Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kdaj ste svojemu ljubljenčku nazadnje pogledali v usta

Zora Kučuković, dr. vet. med. Zora Kučuković, dr. vet. med.

»Mili tako smrdi iz ust,« je obupano zakrilila z rokami gospa. Mili je njena edina družba. Ta psička je ogromno srce, skrito v majhnem telesu yorkshirskega terierja. Gospa in Mili preživita skupaj vsak trenutek dneva. Neznansko se imata radi. Mili ima pravzaprav rada vse, ampak resnično vse ljudi na tem svetu. In najraje deli mokre poljube, ki pa so zaradi slabega zadaha postali majhne ekološke katastrofe. In Mili svoji skrbnici dovoli čisto vse, razen pregledovanja ušes ali odpiranja ust. 

žival, ustna higiena, zobje
Pogled v usta živali lahko razkrije marsikaj (vir: Shutterstock)

Reden pogled v usta živali je nujen

Bolezni zob in dlesni pri psih in mačkah so skoraj identične kot pri ljudeh. Najpogostejša težava so zobne obloge. Najprej nastajajo mehke obloge, ki jih lahko mehanično očistimo z nohtom ali zobno ščetko. Pod vplivom delovanja bakterij, ki živijo v ustni votlini, začne nastajati zobni kamen. Pod kamnom zobje propadajo, začnejo se vnetni procesi, ki so za žival zelo boleči in tudi nevarni za splošno zdravje. Mačke in psi zelo dobro skrivajo bolečino in ljudje niti ne vedo, kako zelo trpijo.

Da bi izvedeli, v kakšnem stanju je ustna votlina naših ljubljenčkov, je treba vsaj enkrat na mesec pogledati vanjo. Treba je pregledati dlesni. Zdrave dlesni so rožnate barve. Če so bele, rdeče in otečene, je nujno potreben pregled pri veterinarju. Zdravi zobje so brez oblog, beli, nepoškodovani. Dlesni se jim lepo prilegajo, globlje strukture zoba (korenine) pa niso vidne.

Vnetje v ustni votlini lahko izzove resna obolenja organov

Zobni kamen je lahko rumene do rjave barve, kar je odvisno od vrste mineralov, ki se nalagajo. Najpogosteje so najprej prizadeti podočniki in sekalci, nato še kočniki. Lastniki najprej opazijo slab zadah iz ust, ki navadno pomeni tudi že vnetje dlesni. Do vnetja pride, ker se kamen najprej začne nabirati na mestu, kjer se začnejo dlesni. Več kot ga je, večja je površina, na kateri se nabira nov kamen. Ta se nato širi po celem zobu ter se vriva med zob in dlesen. Z odmikanjem dlesni se povečuje možnost vstopa bakterij, virusov in glivic. Nastajajo toksini in z njimi vnetje. Vnetje je najprej prisotno le v ustni votlini, vendar kmalu začnejo mikroorganizmi prodirati v kri in lahko izzovejo resna obolenja srca, ledvic, jeter in drugih organov. Po podatkih American Veterinary Medical Association ima že kar 80 % psov pri starosti treh let znake periodontalnih obolenj. Pri mačkah iste starosti je ta odstotek še višji in znaša kar 85 %.

žival, ustna higiena, zadah, vnetje
Slab zadah je običajno simptom vnetja dlesni (vir: Shutterstock)

Grizenje trde hrane pripomore k čiščenju zob

Nekoč so se mačke in psi prehranjevali s surovim mesom, kostmi, tetivami in hrustanci. Na ta način so se zobje redno čistili. Tudi sama sestava hrane ni omogočala razvoja takšnih bakterij, kot so danes v ustnih votlinah naših štirinožcev. Naj poudarim, da termično obdelane kosti (kuhane in pečene) nikakor niso primerne za glodanje, saj so ostre in lahko povzročijo druge hude težave.

