Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Moj otrok se drži puklasto. Kako lahko to popravim?

Ana Stanković, dipl. fizioterapevtka in dipl. kineziologinja Ana Stanković, dipl. fizioterapevtka in dipl. kineziologinja

Zaradi sedečega načina življenja ima vedno več otrok težave z nepravilno držo, ta pa lahko povzroči vse od bolečin v hrbtenici in glavobolov do manjše kapacitete pljuč in tesnobe. Fizioterapevtka Ana Stanković svetuje, kaj lahko naredite, da se bo drža vašega otroka izboljšala.

nepravilna drža, puklasta drža, otroci
Najpogostejši vzrok za nepravilno držo je sedeč življenjski slog s premalo gibanja (vir: Shutterstock)

Približno 10 % predšolskih otrok ima nepravilno držo

Slaba telesna drža je ena vodilnih ocenjenih pomanjkljivosti v otrokovem razvoju, saj se pojavlja pri kar približno 10 % predšolskih otrok, s starostjo pa se število deformacij povečuje. Hkrati raziskave kažejo, da se nepravilna drža pri odraslih pogosto oblikuje že v otroštvu. In kaj so glavni vzroki zanjo?

Najpogostejši vzrok je premalo gibanja

Vzroki za nastanek puklaste drže pri otrocih so povezani s sedečim načinom življenja in hudim pomanjkanjem rednega gibanja. Otroci so po naravi veliko telesno aktivni, saj s tem raziskujejo svet, se učijo in razvijajo svoje sposobnosti, a v sodobnem času že otroci vse več časa presedijo – sedijo v šoli, pri gledanju televizije in uporabi računalnika, marsikdo pa tudi pri prevozu na šolske in obšolske obveznosti. A hipokinezija oz. življenjski slog s premalo gibanja in preveč sedenja ni edini vzrok za puklasto držo.

Nepravilna drža zaradi utrujenosti

Pri predšolskih in šolskih otrocih je eden od vzrokov za nepravilno držo utrujenost osrednjega živčevja, ki nastane zaradi omejevanja gibanja s sedenjem, dodatnega mentalnega dela med šolskim letom in premalo počitka.

Nepravilna drža zaradi težkih torb, neprimernega stola in mize

Starši že dlje časa opozarjajo na to, da so šolske torbe pretežke. Otroci se pri nošenju težkih torb nagibajo naprej ali pa jih torba vleče nazaj. Poleg torb lahko držo slabšajo tudi prenizke šolske mize ali neustrezni stoli, na katerih otroci presedijo precej časa. To lahko vodi v zmanjšanje mišičnega tonusa, šibkost in neravnovesje mišičnega sistema ter s tem slabšo držo.

šolska torba, nepravilna drža
Poskrbite, da bo otrokova torba čim lažja (vir: Shutterstock)

Nepravilna drža zaradi hitre rasti

S slabo telesno držo se pogosto srečajo tudi najstniki, ki hitro rastejo. Ker moč mišic in koordinacija ne sledita hitri rasti kosti, postanejo mišice šibke in se hitreje utrudijo, to pa pomeni, da hitreje prihaja do sprememb drže telesa. Poleg tega, da se začne marsikateri najstnik držati puklasto, ima lahko tudi slabšo koordinacijo in je bolj neroden.

Nepravilna drža ne povzroča le bolečin v hrbtenici

Posledice puklaste drže ali drugih sprememb v telesni drži so lahko dolgoročne in lahko predvsem pri otrocih, ker se ti še razvijajo, vodijo v deformacije skeleta. Ima pa nepravilna drža mnogo večje posledice, kot so le bolečine v hrbtenici.

