Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Morda imate gastroezofagealno refluksno bolezen – GERB

Maks Pečar, dr. med., specializant družinske medicine Maks Pečar, dr. med., specializant družinske medicine

Želodec za potrebe prebave izloča kislino, ki se pomeša skupaj s hrano. Ta vsebina praviloma ne zateka v požiralnik. Refluks kisline je pojav, ko se kislina, ki je običajno v vašem želodcu, vrne nazaj v požiralnik. Kadar vračanje kisline iz želodca povzroči moteče simptome ali poškodbe požiralnika, pa govorimo o gastroezofagealni refluksni bolezni ali GERB.

GERB, kislina, refluks, želodec
GERB nastane zaradi vračanja kisline iz želodca v požiralnik, kar povzroča moteče simptome ali poškodbe požiralnika. (Vir: Shutterstock)

Kakšni so simptomi refluksa kisline

Najpogostejši simptomi so:

 • zgaga,
 • pekoč občutek v prsih,
 • vračanje kisline in neprebavljene hrane v grlo ali usta,
 • bolečina v trebuhu,
 • bolečina v prsih,
 • težave pri požiranju,
 • hripav glas,
 • boleče žrelo,
 • nepojasnjen kašelj,
 • slabost ali bruhanje.
refluks, kislina, želodec, GERB
Refluks oziroma vračanje kisline iz želodca v požiralnik, kot kaže desna slika. (Vir: Shutterstock)

Kako lahko sami izboljšamo stanje  

Sami lahko veliko naredite za izboljšanje težav. Predstavljamo nekaj ukrepov. 

 • Izogibajte se mastni, močno začinjeni, slani in pekoči hrani.
 • Redno se gibajte.
 • Če imate prekomerno telesno težo, se bodo težave izboljšale, če shujšate.
 • Dvignite vzglavje postelje, s tem se bodo prebavni sokovi težje vračali v požiralnik in grlo.
 • Če kadite, prenehajte kaditi.
 • Izogibajte se tesnim oblačilom, ki stiskajo trebuh.
GERB, hrana, hamburger
Če imate GERB, se izogibajte mastni, močno začinjeni, slani in pekoči hrani. (Vir: Shutterstock)

Kdaj k zdravniku 

Nekateri ljudje lahko težave zaradi GERB-a obvladajo sami. To storijo tako, da spremenijo svoje navade, dodatno si lahko pomagajo z zdravili, ki jih kupijo v lekarni brez recepta. 

Pomembno je, da obiščete zdravnika, če:

 • so vaši simptomi hujši in trajajo dlje časa;
 • imate občutek, da ne morete nadzorovati svojih simptomov;
 • težave trajajo že več let;
 • imate težave s požiranjem ali občutek, kot da se hrana zatika na poti navzdol;
 • nenamerno hujšanje;
 • bolečine v prsih;
 • občutek, da se boste zadušili, ko jeste;
 • bruhanje krvi;
 • neredno odvajanje blata, ki ima primesi krvi (obarvano rdeče ali izrazito črno).
GERB, zdravila, zdravljenje
Pri GERB-u lahko pomagajo nekatera zdravila. (Vir: Shutterstock)

Ali obstajajo zdravila za GERB 

Za zdravljenje GERB-a so daleč najpomembnejši že omenjeni ukrepi, saj lahko z njihovo pomočjo stanje izboljšate sami. Ključnega pomena je, da ugotovite, katera hrana vam ustreza in ne poslabša simptomov GERB-a. Če ne uspete nadzorovati GERB-a s temi ukrepi, si lahko pomagate tudi z zdravili. 

Obstaja nekaj glavnih vrst zdravil, ki lahko pomagajo pri blaženju simptomov GERB-a. Delujejo tako, da zmanjšajo ali nevtralizirajo želodčno kislino. Najpogosteje uporabljena zdravila so antacidi in zaviralci protonske črpalke. 

