Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Na potep - družinsko kolesarjenje po dolini Radovne

Natalija Ahčin Natalija Ahčin

Rada se potepam po hribih in gorah, kjer preizkusim meje svoje vzdržljivosti in se napolnim z energijo za vsakodnevne podvige. Tudi vas vabim, da se podate na pot, se naužijete svežega zraka in odkrijete nove kotičke naše dežele.

Slike 1
Družinsko kolesarjenje (vir: Natalija Ahčin)

Kolesarjenje do doline Radovne in jezera Kreda

Daljša varianta: Jesenice–dolina Radovne-jezero Kreda–Mojstrana–Jesenice

Krajša varianta: Gorje–dolina Radovne–jezero Kreda–Gorje

Dostop: Za daljšo varianto gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice vzhod (Lipce) in se usmerimo proti dvorani Podmežakla, če izberemo krajšo varianto, pa avtocesto zapustimo na izvozu Bled, se peljemo do Bleda in sledimo najprej tablam za Pokljuko in nato za Zgornje Gorje.

Pred dvema letoma smo se z otrokoma (13 in 11 let) podali na simpatično kolesarsko krožno pot. Parkirali smo na Jesenicah pri dvorani Podmežakla in se odpeljali v smeri urinega kazalca proti Gorjam do doline Radovna.

Ta dolina je res čudovita in predvsem še precej mirna. Na poti smo se ustavili pri majhnem umetnem jezeru Kreda, kjer smo se kopali ter malo spočili in okrepčali. Jezero je nastalo ob kopanju krede za izdelovanje cementa, sedaj pa je s svojo pastelno zeleno barvo paša za oči in tudi prijetno za kopanje. Domačini verjamejo, da ima mazanje s kredo, ki je še vedno v vodi, zdravilne učinke. Od tu naprej se podamo proti Mojstrani, kjer nas vmes najprej čaka krajši, bolj strm klanec, nato pa za nagrado prijeten spust v Mojstrano. Od tu nadaljujemo po kolesarski poti do Jesenic. Celotna krožna pot je dolga 40 km in na njej naberemo 500 višinskih metrov.

Tisti, ki bi jim bilo to preveč, lahko pot skrajšajo in se peljejo iz vasi Gorje po dolini Radovne in potem nazaj do Gorij z obveznim postankom za kopanje.

Ste na kolesu pretiravali in ugotovili, da vaša kondicija ni dovolj dobra?

Pregled pri zdravniku specialistu vas lahko ponovno postavi na noge. Potegujte se za obisk pri zdravniku kardiologu ali drugemu specialistu iz mreže Varuha zdravja in nadaljujte s svojimi najljubšimi aktivnostmi.

Slike 12
Čudoviti razgledi na poti (vir: Natalija Ahčin)

Zahtevnejši kolesarski podvig – Žirovski kolesarski krog

Žiri–Sovra–Mrzli vrh–Jarčja dolina–Selo–Žirovski vrh–Vrh Sv. Treh Kraljev –Opale–Goropeke–Žiri

Dostop: Do kraja Žiri lahko pridemo iz različnih smeri; iz gorenjskega konca skozi Škofjo Loko, iz osrednje Slovenije ali Primorske pa skozi Vrhniko ali Logatec.

Za vse kolesarske navdušence, ki radi kolesarite v naravi, kjer je malo prometa in ljudi, je ta krog res čudovit.

Trasa Žirovskega kroga je odlično označena, tako da posebnega »orientacijskega« opisa tura ne potrebuje. Na razpotjih, kjer ni nobene oznake, gremo naravnost oz. se držimo glavne ceste. S parkirišča v centru Žirov gremo mimo žirovske cerkve proti Logatcu, čez slabe štiri kilometre pa nas prva oznaka usmeri v desno proti Sovri. Peljemo se skozi vasi oz. zaselke: Sovra, Vrsnik, Govejk, Ledinske Krnice, Korita, kmetija Corn (kjer se je dogajal resničnostni šov Kmetija) in se vzpnemo na Mrzli vrh. Okoli vrha pot poteka po travniškem kolovozu, ki mestoma zahteva nekoliko več moči v nogah, razgled pa je enkraten. Variant spusta je več: daljša varianta Žirovskega kroga se nadaljuje proti severu in se nekoliko pozneje spusti proti vzhodu v Jarčjo dolino in naprej do Sela (glej oznake). V Selu se priključimo na glavno cesto Škofja Loka–Žiri, kjer gremo desno in že čez nekaj metrov zavijemo proti Zabrežniku. Vzpnemo se na razpotegnjen Žirovski vrh in nadaljujemo »gor-dol« po panoramski cesti mimo Javorča, Golega vrha do Smrečja ter naprej do Vrha Sv. Treh Kraljev. Če smo se že utrudili, lahko praktično na kateremkoli razpotju zavijemo desno in bomo prišli nazaj v Žiri oz. dolino Račeva nad Žirmi. Z Vrha Sv. Treh Kraljev se spustimo v Opale, sledi še rahel vzpon v Goropeke ter spust nazaj v Žiri. Celotni vzhodni krak Žirovskega kroga je posejan z bunkerji in rovi Rupnikove linije. Celotna trasa je dolga 53 km in premagati je treba 1.500 višinskih metrov, nekje 70 odstotkov poti je asfalta in ostalo makadam. Vabljeni k ogledu posnetka poti z naslovom Žirovski kolesarski krog v aplikaciji Relive.

Namig: Pred odhodom na predlagano pot preverite ali so na predlaganem območju morebitne cestne zapore ali druge posebnosti.

Slike 16
Žirovski kolesarski krog (vir: Natalija Ahčin)

Radi preživljate prosti čas v naravi?

Ohranite zdravje na vsakem koraku. Želite celostno analizo telesa - preventivni zdravstveni pregled v vrednosti 500 EUR? Ali potrebujete pregled pri specialistu ali fizioterapijo? Z nekaj sreče lahko pridete do popolne nagrade za zdravo telo.

Nazaj na Nasveti