Nekatere pasme so še posebej dovzetne za zobna obolenja. Majhne pasme psov, kot so kodri, yorkshirski terierji, maltežani ipd., so bolj dovzetni za nabiranje zobnih oblog. Nekoliko na vse skupaj vpliva pH sline, čeljust je manjša, poleg tega majhni psi manj verjetno grizejo palice, vrvi in igrače, ki pripomorejo k čiščenju oblog. 

pes, žvečenje, grizenje, zobje
Grizenje in žvečenje pomagata čistiti zobe (vir: Shutterstock)

Kako lahko preprečimo nastanek zobnega kamna

Postopno navajanje na čiščenje zob

Na prvem mestu je seveda redno čiščenje zob. Pomembno je, da se živali postopno navadijo na ščetkanje, ker nam sicer sploh ne bodo dovolile tega. Najbolje je, če jih začnemo navajati na ustno higieno, ko so še mladički. To dosežemo tako, da jih v mirni in prijetni atmosferi najprej navajamo na odpiranje ust in dotikanje dlesni in zob s prsti. Po vsakem poskusu jih nagradimo in jim damo vedeti, da smo veseli. Na prstu jim ponudimo zobno kremo za pse oziroma muce in jim pustimo, da se seznanijo z okusom. Nato naš prst počasi zamenja zobna ščetka. Če jih postopno navajamo na celoten postopek, bo drgnjenje zob zanje sinonim za prijetno druženje s svojim lastnikom. Pomembno je izbrati kakovostne zobne kreme in ščetke. Najboljša izbira sta naprstna zobna ščetka in encimska zobna pasta.

mačka, zobje, čiščenje
Žival postopno navadite na čiščenje zob (vir: Shutterstock)

Redni pregledi pri veterinarju

Kot sem že omenila, je potrebno tudi redno pregledovati ustno votlino. Če zaznamo spremembe barve zob ali spremembe na dlesnih, je nujen obisk veterinarja. Čiščenje zobnega kamna je priporočljivo opraviti čim prej, preden se ga preveč nabere in se pod njim začnejo razvijati resne težave.

 Pogosto žvečenje

Druga pomembna zadeva so igrače, ki kar med igro čistijo zobne obloge. Več kot živali žvečijo te igrače, manjša je verjetnost nabiranja zobnih oblog. Vendar pozor, igrače je potrebno redno menjavati! Narejene naj bodo iz kakovostnih materialov, ki se ne trgajo in nikakor ne ogrožajo zdravja živali.

Primerna prehrana

Tudi skrbno izbrana prehrana lahko zelo pripomore k zdravju ustne votline. Najbolje je, da se glede tega posvetujete s svojim izbranim veterinarjem. Vsekakor ne drži, da so vsi briketi boljši od mokre hrane v konzervah. Že sama sestava hrane vpliva na pH sline, vsebnost in presnovo določenih snovi in mineralov ter razvoj ustne mikroflore.

Obstajajo tudi encimske vode, ki pomagajo topiti zobne obloge, prav tako posipi za hrano in žvečilke. To so dostopni in enostavni dodatki, ki pa lahko precej pripomorejo k vzdrževanju ustne higiene.

 

Mili je uspešno prestala stomatološki poseg

Ko smo Mili končno pokukali v usta, nas je skoraj »sezulo«. Debele obloge zobnega kamna, vnete dlesni, celi koščki hrane, ujeti v ves ta kaos. Ni čudno, da se je okrog Mili širil tako neprijeten vonj.

Stomatološki poseg je bil nujen, in ko je bilo delo končano, je bila Mili zagotovo lažja tudi na tehtnici. Kar naenkrat je ostala brez kamna in še dveh zob. Njen zadah je bil bistveno bolj prijeten, bolečine v ustih manjše in veselje njene lastnice neizmerno. Ker Mili ne dovoli čiščenja zob, smo zanjo izbrali encimsko zobno pasto in žvečilke, ki sproti čistijo zobne obloge. Dogovorili smo se tudi za redne preglede, da lahko ukrepamo pravočasno.

Mili je le ena od mnogih, ki nas je obiskala zaradi težav z usti. Vedno smo veseli, če se lastniki potrudijo za preprečevanje razvoja bolezni ust, saj je vsak zdrav zobek dragocen in vsaka bolečina odveč.

 

Avtorica: Zora Kučuković, dr. vet. med., Vets4science

Zavarovanje za male živali

Bolezen ali nezgoda male živali (psa ali mačke) lahko vpliva na vaše finančno stanje. Omogočite svojim ljubljenčkom najboljše zdravljenje in poskrbite za svojo finančno varnost tudi v primeru odgovornosti in pravne zaščite. Preverite ključne prednosti, ki jih nudi Zavarovanje za male živali in naročite svetovalca, ki vam bo pomagal pri izbiri paketa za vašega štirinožnega ljubljenčka.

Nazaj na Nasveti