat hodimo ob reki Savi, vanjo namočimo noge ali se okopamo. To nam bo pomagalo pri razreševanju problemov in videnju širše slike življenja.

Jezerska Slatina

Na Jezerskem, nekje na sredini doline, blizu glavne ceste, je izvir mineralne vode, ki je poln manganovih in amonijevih snovi in se še posebej priporoča bolnikom, obolelim na srcu in ožilju. Popijmo 1–2 dl vode iz izvira in si predstavljajmo, kako nas voda čisti, hrani našega notranjega otroka in ga s tem zdravi. Priporočam vam, da točenje Jezerske slatine (mineralne vode) združimo s kratkim sprehodom, in sicer na način, da svoje vozilo pustimo na enem izmed javnih parkirišč (npr. pri cerkvi Sv. Andreja ali v centru vasi) ter se do korita sprehodimo po čudoviti panoramski dolini.

Ostale energijske točke na Gorenjskem

  • Blejsko jezero (priporoča se sprehod okrog jezera v nasprotni smeri urinega kazalca, najbolje, da hodimo sami in v tišini),
  • Bohinjsko jezero (sprehod okrog jezera v smeri urinega kazalca),
  • Triglav, Sedmera jezera, Pokljuka, Blejski Vintgar, dolina Krnica in Martuljški slapovi. 

Si na izletu v naravi napolnite baterije?

Pregled pri zdravniku specialistu vas lahko ponovno postavi na noge. Potegujte se za obisk pri specialistu iz mreže Varuha zdravja in nadaljujte s svojimi najljubšimi aktivnostmi.

Slike 15
Škocjanske jame (vir: Natalija Ahčin)

Primorska

Glavna energija Primorske je pretok. To področje naravno spodbuja veliko pretoka, ker je na tem področju zasidrane toliko vode. Če zaznamo, da smo v uporu, da se upiramo spremembam, da nam kakšna situacija ni všeč, da poskušamo nekaj doseči na silo ali da nam nekaj ne gre, se preprosto odpravimo na izlet na Primorsko. Ta predel je tudi zelo vetroven in pretočen in spodbuja mešanje vseh naših energij.

Slap Boka

Najbolj vodnat in najmogočnejši slovenski slap s skupno višino 144 metrov in širino 18 metrov sodi med najveličastnejše slapove v Evropi. Slap lahko uporabimo za sidranje novih navad ali situacij v svojem življenju. Z zaprtimi očmi stojimo ob slapu vsaj sedem minut in v sebi, v mislih ali na glas, povemo, kaj želimo spustiti in kaj zasidrati.

Škocjanske jame

Obisk jame se priporoča, če v sebi držimo zamere ali stare zgodbe, ker jame vzpostavijo in ponastavijo našo srčnost. Zelo koristijo tudi senzitivnim in občutljivim osebam. V jami bodimo vsaj 17 minut.

Ostale energijske točke na Primorskem

Reka Soča, Velika in Mala korita Soče in Tolminska korita, Šunikov vodni gaj, Sečoveljske soline, Vipavska dolina, Trnovski gozd in Mesečev zaliv – slovenski klifi. 

Namig: Pred odhodom na predlagano pot preverite ali so na predlaganem območju morebitne cestne zapore ali druge posebnosti.

Radi preživljate prosti čas v naravi?

Ohranite zdravje na vsakem koraku. Želite celostno analizo telesa - preventivni zdravstveni pregled v vrednosti 500 EUR? Ali potrebujete pregled pri specialistu ali fizioterapijo? Z nekaj sreče lahko pridete do popolne nagrade za zdravo telo.

Nazaj na Nasveti