Pri blagih simptomih lahko pomagajo antacidi, vendar delujejo le kratek čas. Delujejo tako, da nevtralizirajo kislino v želodcu in jo tako naredijo manj jedko. Bolečina v želodcu in požiralniku pri GERB-u je sprožena zaradi jedkega delovanja prevelike količine kisline. S tem, ko antacidi nevtralizirajo kislino, se zmanjša tudi bolečina. Antacide lahko kupite prosto v lekarni.

Pri močnejših simptomih ali pogostejših in dolgotrajnih epizodah so najučinkovitejša zdravila zaviralci protonske črpalke. Delujejo tako, da v času svojega učinkovanja zmanjšajo izločanje kisline v želodcu. Določeni zaviralci protonske črpalke so na voljo v lekarni brez recepta, močnejše zaviralce pa vam lahko predpiše le zdravnik.  

Če imate težave z zgago zaradi dietnega prekrška in drugače sicer nimate težav z GERB-om, se svetuje uporaba antacida. Ta nevtralizira kislino in učinkuje le kratkotrajno, ko je zmešan s hrano in prebavnimi sokovi v želodcu. Skupaj s hrano se izloči iz želodca v normalnem poteku prebave. 

Na drugi strani pa zaviralci protonske črpalke delujejo bolj dolgoročno in so primernejši za osebe z GERB-om, ki imajo pogoste, ponavljajoče se epizode zgage in drugih simptomov. 

Ob močnejših epizodah napadov zgage in drugih simptomih se svetuje kombinacijsko zdravljenje tako z antacidom kot tudi zaviralcem protonske črpalke. Vseeno se ob daljšem trajanju težav ali izrazitejši bolečini kljub uporabi zaviralcev protonske črpalke in antacidov svetuje pregled pri zdravniku.

Kako ukrepa zdravnik 

Zdravnik pri diagnostiki težav z zgago uporabi različne diagnostične metode. Že sama anamneza (pogovor o vaših težavah, poznavanje vaših kroničnih bolezni, uporabe zdravil) in klinični pregled sta pogosto dovolj, da se potrdi GERB. Vseeno se ob pojavu nevarnejših znakov (nenamerno hujšanje, bruhanje krvi, primesi krvi na blatu, zatikanje hrane) zdravnik pogosto odloči za dodatno diagnostiko, kot je gastroskopija.

Gastroskopija je preiskava, kjer zdravnik s tanko cevko pregleda požiralnik in želodec. Preiskava je neboleča, vendar je pogosto neprijetna. Večina diagnostičnih centrov zaradi neprijetnosti preiskave omogoča ob doplačilu tudi gastroskopijo v anesteziji, kjer preiskavo prespite. Vsekakor pa svetujemo, če vas zdravnik napoti na gastroskopijo, da to kljub neprijetnosti tudi opravite.

GERB, zdravnik, zdravljenje, gastroskopija
Zdravnik bolnika pogosto napoti na gastroskopijo. (Vir: Shutterstock)

Kako je bolezen povezana z anksioznimi motnjami

V zadnjih letih se veliko govori o povezavah med GERB-om in anksioznimi motnjami. Ugotovljeno je bilo, da anksiozne motnje povzročajo GERB in poslabšajo njegove simptome. Na drugi strani pa GERB slabo vpliva na kakovost življenja in posledično lahko privede do poslabšanja anksioznih motenj.

Obe bolezni imata nekatere skupne simptome, kot so gastrointestinalne težave (zgaga, slabost, bolečina v želodcu), težave s spanjem in občutek, da imamo cmok v ustih.

Ker GERB slabša anksiozne motnje in anksiozne motnje slabšajo GERB, je ključnega pomena, da se zdravi obe bolezni istočasno. Svetujem vam splošne ukrepe, ki so opisani zgoraj, saj dobro vplivajo tako na počutje kot tudi simptome GERB-a.

dr. Maks Pečar, dr. med., specializant družinske medicine

Čim prej k zdravniku!

Imate zgoraj naštete simptome ali sumite na GERB? Nikar ne odlašajte in hitro obiščite zdravnika! Z zavarovanjem Zdravstvena polica do obiska specialista, ko ga potrebujete. Do specialistične obravnave že v nekaj dneh.

Nazaj na Nasveti