Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Kako si s pravilno prehrano lahko pomagamo pri težavah s ščitnico?

Poznamo dve vrsti težav s ščitnico – hipotiroidizem in hipertiroidizem. Hipotiroidizem označuje zmanjšano delovanje žleze ščitnice in se največkrat pojavi v obliki Hashimotovega sindroma. Nasprotno pa je hipertiroidizem povečano delovanje ščitnice. Za optimalno delovanje žleze ščitnice je treba uživati uravnoteženo kombinacijo hranilnih snovi. Pravilna prehrana ščitnici omogoča uspešno izločanje hormonov, prav tako pa lahko nekatera napačna prehrana negativno vpliva na učinkovitost zdravil.

Delovanje ščitnice in prehrana – kaj škodi in kaj pomaga?

Za zagotovitev pravilnega delovanja ščitnice je ključnega pomena uživanje zadostne količine soli. Odrasel posameznik naj bi dnevno zaužil 150 mikrogramov joda, zato je pomembno, da je vaša kuhinjska sol obogatena z jodom. Zaradi dejstva, da večina ljudi na Zahodu zlahka zaužije predpisano količino soli (in pogosto celo preveč!), se je treba poučiti tudi o drugih vidikih prehrane, ki so bistveni za dobro delovanje ščitnice in zagotavljanje našega zdravja na sploh.

Zelena listnata zelenjava, oreščki, semena

Ena izmed prvih ključnih točk prehrane je zelena listnata zelenjava. V to kategorijo med drugim spadajo špinača, različne vrste solate, brokoli in kodrolistni ohrovt. Vse vrste zelenjave so izjemen vir magnezija, ki je pravi junak med minerali, le-ta pa igra pomembno vlogo pri zagotavljanju številnih procesov v telesu. Znaki pomanjkanja magnezija so utrujenost, mišični krči in spremembe v srčnem utripu.

Pri težavah s ščitnico je posebna pozornost pogosto namenjena špinači. Slednja poleg vitamina K vsebuje tudi za ščitnico pomembne antioksidante in železo. Pri omembi zelene listnate zelenjave pogosto naletimo na zmrdovanje številnih, ki jih zelena zelenjava ne privlači. Pri tem je treba omeniti, da lahko redno uživanje zgolj majhnih porcij zelenjave že pozitivno učinkuje na delovanje številnih telesnih funkcij. Za optimalno zdravje vam tako ne bo treba povsem spremeniti vaših prehranjevalnih navad, saj lahko začnete zgolj s postopnim uvajanjem porcij zelene listnate zelenjave v vaše dnevne obroke.

Še en izjemno bogat vir magnezija so različni oreščki in semena (od mandljev, indijskih oreščkov do sončničnih semen). Poleg magnezija vsebujejo tudi mineral selen, ki je močan antioksidant in podpira uravnoteženo delovanje ščitnice. Ob omembi antioksidantov prav gotovo ne smemo pozabiti na različne vrste jagodičevja, ki so pravi zaklad antioksidantov. 

Prehrana in ščitnica – na kaj bodite pozorni?

Nekatere vrste hrane so nekakšen dvorezen meč – po eni strani vsebujejo številne pomembne hranilne snovi, a lahko ob pretiranem uživanju povzročijo tudi nekatere težave. Morska prehrana, ribe in morska trava so npr. odličen vir joda, a je lahko prav visoka vsebnost joda v določenih vrstah morske hrane (npr. v nekaterih vrstah alg) škodljiva. Prav tako so lahko nekatere vrste mesa (predvsem meso iz jeter, ledvic, srca) odličen vir močnega antioksidanta lipoične kisline, a lahko prav ta v prevelikih količinah negativno vpliva na delovanje ščitnice in zmanjša učinek zdravil. Tudi nekateri multivitamini lahko negativno vplivajo na delovanje zdravil za ščitnico, zato se o uživanju le-teh vedno posvetujte z osebnim zdravnikom. 

Pazljivi bodite tudi na t. i. goitrogeno hrano. Slednja onemogoča absorpcijo joda iz krvi, zato ščitnica ne more uporabiti zalog joda. Med goitrogeno hrano spadajo koruza, soja, repa, nekateri oreščki, cvetača in brstični ohrovt.

Izogibajte se tudi ocvrti in visoko predelani hrani ter pretiranemu uživanju alkoholnih pijač. Če uživate zdravila za ščitnico, bodite pozorni tudi na kavo. Študije so namreč pokazale, da lahko pitje kave nemudoma ali kmalu po zaužitju zdravil za ščitnico bistveno zmanjša učinkovitost zdravil. 

Čeprav je vnos zgoraj omenjenih hranilnih snovi pomemben za vse vidike zdravja, je pri težavah s ščitnico potrebno veliko več kot zgolj pravilna prehrana. Pomembno je, da ob sumu na nepravilno delovanje ščitnice obiščete izbranega zdravnika in pridobite strokovno mnenje, ki vam lahko močno olajša simptome. Simptomi težav s ščitnico pogosto spominjajo na simptome drugih zdravstvenih težav, zato je pridobitev pravilne diagnoze ključnega pomena. 

Nazaj na Nasveti