Ker se pri puklasti drži sključi prsni koš, to vpliva tudi na dihanje. To postane bolj plitvo, saj otrok ne diha s celotnimi pljuči. Ker so pljuča nepredihana, pa se lahko zmanjša tudi njihova kapaciteta. Poleg pljuč lahko sključena drža povzroča glavobole in vpliva tudi na naša čustva, samozavest, komunikacijo in odprtost, vodi pa lahko celo v občutke tesnobe in anksioznosti. 

posledice nepravilne drže, nepravilna drža, puklasta drža, sključena drža
Sključena drža lahko vpliva tudi na naša čustva, samozavest, komunikacijo in odprtost (vir: Shutterstock)

Kako lahko popravimo puklasto držo otroka

Preprosto navodilo »poravnaj se« včasih ni dovolj in lahko vodi celo v pretirano poravnavo ter pretirano aktivacijo hrbtnih mišic. Otroka moramo naučiti, kaj je pravilna sproščena drža s čim manj mišičnega dela.

Fizioterapevt lahko naredi natančno analizo in oceno drže ter vas in vašega otroka nauči, kakšna je pravilna drža. Predstavil vam bo tudi specifični trening z vajami za pravilno držo in krepitev mišic, ki ga boste lahko z otrokom izvajali doma. Vaje za korekcijo vključujejo vaje za zavestno spreminjanje drže, vaje za krepitev in povečevanje vzdržljivosti hrbtnih in trebušnih mišic ter raztezne vaje prsnega koša. S tem znanjem boste lažje popravljali otrokovo držo, otrok pa bo tudi sam razvil zavedanje telesa in se držo naučil popravljati sam.

1. Otroka opazujte med sedenjem

Najprej poskrbite za optimalno učno okolje s primerno mizo in stolom, potem pa otroka popravljajte med sedenjem. Spodbudite ga, da med učenjem dela odmore, ki pa naj jih preživi aktivno, z raztezanjem prsnih mišic, ki odpirajo prsni koš, z dihalnimi vajami in preprostimi kratkimi igrami, ki vključujejo gibanje. Če se bo igral na prostem, še toliko bolje.

2. Spodbudite ga h gibanju v naravi

Bolj kot izbira točno določenega gibanja ali aktivnosti je pomembno, da otroku ponudite čim več priložnosti za gibanje. Prosto gibanje in igra v naravi ali igrišču je odlična izbira. Glede na količino časa, ki ga otroci preživijo v sedečem položaju, določena aktivnost 2x tedensko po 1 uro ne bo izničila dolgih ur sedenja. Zato je treba izkoristiti prosti čas za aktivnosti, ki ne vključujejo sedenja, in spreminjati navade otrok, ki imajo nepravilno držo. 

gibanje, nepravilna drža, sključena drža, puklasta drža
Otroci naj se čim več gibajo in igrajo v naravi. (vir: Shutterstock)

3. Usmerite ga v šport, ki posnema naravne oblike gibanja

Tek, ples, plezanje in plavanje so športi, ki posnemajo naravno gibanje. Nesimetrični oz. enostranski športi, kot so igre z loparjem in igre z žogo, pa lahko pripomorejo k nepravilni drži, zato je pametno, da v te športe otroke usmerimo nekoliko kasneje. Kljub vsemu pa naj velja pravilo, da otroka ne silimo v šport, ampak mu dovolimo, da si izbere aktivnost, ki mu je všeč.

»Plonk listek« za korekcijo drže

·      Pri fizioterapevtu spoznajte, kakšna drža je pravilna.

·      Z otrokom izvajajte vaje za korekcijo drže po nasvetu fizioterapevta.

·      Poskrbite za korekcijo sedenja in čas sedenja zmanjšajte, kolikor lahko.

·      Prostor za učenje opremite z ustrezno mizo in stolom.

·      Otroka spodbujajte k aktivnemu življenju, igri.

·      Majhne otroke usmerite v športe, kot so plavanje, plezanje, ples, tek in vadba za moč.

·      Če otroka zanimajo nesimetrični športi (npr. tenis, rokomet), naj se zanj specializirajo čim kasneje.Ana Stanković, dipl. fizioterapevtka in dipl. kineziologinja, SERENUS zdravje d.o.o.

Nazaj na Nasveti